HABERLER>SAĞLIK
25 Mayıs 2023 Perşembe - 09:33

Uzmanı açıkladı: Demans ile Alzheimer aynı hastalık değil

Bunama olarak da adlandırılan demansın yaşlılıkla ortaya çıktığını ve sıklıkla Alzheimer ile karıştırıldığını ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Biman Chabou, “Demans, kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde bilişsel becerilerde azalma ile karakterize, kronik ve ilerleyici bir hastalık tablosudur. Demans genel bir terim olup, unutkanlığın ön planda olduğu bir grup hastalığa verilen genel bir isimdir. Alzheimer ise demansın en yaygın sebeplerinden biri olarak kabul edilir” dedi.

Uzmanı açıkladı: Demans ile Alzheimer aynı hastalık değil

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelindeki demanslı bireylerin sayısının yaklaşık 55 milyon olduğunu söyleyen Emsey Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Biman Chabou, “DSÖ verilerine göre 60 yaş ve üzeri bireylerde demans hastaları yüzde 5 ila 8 arasında. Ayrıca 2050 yılında dünyada 139 milyon insanın demanslı olacağı düşünülüyor. Fakat demansın ilerleyişini erteleyen ya da yavaşlatan girişimlerle bu sayı azaltılabilir” diye konuştu.

“SADECE BİREYLERİN YAŞAMINI ETKİLEMEZ”
Hastalığın ileri evresinde bireylerin günlük yaşam aktivitelerini tek başına gerçekleştiremediğini vurgulayan Uzm. Dr. Chabou, “Sadece bireylerin kendi yaşamını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ailelerini, bakıcılarını ve toplumu da etkiler. Demans yaşlanma ile karşılaşılan en önemli hastalıklardan biridir. Ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada olmasına karşın bakım gerektiren hastalıkların başında gelir. Demans hastalığını sonlandırıcı bir tedavi yok fakat belirtilere yönelik semptomatik tedavisi mevcut. Tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşımla yürütülüyor” dedi.

“ALZHEİMER, DEMANSIN ALT TİPİ HASTALIKLARINDAN BİRİDİR"
Demansın birçok alt tipi olduğunu ve Alzheimer hastalığının bunlardan sadece bir tanesi olduğunu ifade eden Uzm. Dr.  Chabou, “Demans ve Alzheimer hastalığı, beyin fonksiyonlarında bozulmaya neden olan iki ayrı sağlık sorunudur. Fakat insanlar çoğunlukla bu iki hastalığı birbiri ile karıştırırlar. Demans, beyin fonksiyonlarının genel bozulmasını ifade eden bir terimdir. Bellek, bilişsel işlevler, dil ve iletişim, karar verme yeteneği gibi zihinsel yeteneklerde ilerleyici bir azalma ile karakterizedir. Demansın birçok alt tipi vardır. Alzheimer bunlardan biri olmasıyla birlikte yüzde 50-60 görülme sıklığı ile demansın en yaygın sebebidir. Alzheimer, ilerleyici beyin harabiyeti ile giden, nörodejeneratif bir bozukluktur. Genellikle hafıza kaybıyla başlar ve zamanla bilişsel yeteneklerin azalması, dil ve iletişim problemleri, karar verme güçlüğü, kişilik ve davranış değişiklikleri gibi belirtileri ortaya çıkar. Belirtileri genellikle demansla benzerlik gösterir. Aralarındaki temel fark demans genel bir terim, Alzheimer ise bu grup içindeki bir alt türdür” diye konuştu.

“YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİYLE DEMANS RİSKİ DÜŞÜRÜLEBİLİR”
Demansın gelişmesine neden olan birçok risk faktörü bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Chabou, “İnsanların birçoğu maalesef demans gelişme riskinin azaltılabileceğinin farkında değil. Fakat risk faktörlerinden birçoğu bireylerin yaşam tarzından kaynaklanıyor. İleri yaş, genetik yatkınlık ve aile öyküsü gibi faktörler değiştirilemese bile, demans riskini azaltmak için değiştirilebilir birçok risk faktörü var. Fiziksel aktivite, obezitenin önlenmesi, sağlıklı beslenme düzeni, kullanılıyorsa alkol ve sigara kullanımının bırakılması, pasif içicilikten kaçınılması, sosyal etkileşimde olunması örnek olarak televizyon izleme süresini daha kısa tutmak, hobiler edinmek gibi, düşmeye bağlı travmalardan korunmak, düzenli ve yeterli uyku, işitme kaybının önlenmesi, kardiyovasküler risk faktörlerinin önlenmesi ve tedavisi, özellikle orta yaşlarda hipertansiyon, diyabet ve depresyonun yönetimi ve önlenmesi demans gelişme riskini azaltabilir” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.(DHA)

 
Ucuzuna kaçmayın… Bal gibi oyun!
 
Servis midibüsü ve otomobil çarpıştı: 12 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı: Kızamıkta vaka artışına dikkat!
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, ...
Uzmanı uyardı: Şeker hastaları kalıcı körlüğe dikkat!
 Kalıcı körlüğün en büyük sebeplerinden birinin şeker hastalığı olduğunu ...
Alınan her 1 kilo vücuda 5 kilo yük bindiriyor
Türkiye’nin yaklaşık yüzde 20’sinin obezite sınırında yer aldığına dikkati ...
 
DSÖ: Küresel ekonomiler yeni salgınlara karşı eskisinden daha hazırlıklı değil
Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülüğünde hazırlanan raporda, küresel ekonomilerin ...
Obezite 10 yılda yüzde 30 arttı
Obezite tüm dünyada adeta bir salgın gibi yayılıyor. Uzmanlar, 22 Mayıs ...
Diyabetik ayak hastalığına dikkat!
Diyabetik ayak hastalığının, diyabet hastalarının yüzde 15'inde görüldüğünü ...
 
Nefes darlığı kalp sorunlarına neden oluyor!
Nefes darlığının ciddi sağlık sorunlarına bağlı gelişebileceğini belirten ...
Güçlü bacakları olan kişilerde kalp yetmezliği riski daha düşük
Japon araştırmacılar, güçlü bacak kasına sahip kişilerde, kalp krizinden ...
Obezite sıklığı 30’lu yaşlarda artış gösteriyor 
 Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1 milyardan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva