HABERLER>SAĞLIK
25 Mayıs 2023 Perşembe - 09:13

Uzmanı uyardı: Kızamıkta vaka artışına dikkat!

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, koronavirüs sonrası aşı karşıtlığının artması ve aşısız göçmen çocuk sayısındaki artış nedeniyle son dönemde kızamık vaka artışı yaşandığını belirterek, “Kızamık hayatı tehdit eden, ciddi komplikasyonlara sebep olan bir hastalıktır. Bu yüzden aşı yaptırılsın. Aşı hayat kurtarır" dedi.

Uzmanı uyardı: Kızamıkta vaka artışına dikkat!

AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, son dönemde kızamık vakalarında artış olduğuna dikkati çekti. Çocukluk çağı aşılamasının 2019 yılında yüzde 98 oranında olduğunu belirten Doç. Dr. Kara, Covid-19 pandemisi nedeniyle aşı karşıtlığı ve kararsızlığının artması ile düzensiz göçlerle aşılama oranında düşüş yaşandığını söyledi. Eksik aşılı çocuklar nedeniyle kızamık salgınının arttığını anlatan Doç. Dr.  Kara, aşı yapılmadığı takdirde ilerleyen yaşlarda ciddi nörolojik komplikasyonlara neden olduğunu aktardı. Doç. Dr. Kara, çocuklara 1 ve 4 yaşlarında, salgın zamanında bebeklerde 9 aylıkken aşının mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

'ÖNLEM ALMAZSAK ÖLÜMCÜL BİR HASTALIK'
Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, kızamığın özellikle ilkbahar ve kış sonu döneminde yüksek ateşle ortaya çıkıp bulaşıcı bir hastalık olduğunu, bulaşmanın genellikle solunumda damlacık yoluyla gerçekleştiğini belirtti. Doç. Dr. Kara, kızamık virüsünün havada bir süre canlı kaldığını, okul, kreş gibi toplu yaşam alanlarındaki çocukların risk altında olduğunu, son dönemde kızamık vakalarıyla daha fazla karşılaştıklarını anlatan Doç. Dr. Kara, AÜ Hastanesi'nde son 10 günde 2 vaka gördüklerini açıkladı.

En önemli unsurların aşılama ve aşı reddi olduğunu belirten Doç. Dr. Kara, “Bir taraftan da aşısız yabancı çocukların ülkemize gelmesi çok büyük sorun teşkil ediyor. Kızamık bizim için çok ciddi bir hastalık. Çünkü yeterli önlemleri almazsak ölümcül bir hastalık. Zatürre, menenjit, otit (orta kulak iltihabı) gibi ciddi sorunlara sebep oluyor" dedi.

COVİD SONRASI AŞIYA ÖNYARGI KIZAMIK TEHLİKESİNİ ARTIRDI
Aşı reddinin koronavirüs enfeksiyonundan sonra yaygınlaştığını belirten Doç. Dr. Kara, “İnsanlar aşıya karşı biraz daha önyargılı olmaya başladı. Bu moda gibi gitgide yayılıyor. Bu çok tehlikeli. Aşılarımızı yaptırmamız gerekiyor. Özellikle çocukluk çağı aşıları mutlaka yaptırılmalı. En belirgin belirti, gözde kızarıklık, öksürük, burun akıntısı, sonrasında yaygın döküntü" diye konuştu.

AŞISIZ GÖÇMEN ÇOCUKLAR BULAŞ RİSKİNİ ARTIRDI
Eskiden kızamık vakalarını çok görmediklerini hatırlatan Doç. Dr. Kara, “Türkiye'de kızamık için aşılama oranı yüzde 98. Bu çok yüksek bir orandı. Ama son dönemde özellikle aşısız göçmen çocukların gelmesi önemli bir kaynak oluşturdu" dedi. Aşılamanın çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kara, “Ailelere çocuklarına mutlaka çocukluk çağı aşılarını yaptırmalarını öneriyorum. Kızamık, diğer virüs enfeksiyonları hayatı tehdit eden, ciddi komplikasyonlara sebep olan bir hastalıktır. Kızamığı geçirdik, bitti, diye bir durum yok. Kızamık seneler sonra bile ciddi nörolojik komplikasyonlara sebep olabilen bir duruma sebep olur. Bu yüzden aşılarını yaptırsınlar. Aşı hayat kurtarır" diye konuştu. (DHA)

 
Ezgi Mola müjdeyi verdi: Hamileyim!
 
Basketbol Süper Ligi'nde play-off heyecanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı: Şeker hastaları kalıcı körlüğe dikkat!
 Kalıcı körlüğün en büyük sebeplerinden birinin şeker hastalığı olduğunu ...
Alınan her 1 kilo vücuda 5 kilo yük bindiriyor
Türkiye’nin yaklaşık yüzde 20’sinin obezite sınırında yer aldığına dikkati ...
DSÖ: Küresel ekonomiler yeni salgınlara karşı eskisinden daha hazırlıklı değil
Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülüğünde hazırlanan raporda, küresel ekonomilerin ...
 
Obezite 10 yılda yüzde 30 arttı
Obezite tüm dünyada adeta bir salgın gibi yayılıyor. Uzmanlar, 22 Mayıs ...
Diyabetik ayak hastalığına dikkat!
Diyabetik ayak hastalığının, diyabet hastalarının yüzde 15'inde görüldüğünü ...
Nefes darlığı kalp sorunlarına neden oluyor!
Nefes darlığının ciddi sağlık sorunlarına bağlı gelişebileceğini belirten ...
 
Güçlü bacakları olan kişilerde kalp yetmezliği riski daha düşük
Japon araştırmacılar, güçlü bacak kasına sahip kişilerde, kalp krizinden ...
Obezite sıklığı 30’lu yaşlarda artış gösteriyor 
 Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1 milyardan ...
Taklitçi Lyme hastalığına dikkat!
Bahar ve yaz aylarında kene vakalarının artış gösterdiğine ifade eden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva