HABERLER>SAĞLIK
30 Mayıs 2023 Salı - 09:26

Uzmanı açıkladı: Yüksek stres obeziteyi tetikliyor

Son zamanlarda obezite şikâyetiyle sağlık kurumlarına başvuran hasta sayılarında ciddi bir artış gözlemlendiğini belirten Psikiyatri uzmanı Dr. Cengiz Soylu, “Bu hastalara yapılan ruhsal muayenelerde yüksek oranda stres varlığı ve başta depresyon olmak üzere ruhsal patolojiler tespit edilmektedir. Yapılan araştırmalarda ise Batı tarzı beslenme nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik semptomların oluşma riskinin arttığı gösterilmiştir. Yine başta depresyon ve anksiyete bozuklukları olmak üzere birçok ruhsal hastalığın da aşırı yeme ya da hazza dayalı yemeyi artırdığı görülmüştür” dedi.

Uzmanı açıkladı: Yüksek stres obeziteyi tetikliyor

Hedonik açlık (hazza dayalı oluşan açlık durumu) ve hazza dayalı beslenmenin etkileri üzerine konuşan VM Medical Park Pendik Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu, bu konuda uyarılarda bulundu. Son zamanlarda obezite şikâyetiyle sağlık kurumlarına başvuran hasta sayılarında ciddi bir artış gözlemlendiğini dile getiren Uzm. Dr. Soylu, “Bu hastalara yapılan ruhsal muayenelerde ise yüksek oranda stres varlığı ve başta depresyon olmak üzere bazı ruhsal patolojiler tespit edilmektedir” diye konuştu.

STRES BESLENME SORUNLARINI ORTAYA ÇIKARABİLİR
Stres ve beslenme arasındaki ilişkiye dikkat çeken Uzm. Dr. Soylu, “Modern yaşantı tarzı insanoğluna zenginlik, mutluluk ve huzur vaat etmiş olmasına rağmen bunların çoğu gerçekleşmemiş, aksine insanoğlu daha çok stres yaşamaya başlamıştır. Stres ise birçok bedensel ve ruhsal hastalıkların veya durumların ortaya çıkmasına neden olarak hayatımızı zora sokmuştur. Stresin ortaya çıkardığı sorunlardan biri de literatürde ‘hedonik-hazza dayalı beslenme’, ‘stres kaynaklı yeme’, ‘duygusal yeme’, iyi hissetmek için yeme’, ‘besin bağımlılığı’ gibi birçok terimle ifade edilmekte olan beslenme sorunudur. Bu beslenme sorunu ciddi oranda obeziteye neden olabileceği için önemlidir” şeklinde konuştu.

YÜKSEK KALORİLİ YİYECEKLER OBEZİTEYE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR
Yüksek kalorili besinlerin tüketilmesinin bazı etkilerinden bahseden Uzm. Dr. Soylu, şu bilgileri paylaştı:

“Günümüzde yüksek kalorili ve lezzetli yiyecekler, bunlara kolay ulaşılabilirlik, büyük porsiyonlar ve besin ortamındaki değişiklikler obezite nedenidir. Tüm bunlar, bireylerin sadece enerji ihtiyacını karşılamak için değil, sıklıkla tok hissettiklerinde bile yemek yemelerine neden olmaktadır. Özellikle yüksek kalorili ve lezzetli yiyeceklerin tüketilmesi için meydana gelen dürtüsel süreçler, vücudun gerçekten ihtiyacı dışında aşırı beslenmesine yol açmaktadır. Üstelik bireyin yediği besinden zevk almayı hedeflemesi, besin tüketim kontrolünü sağlamayı da zorlaştırmaktadır.”

REKLAMLAR HAZZA DAYALI YEME İSTEĞİNİ ARTIRABİLİR
Hedonik beslenmenin, ihtiyaca göre değil, tamamen hazza uygun olarak beslenilmesi durumu olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Soylu, “Besinin görülmesi ya da koklanması, yemek yiyen insanları görme, reklamlar gibi çevresel tetikleyiciler ya da stres varlığı, duygu durumu veya ödüllendirici deneyimler gibi duygusal tetikleyiciler hedonik-hazza dayalı beslenmenin temelinde yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

AKDENİZ TARZI BESLENME RUHSAL BOZUKLUK RİSKİNİ AZALTIYOR
Beslenme ile ruhsal durum arasında iki yönlü bir ilişkinin olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Soylu, şunları söyledi:

“Bir yandan bireyin beslenmesi ruhsal durumunu etkileyebilmekteyken, diğer taraftan bireyin ruhsal durumu beslenmesini etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalarda Batı tarzı fast-food beslenme ile depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik semptomların oluşma riskinin arttığı gösterilmiştir. Tam tersine Akdeniz tarzı beslenme ile de ruhsal bozukluk oluşma riskinin azaldığı görülmüştür. Yine yapılan araştırmalarda başta depresyon ve anksiyete bozuklukları olmak üzere birçok ruhsal hastalığın aşırı yeme ya da hazza dayalı yemeyi artırdığı görülmüştür. Sıkıntısı olan insanlar adeta yiyerek sıkıntılarını ifade etmektedirler. Modern beslenme ortamı da, bireyin üzerindeki baskı ve hedonik açlık arasındaki ilişkiye katkıda bulunabilmektedir.”

UYKUSUZLUK DA AŞIRI YEMEYİ TETİKLİYOR
Hedonik açlığın kimlerde görülebileceğine değinen Uzm. Dr. Soylu, “Klinik gözlemlerimize göre şişman veya obez bireylerde, kadınlarda, genel anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluğu ve atipik depresyonu olanlarda, hedonik açlık daha sık ortaya çıkmaktadır. Yine birçok vakada kalıtsallık bile söz konusu olabilmektedir. Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan uykusuzluğun da iştahı ve besin alımını uyardığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.

BİLİNÇLİ OLUNMALI
İnsanların ve hatta sağlık çalışanlarının hedonik beslenme ve obezite konusunda bilinçli olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Soylu, “Gereğinden fazla beslenme eğilimi taşıyan, tatlı ve atıştırmalık tüketimi fazla olan, bunun yanında stresi olan bireylerin hedonik obezite açısından farkındalıklarının olması zamanla ortaya çıkabilecek ikincil sorunların önlenmesi açısından önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı. (DHA)

 
Bornova'da dünyanın sorunları tartışıldı
 
Erkekler dikkat: Bel çevresindeki yağlanma...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından YKS’ye girecek öğrencilere tavsiyeler
17-18 Haziran'da gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi ...
İşlenmiş gıdalar 5 hastalığa zemin hazırlıyor
Günümüzde sıkça tüketilen işlenmiş gıdaların insan sağlığını tehdit ettiğini ...
Uzmanından gömülü diş uyarısı: Çekilmesi gerekmiyor
Gündelik aktiviteleri bile yapamaz hale getirebilen diş ağrısının, dişin ...
 
Uzmanı açıkladı: Sınav kaygısını yönetebilirsiniz
Sınav kaygısını yenmek için önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Kübra ...
Beyin çipi firmasına insan deneyi onayı
ABD'li iş insanı Elon Musk'un sahibi olduğu Neuralink firması, beyin çipi ...
Ölümcül virüsü yenebilecek antibiyotik keşfedildi
Yapay zeka bu kez, tehlikeli enfeksiyonlara neden olabilen A baumannii ...
 
Uzmanı açıkladı: Demans ile Alzheimer aynı hastalık değil
Bunama olarak da adlandırılan demansın yaşlılıkla ortaya çıktığını ve ...
Uzmanı uyardı: Kızamıkta vaka artışına dikkat!
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, ...
Uzmanı uyardı: Şeker hastaları kalıcı körlüğe dikkat!
 Kalıcı körlüğün en büyük sebeplerinden birinin şeker hastalığı olduğunu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva