HABERLER>SAĞLIK
31 Ocak 2023 Salı - 10:29

Uzmanı uyardı... Çocuklarda 'GAS'a dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Yılmaz, son günlerde çocuklardaki Grup A streptokok (GAS) enfeksiyonu vakalarında artış olduğunu belirterek, "GAS enfeksiyonları ani başlayan ateş, bademcik şişmesi, bademcik üzerinde beyaz beneklenme, boğaz ağrısı ve lenf bezi şişliğiyle ve deri enfeksiyonları ile karşımıza çıkabiliyor. Kızıl hastalığıyla da karşımıza gelebiliyor" dedi.

Uzmanı uyardı... Çocuklarda  GAS a dikkat!

Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Eğitim Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Dilek Yılmaz, son günlerde çocuklarda sık rastlanılan GAS enfeksiyonu hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Son aylarda solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere çocukluk çağındaki çok sayıdaki enfeksiyon hastalığında artış söz konusu. Sonbaharın erken dönemlerinden itibaren RSV virüsü, grip yani influenzanın dışında son günlerde çok popüler olan 'Grup A Streptokok' yani halk arasında 'GAS' olarak bilinen enfeksiyonda artış var. Grup A Streptokok, toplumda 'beta mikrobu' olarak bilinen bir bakteridir. Covid-19 pandemisine neden olan SARS-CoV2 gibi yeni çıkan bir patojen değildir. Geçmişte de enfeksiyon hastalıklarının önemli bir etkeni olarak hayatımızdaydı" diye konuştu.

Grup A Streptokok enfeksiyonundaki artışın nedenini de açıklayan Prof. Dr. Yılmaz, "Covid-19 pandemi döneminde çocuklarda okulların kapalı olması, sosyal mesafe kuralları, el hijyeni ve maske kullanımı gibi sıkı önlemlerle aslında birçok enfeksiyonu görmedik. Pandeminin sonlarına doğru bu önlemlerin gevşemesiyle enfeksiyon hastalıklarında artış öngörüyorduk. Bu doğru çıktı. Başta viral enfeksiyonlar olmak üzere artış söz konusu" dedi.

'CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR'
Grup A Streptokok'un, viral enfeksiyonların ardından hastalık yapmayı seven bakteri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, hastalığın belirtileriyle ilgili şunları kaydetti: 

"Grup A Streptokok enfeksiyonu, geçmişte de günümüzde de sıklıkla bademcik iltihaplanması şeklinde 5 ile 15 yaş arası çocuklarda karşımıza gelebiliyor. Bademcik şişmesi, bademcik üzerinde beyaz beneklenme, yüksek ateş, ani başlayan boğaz ağrısı ve lenf bezi şişliğiyle karşımıza çıkabiliyor. Kızıl hastalığıyla karşımıza gelebiliyor. Bazen deri ve cilt rahatsızlığı görülebilir. Nadiren de 'Invaziv GAS' dediğimiz ve hayati tehlike yarabilecek ciddi enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir ki toksit şok sendromu ile tansiyon düşüklüğü, ciddi ateş, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi organ ve sistem tutuluşlarına neden olabilir. Yine halk arasında 'et yiyen hastalığı' olarak bilinen hastalık formlarıyla da karşımıza çıkabilir. Ateş, yaygın kas ağrıları, cilt döküntüleri ve de nedeni açıklanamayan karın ağrısı ve ishal yakınmalarında, mutlaka hekime başvurulmalı." 

Prof. Dr. Yılmaz, ayrıca enfeksiyon hastalıklarının arttığı dönemde hasta bireylerle temastan kaçınılmasının, kişisel önlemlere özen gösterilmesinin ve kapalı ortamlarda maske takılmasının önemli olduğunu söyledi.

 
Çocuktan al haberi... Özcan Deniz baba oluyor!
 
Göztepe'den transfer hamlesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınava 5 ay kala ‘kaygı’ uyarısı… Kırmızı reçeteyi yırtın!
Üniversite ve lise sınavları için son beş ay kala öğrencilerin sınava ...
Soğuk havalarda dar pantolon giymeyin
El ve ayaklardaki kızarıklıkların soğuk ısırması habercisi olduğunu belirten ...
Dr. Sürenkök’den ‘yetersiz gıda’ uyarısı: Çocukları ameliyattan korumak mümkün!
Gıdaya erişiminin azalması sonrası gelişim sürecinde olumsuzluklar yaşanabileceğini ...
 
SMA'lı ailelerin gözü kulağı bu toplantıda!
SMA Bilim Kurulu toplantısı bugün yapılacak. Toplantı, Sağlık Bakanı Fahrettin ...
SMA Bilim Kurulu yarın toplanacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu'nun yarın toplanacağını ...
Miyop ve şaşılık çocuklarda 'salgın' gibi arttı
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları ...
 
Gece ayak başparmağınız ağrıyorsa dikkat!
Halk arasında ‘zengin hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığının genellikle ...
Bakan Koca duyurdu: İlaçların üretimi artırıldı
Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretiminin artırıldığını açıklayan ...
Aşı mağduru 253 kişi tazminat kazandı
Almanya'da korona aşısından dolayı ağır yan etkiler yaşayan 253 kişiye ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva