HABERLER>SAĞLIK
26 Ağustos 2021 Perşembe - 09:21

Uzmanından çağrı: Sinovac aşıları yok kabul edilmeli!

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, aşı temininde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla milyonlarca vatandaşa yapılan Sinovac aşılarının uygulamadan 3 aydan sonra etkisinin kalmadığını söyledi. Uzm. Dr. Torun, Bir an önce 3 ve 4' üncü doz mRNA aşılarının, 2 doz inaktif aşı olan tüm vatandaşlara yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Uzmanından çağrı: Sinovac aşıları yok kabul edilmeli!

Menduha CEYLAN/EGEDESONSÖZ- Sağlık Bakanlığı tarafından 17 Ağustos’ta yurt dışına çıkışlarda kolaylık sağlaması adına, iki doz Sinovac ile bir doz BioNTech aşısı olanlara 4. doz aşı randevularını açtı. 4'üncü doz aşılar, 3'üncü dozdan sonra 21 gün hesaplanarak vatandaşlara tanımlandı. 

4. dozun uygulanmasına yönelik eleştiriler hızla gelmeye başlarken bakanlıktan gelen ikinci açıklamada sadece yurt dışına seyahat yapacaklar için randevu alınabileceği ve bunun dışında ek bir aşı gerekliliğinin olmadığı belirtildi. 

Kimileri hemen 4'üncü doz randevularını aldı ve yaptırdı, kimileri ise “4'üncü doz gerçekten gerekli mi değil mi?” diye sorgulamaya başladı. Sinovac firmasına ait inaktif aşının etkisinin çok az olduğuna dair eleştiriler gelirken, bizler de Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Delegesi Uzm. Dr. Mustafa Torun'a aşı hakkındaki tartışmaları sorduk.

Sinovac firmasına ait koronavirüs aşısı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Torun, 2 doz Sinovac aşını olduktan sonra 3 ayı doldurmuş kişilere 3 ve 4 dozlarda mRNA aşısı yapılması gerekliliğini vurguladı. 

Sinovac aşısı gibi inaktif aşıların, salgın başlamadan veya varyant oluşumu gerçekleşmeden etkili olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Torun, "Geliştirilme yöntemleri gereğince, inaktif aşılar uzun süreli koruma sağlamazlar ve varyantlara karşı dayanıksızdırlar. Türkiye bazı siyasi ve ekonomik kararlar doğrultusunda başlangıçta sadece Sinovac aşısı temin edilmesi dolayısıyla bütün sağlıkçılar ileri yaş grupları bu aşılarla aşılandı. Ancak araştırmalar inaktif aşı olan bireylerin antikor düzeylerinin üç ay sonra ciddi olarak düştüğünü gösteriyor. Bu bilimsel bir gerçeklik" dedi.

YAPILAN SİNOVAC AŞILARI SIFIR KABUL EDİLMELİ
Uzm. Dr. Torun, birçok doktorun dahi dördüncü dozun uygulanması konusunda fikir almak için kendisine ulaştığını belirterek, 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden 3 ay geçmiş kişilerin hızlı bir şekilde mRNA aşısıyla 3 ve 4'üncü dozları olması gerektiğini vurguladı. Uzm. Dr. Torun, "2 doz inaktif aşı olmuş bir kişinin 3 ay sonunda antikor düzeylerinin ciddi oranda düşmesi, virüse karşı bağışıklığının da yok olduğunu gösterir. Bu sebeple mutlaka kuvvetli bir aşıyla desteklenmesi gerekiyor. Yapılan 2 doz inaktif aşılar sıfır kabul edilmeli. Çünkü etkinlikleri bitti. Şimdi yeniden aşılanıyormuş gibi mRNA aşıları yapmak gerekiyor ve mutlaka 2 doz şeklinde. 1’inci dozdan 4-6 hafta sonra 2’nci dozu yaptırmak gerekiyor. Tek doz yeterli değil. Tek dozda antikor düzeyi 3’te 1 civarında yani yüzde 30-35 gibi. Ancak çift dozda yüzde 88’lere kadar çıkıyor antikor düzeyi. Yüzde 12’lik bir kör alanımız oluyor. İnaktif aşıda ise kör alan yüzde 60.

2 DOZ mRNA AŞISI MUTLAKA YAPTIRILMALI
Dolayısıyla uzmanlar olarak inaktif aşıların artık sıfırlandığını kabul etmemiz gerektiğini ifade ediyoruz. İnaktif aşıları artık yok kabul etmeliyiz. Çünkü antikorları artık tamamen düştü. Benim düşünceme göre inaktif aşı eğer yaptırdıysak ve üzerinden 3 aydan fazla bir süreç geçtiyse mutlaka 2 doz mRNA aşı yaptırmamız. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin acil kullanım onayı alan aşılardan sonra ilk tam onay verdiği aşı Biontech. Şu anda koronavirüse karşı tam onay alan tek aşı. Yani bu mRNA aşısı varyantlara karşı da etkili" ifadelerini kullandı.

ALKIŞLAR GÖSTERMELİKMİŞ!
Sözlerini sağlıkçıların pandemi döneminde çektiği sıkıntılara dikkat çekerek sonlandıran Uzm. Dr. Torun, "Hekimlerimiz  artık tükenecek duruma geldiler. Bir yandan pandemi, bir yandan çalışma koşulları, diğer yandan da sağlıkta şiddet. Gün geçmiyor ki yeni bir olumsuz haberle karşılaşmayalım... Aile hekimlerimiz dinlenme fırsatı bulamıyorlar, sağlıkçıların üzerinde büyük bir baskı var ve bunalım içerisindeler. Süresini dolduranlar emekli olmayı tercih ediyor, istifalar da yasağın kaldırılmasıyla birlikte çoğaldı. Çok büyük bir mobbingle altında vatandaşların dertlerine derman olmaya çalıyorlar. Salgının ilk dönemlerinde alkış aldı sağlıkçılar ancak bu sadece göstermelikmiş, içeriği boşmuş. Sağlıkçılarımız şu an büyük riskler altındalar, onlara kulak vermeliyiz" şeklinde konuştu.

 
Güzelbahçe’de Zafer Bayramı Konserleri başlıyor
 
Konak’ta aşure bereketi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSÖ Başkanı'ndan 'üçüncü dozu erteleyin' çağrısı!
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'dan üçüncü doz olarak bilinen ...
Turkovac gönüllülere uygulanmaya başlandı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri ...
Tek 'kırmızı' il neden aşı yaptırmıyor?
Şanlıurfa, aşılamada 'çok yüksek riskli' kategorisinde 'kırmızı' renkte ...
 
Salgında günün bilançosu: 217 vefat, 19 bin 970 yeni vaka!
Türkiye'nin 25 Ağustos 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Aşı olmayan iki doktor korona kurbanı
Corona virüs tedavisi gören Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı İlhami ...
DSÖ'den üçüncü dozu erteleyin çağrısı!
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'dan üçüncü doz olarak bilinen ...
 
'İzmir Varyantı' endişesi... Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı açıklama
İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği’nin yaptığı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Korona ile bilek güreşi yapılır mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Korona ile bilek güreşi yapılır mı?
Çocuk vakaları 1 ayda 4 kattan fazla arttı!
ABD'de test yapılan çocuklar arasında haftalık yeni tip corona virüs (Covid-19) ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva