HABERLER>TARIM
26 Haziran 2022 Pazar - 10:43

Urlalı kadınlar, üretime doymuyor... Enginar bitti sıra bamyada!

Pandemi döneminde olduğu gibi sezon da kadın üreticilerin katma değerli hale getirdiği enginarların hem yurt içine, hem yurt dışına satıldığını, tarlada tek enginar dahi kalmadığını belirten Urla Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Sibel Uyar, “İkinci ürün olarak bamyaya odaklandık. Coğrafi işaretli Bornova’nın kınalı bamyası ile bu yıl da üreticilerimizi kazandıracağız” dedi.

Urlalı kadınlar, üretime doymuyor... Enginar bitti sıra bamyada!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Urla Belediyesi’nin geçmiş dönem Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın 2014 yılında kurduğu Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, her yıl daha da güçlenerek yoluna devam ediyor. Geçen yıl Avusturya ve Dubai’ye enginar ihraç eden kooperatif, bu sezon da Avusturya ve Dubai’ye enginar yolladı. Ayrıca Türkiye’nin 81 vilayetine Urla’nın ünlü sakız enginarını yediren kooperatif, üretici kadınları kazandırmaya devam ederken, ikinci ürün olarak da bamyaya yoğunlaştı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ikinci ürün olarak coğrafi işaretli Bornova’nın ünlü kınalı bamyası üreten kadınlar, yeni sezon ürünü yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

AVURTURYA VE DUBAİ’YE İHRACAT YAPILDI
Bu yıl yaşanan don olayı nedeniyle verimli bir sezon yaşamadıklarını belirten Urla geçmiş dönem Belediye Başkanı ve Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Sibel Uyar, “Geçen yıla göre daha az miktarda enginar elde ettik. Çok verimli bir yıl değildi ama kooperatif olarak üreticilerden ürünlerini aldık. Elimizde, tarlamızda enginar kalmadı” dedi. Zincir mağazalara katma değerli enginar sattıklarını, bir kısmını ihraç ettiklerini belirten Uyar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“ İhracat kalemlerimiz vardı, ürünlerimizin bir kısmını ihraç ettik. Avusturya ve Dubai’ye hatırı sayılır miktarda enginar satışı yaptık. Hiç kimsenin tarlada bir tane bile enginarı kalmadı. Türkiye’nin tüm vilayetlerine online üzerinden satış yapıyoruz zaten. Daha geçen hafta Malatya’ya yüklü miktarda enginar gönderdik. Turistik bölgelerdeki oteller bizim ürünlerimize inanılmaz ilgi gösteriyor. Oralardan gelen bir referansla Malatya’dan da talep geldi. Bu sezon hiçbir üreticimiz mağduriyet yaşamadı. Enginarı çanak, yapraklı olarak satışa sunuyoruz. Bebek enginar taleplerine yetişmekte zorlandık. Ayrıca Enginar püresi, enginara özel sos da üretiyoruz. Enginar reçelimiz de çok tuttu. Bu yıl elimizdeki enginarların tamamını sattık. Festivalin de faydası oldu. İki senedir pandemiyle uğraşıyorduk ama o süreçte bile enginarımızı satıyorduk. Bu yıl çok daha rahat bir şekilde enginarımızı pazarladık.”

İKİNCİ ÜRÜNÜMÜZ, KINALI BAMYA
Urlalı üreticilerin enginardan sonra ikinci ürün olarak bamyaya yöneldiğini anlatan Sibel Uyar, “Urla Sakız Enginarı gibi Bornova’nın kınalı bamyası da coğrafi işaretli bir üründür. Üreticilerimiz, enginarı bitirdikten sonra ikinci ürün olarak bamya üretimine geçti” dedi ve şunları söyledi:

“İki senedir kınalı bamya da üretiyoruz. Çok meşakkatli bir ürün olmasına rağmen herkes büyük bir keyifle, mutlulukla bamya üretiyor. Bornova’da kınalı bamyanın yetiştirileceği yer kalmayınca, bu değerli ürünü Urla olarak bizler üretiyoruz. Kooperatif olarak yerli ürüne sahip çıkıyoruz. Katma değerli ürünler üretiyoruz, ürünlerimizi işliyoruz. Bamyanın tazesinin yanı sıra turşusu ve kurutulmuşu da ürün yelpazemiz içinde yer alacak. En büyük sevincimiz, mutluluğumuz, üreticilerimiz artık tarlada ürünü kalmıyor. Ürün elimde kalacak diye kaygılanmıyor. Bir grup üreticimiz nohut üretiyor. Onları da kooperatif olarak alıyoruz, pazarlıyoruz. Çağla üretiliyor, dağ kekiğimiz var, onları da alıyoruz, üreticimizin yüzünü güldürüyoruz.”

 
Torbalı’nın ulaşım sorunu son buluyor!
 
Bergama Festivali'nin 6.gününde koşu yapıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Urlalı 26 Haziran 2022 Pazar 14:16

Hayret belediye yetkilileri yok...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 24 milyon 339 bin 311 TL'lik tarımsal ...
Mandalina ihracatı yarım milyar dolara koşuyor
Pandemide bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik artan farkındalık, ...
Tahıl koridoru için dörtlü zirve
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, tahıl koridoru ...
 
Tarımsal girdi fiyatlarında artış!
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), nisanda yıllık bazda yüzde 117,31, ...
CHP’li Sındır o karara tepkili… ‘Akılla mantıkla örtüşmüyor!'
Türkiye’de tarım yapılabilir vasıfta 33 milyon dekar alanın kullanılmadığını ...
Dolu etkili oldu... İnciri vurdu!
İzmir'in Tire ilçesinde sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.
 
Esnafın kayıtlı ihracat yapmasının önü açıldı
Gümrük Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikle, tacirlerin yanı sıra isteyen ...
Tahıl krizine özel çözüm: 'Kırmızı hat'
Milli Savunma Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna savaşının neden olduğu tahıl ...
Çavuşoğlu'ndan tahıl koridoru açıklaması!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tahıl koridoru ile ilgili olarak Rusya'dan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva