HABERLER>GÜNCEL
2 Nisan 2023 Pazar - 11:49

Uzmanından Schmidt çekici önerisi: Binaya hiçbir zarar vermiyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu üyesi Ali Güngör, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ülke genelinde bina tespiti için başvuruların arttığını belirterek, bazı vatandaşların binaya zarar verebileceği endişesiyle karot aldırmaktan korktuğunu söyledi. Betonun tahribatsız basınç dayanımı ölçümü için kullanılan 'Schmidt çekici' yöntemini öneren Güngör, "Şu an envanter çalışmalarında bu yöntem kullanılıyor. Beton yüzeye çekiçle darbe vuruluyor. Bu binaya hiçbir zarar vermiyor. Bu yöntemi daha çok öneriyorum" dedi.

Uzmanından Schmidt çekici önerisi: Binaya hiçbir zarar vermiyor

İzmir'de 40 yıldır inşaat mühendisi olarak görev yapan ve afet bölgelerinde çalışan Ali Güngör, 6 Şubat 2022 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İnşaat Mühendisleri Odası'na bağlı beşinci ekip olarak Hatay Dörtyol'a gittiklerini anlattı. Bölgede 18 mühendis ve 16 mimar olarak çalışma yaptıklarını ve 9 günün ardından döndüklerini kaydeden Güngör, deprem nedeniyle evlerini terk eden vatandaşların, yıkılmamış ama hasar almış binalara tekrar girebilmeleri için çalıştıklarını söyledi. Yıkılmış binalara yapılacak bir şey olmadığını ama sağlam olanlara da girilebilmesi için hizmet verdiklerini söyleyen Güngör, "Kırsal bölgelerde gördüğümüz en çarpıcı detay, mimar ve mühendisten hizmet alınmamış binaların çok olmasıydı. Bunlar ustalar tarafından projelendirilmiş ve yapılmış binalardı. Bilime dayalı olmadığı için çok sayıda sorun içeriyordu. İki katlı olanlar depremden hasar almadan kurtulmuşlar. Ama Antakya'nın içine doğru gidildikçe fayın etkisinin daha fazla olduğunu ve kat sayılarının arttığını gözlemledik" diye konuştu. 

'ZARARSIZ YÖNTEM'
İnşası tamamlanmış yapının elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve bunların yaklaşık olarak hizmet ömrünün tespit edilmesi için uygulanan karot alma konusunda da bilgiler veren Güngör, doğru uygulama halinde endişelerin yersiz olduğuna dikkati çekti. Güngör, "Karot alma işlemi doğru uygulanırsa güvenli olur. Alındıktan sonra içine konulması gereken tamir harcı doğru harçsa betonun dayanımından daha fazla dayanım sağlayabilir. Ama inşaat demirine denk getirilmemesi lazım. Röntgen cihazı kullanılarak demir görülmeli. Direkt bulduğumuz yerden alırsak doğru olmaz. Doğru alınmazsa risk doğurur" dedi. Karot alma konusunda endişeleri olan konut sahiplerine 'Schmidt çekici' yolunu öneren Güngör, "Schmidt çekici dediğimiz bir çekiç vardır. Şu an envanter çalışmalarında bu kullanılıyor. Beton yüzeye çekiçle darbe vuruluyor. Bu binaya hiçbir zarar vermiyor. Bunu daha çok öneriyorum. Hiç zararı yok. Karot kadar olmasa da yaklaşık bir bilgi veriyor. Tereddüttü olanlar bu yöntemi kullanabilir" diye konuştu.

'BİNANIZ SAĞLAM DEĞİLSE OTURMAYIN'
30 Ekim 2020'de yaşanan İzmir depremini hatırlatan Güngör, evlerindeki hasarın yıkıma neden olup olmayacağı konusunda endişeli olan vatandaşlardan çok sayıda talep aldıklarını belirterek, "Bu endişe sonra unutuldu. Maalesef unutkan bir toplumuz. Kahramanmaraş merkezli depremden sonra başvurular yine arttı. Ama İzmir aynı İzmir. Uzmanların kentin risk alanı olduğuna yönelik uyarıları vatandaşları etkiledi. Bayraklı'da başlayan ve Bornova'da devam eden envanter çalışmaları var. Oturdukları konutla ilgili şüphesi olanlar bunu yaptırsın. Büyükşehir belediyesine başvuruda bulunurlarsa binaların risk durumu incelenir. Binaları riskliyse cepten para çıkması gerekecek, her şey ekonomiye dayanıyor. Devletin imkanları, kredi ve kira yardımlarını araştırabilirler. Binanız sağlam değilse oturmamanızı tavsiye ederim. Hesaplamasından inşaatına kadar biz her şeyi görüyoruz. Binaların hazır betonla yapılıp, yapılmadığı çok önemli bir kriterdir. Hazır beton İzmir'e 1990'lı yıllarda gelmeye başladı. 2000'li yıllarda İzmir Valiliği tarafından zorunlu kılındı" dedi.

EV ALIRKEN DİKKAT
Bina tespit çalışmasında bulunan ekiplerin de ehil insanlardan oluşması gerektiğini söyleyen Güngör, bunun için konut sahiplerinin odalar ve yerel yönetimlerden destek alabileceğini kaydederek, şu uyarılarda bulundu:

"İnsanların binaların tescillenmesi konusunda da korkusu var. Bina çürük çıkarsa devlet tarafından yıkılması ihtimali korkutuyor. Bu durumda korkulmamalı, zaten orada oturmamak gerekiyor. Ev satın alınırken, projelere bakılmasını öneriyorum. Bu konuda tanıdıkları mühendislere ya da odamıza başvurabilirler. Projeye uygun kat çıkılıp, çıkılmadığına bakılmalı. Bazen 4 katlı projeye 6 kat yapılıyor. Bina stokunun İzmir'de kötü olduğunu biliyoruz ama yeni binada sıkıntı olmaz. Yine de ev alırken mimar ve mühendise kontrol ettirilmeli." (DHA)

 
Kaçakçılığa geçit yok: 63 şüpheli yakalandı
 
'Ülkemiz hedeflerine kararlı adımlarla ilerliyor'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçakçılığa geçit yok: 63 şüpheli yakalandı
İstanbul'da üç ayda gerçekleştirilen kaçakçılık operasyonlarında 63 şüpheli ...
Son 3 ayda 340 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Mehmetçik son 3 ay içinde 340 teröristi ...
Ödemiş'te yangın... Müstakil ev kül oldu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde tek katlı müstakil ev, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.
 
Çığlıklara koştular… İzmir’de tacizciyi mahalleli yakaladı!
İzmir’in Konak ilçesinde iddiaya göre bir kadını sözlü ve fiziki tacizde ...
Üniversitelerde yüz yüze eğitim yarın başlıyor
Üniversitelerde yüz yüze eğitim yarın başlıyor. Uzaktan eğitim devam ederken ...
'Huzur' uygulaması: Bin 353 düzensiz göçmen yakalandı
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, düzensiz göçle mücadeleye yönelik ...
 
Kastamonu'da 4.2 büyüklüğünde deprem
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde, Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Çifte vatandaşlar sandık başına gitti
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da yaşayan çifte vatandaşlık sahibi kişiler, ...
Asayiş uygulaması: 405 şüpheli gözaltına alındı
İstanbul'da yapılan asayiş uygulamasında çeşitli suçlardan aranan 405 kişi yakalandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva