HABERLER>SAĞLIK
12 Kasım 2022 Cumartesi - 12:00

Uzmanı uyardı: Kanser tedavisi zatürre riskini artırıyor!

Akciğerleri etkileyen, önlenmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olan zatürrenin, 5 yaşından küçük çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde görülme sıklığını arttığı belirtiliyor. Radyoterapi tedavisi gören hastalarda da zatürre gelişiminin sıklıkla görüldüğünü ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, “Akciğer ve göğüs bölgesine radyoterapi tedavisi alan hastalarda tedavi sonrası süreçte zatürre oluşumu ile karşılaşabiliyoruz" dedi.

Uzmanı uyardı: Kanser tedavisi zatürre riskini artırıyor!

Radyoterapiye bağlı zatürrenin, radyasyon zatürresi olarak da adlandırıldığını, akciğerlere ve göğüs bölgesine radyasyon alan hastalarda radyasyona bağlı zatürre görülme riskinin arttığını ifade eden Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık “Akciğer ve göğüs bölgesine radyoterapi tedavisi alan hastalarda tedavi sonrası süreçte zatürre oluşumu ile karşılaşabiliyoruz. Özellikle akciğer kanseri için radyasyon gören kişilerin yüzde 5'i ila yüzde 40'ında pnömoni geliştiği bilinmektedir. Bazı hastaların radyasyon tedavileri tamamlandıktan sonraki 4 ila 12 haftalık süreçte zatürre ortaya çıkabiliyor. Hastalığın daha yavaş bir şekilde ortaya çıkması da mümkün. Semptomlar kronik akciğer hastalarında sıklıkla görülen şikâyetlerle karakterize; kuru öksürük, göğüste doluluk hissi, nefes darlığı ve grip şikayetleri yaygın görülüyor. Radyoterapi sonrası zatürre oluşumu belirtileri yaşayan hastaların mümkün olduğunca kısa sürede göğüs hastalıkları uzmanları ile iletişime geçmeleri önemli" ifadelerini kullandı.



'SİGARA RİSKİ KATLIYOR'
Radyoterapide kötü huylu hücrelerin öldürülmesi sırasında sağlıklı hücrelerin de zarar görebildiğini ifade eden Dr. Merda Erdemir Işık, “Radyoterapi sayesinde hastalarımız kötü huylu hücrelerden kurtulabilirken sağlıklı hücrelerinde de kayıplar yaşayabiliyor. Alveolleri ve akciğerlerin hava keselerini açık tutan maddeleri salgılayan hücrelerin zarar görebildiği biliniyor. Solunum yolunun yüzey gerilimini düzenleyen sürfaktan eksikliğine yol açan bu durum solunum güçlüğünü beraberinde getirebiliyor. Bu noktada bilinmesi gereken göğüs bölgesi radyasyona maruz kalan herkeste radyoterapi zatürresinin oluşmayacağı. Yine de belirli risk faktörlerinden bahsedilmesi mümkün. Radyasyon terapisi ile kemoterapiyi eş zamanlı alan, 65 yaş ve üzerinde olan, tümör oluşumları akciğerin alt loblarında bulunan, KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olan kişilerde radyoterapi sonrası zatürre oluşumu riskinde artış meydana gelebiliyor. Tüm bunlara ek olarak sigara içen kişilerde de riskin belirgin ölçüde arttığı söylenebiliyor" açıklamalarında bulundu.
 
'ZATÜRRE ÖNLENEBİLEN BİR HASTALIK'
Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, 5 yaşından küçük çocuklarda ve 65 yaş üzerindeki yetişkinlerde görülme sıklığı artış gösteren bu akciğer hastalığına karşı farkındalığın yükselmesinin önemli olduğunu belirterek, “Nitekim 12 Kasım Dünya Zatürre Günü etkinlikleri dahilinde zatürre ile ilgili bilginin artması adına çalışmalar yürütülüyor. Zatürre önlenebilen bir sağlık sorunu, aşı uygulamaları ile zatürrenin şiddetli seyretmesinin önüne geçilebiliyor. Sağlıklı beslenme ve hijyen koşullarının yeterliliği hastalığın tehlikeli sonuçlarını azaltılabiliyor" diye konuştu.(DHA)

 
CHP'li Beko'dan EYT çağrısı: Haklarını verin!
 
Bucaspor 1928 zirve yarışı için Trabzon'da!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aile sağlığı merkezlerinde yüzde 3 krizi!
Aile hekimlerine verilen teşvik ve destek ödemesi yüzde 41 iken, Aile ...
Tekrarlanan korona ölümlere yol açabilir
ABD'de yapılan bir araştırmada, tekrarlanan Covid-19 enfeksiyonlarının, ...
Çocuklar arasında yeni bir salgın kapıda
Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl üçlü, hatta dörtlü virüs enfeksiyonları nedeniyle ...
 
Sosyal medya kullanımı depresyona neden oluyor!
Psikofarmakoloji Derneği Başkanı Sayar, özellikle salgın sonrasında sosyal ...
B12 vitamini eksikliği unutkanlığa yol açıyor
 B12 vitamininin sinir sistemi üzerinde etkili bir vitamin olması nedeniyle ...
Bilim insanlarından kişiye özel kanser tedavisi
Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar ...
 
Bakan Koca'dan müjde: Hayırlı olsun!
Sağlık Bakanı Koca, Tıp Fakülteleri 6. Sınıf ve Diş Hekimliği Fakülteleri ...
Korona tablosu açıklandı... Veriler korkutmaya başladı!
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 17-30 Ekim haftasında, 22 bin 887 yeni ...
Ateş düşürücüler zatürreyi gizliyor!
Akciğer iltihaplanması olarak bilinen zatürre (pnömoni), enfeksiyonlara ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva