HABERLER>POLİTİKA
18 Aralık 2015 Cuma - 16:40

Türkiye-İsrail ilişkilerinde anlaşma noktasına nasıl gelindi?

Mavi Marmara kriziyle başlayan gerilim 5 yılın ardından normalleşme sürecine girmeye başladı. Peki onca iniş çıkıştan bu noktaya nasıl gelindi?

Türkiye-İsrail ilişkilerinde anlaşma noktasına nasıl gelindi?

Türkiye ve İsrail arasında Mavi Marmara olayının ardından kopma noktasına gelen ilişkilerin normalleşmesi yönünde tarafları nihai anlaşmaya yaklaştıran çabalar aslında yeni değil.
 
Eylül başında Kudüs’te görüştüğümüz İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold, görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini ve hedeflerinin ilişkilerin yeniden normalleşmesi olduğunu söylemişti.
 
Dore Gold, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya bağlı olan Dışişleri Bakanlığı’nın en etkili ismi konumunda.

Üstelik Haziran ayında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olan Feridun Sinirlioğlu ile İtalya’nın başkenti Roma’da gizli bir görüşme yapan isim. Aynı zamanda Sinirlioğlu’nu “birinci sınıf bir diplomat” olarak tanımlayacak kadar yakından tanıyor. Bir dönem Türkiye’nin Tel Aviv büyükelçisi olarak görev yapan Sinirlioğlu, İsrailli diplomatların tanıdığı ve güvendiği bir isim. 1 Kasım seçimleri nedeniyle mola verilen görüşmelerin, son dönemde, özellikle Sinirlioğlu’nun müsteşarlığına geri dönmesinin ardından hız kazandığı anlaşılıyor. Peki 5 yıl aradan sonra iki ülke neden ilişkilerin normalleşmesi için çaba harcıyor, bunu zorlayan gelişmeler ne?
 
İsrail’in en büyük sancısı İran
Türkiye ile İsrail’in tarihi ve stratejik bağları olduğunu belirten Dore Gold, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın yeniden başlaması gerektiği görüşünde. İsrailli yetkili konjektürel gelişmeler nedeniyle iki ülkenin çıkarlarının hızlı bir şekilde örtüştüğünü söylüyor. İsrail için bölgedeki dinamikleri değiştiren en önemli unsur İran.


İran’ın Batı’lı ülkelerle nükleer programı konusunda yaptığı anlaşma İsrail’i tatmin etmiş değil. İran’ın 10-15 yıl içinde nükleer silah üreteceğine inanan İsrail, İran'ı varlığına yönelik en büyük tehdit olarak görüyor. İran’ın yayılmacı bir politika izlediğini, Suriye, Irak ve Yemen’in başkentlerini kontrol ettiğini belirten İsrail, Tahran’ın Hizbullah ile Hamas’a finansal ve silah desteğini de tehdit olarak görüyor. İsrailli yetkililere göre, İran Türkiye için de bölgesel rakip ve tehdit. Onu kontrol etmenin anahtarıysa, İsrail ile Türkiye’nin işbirliğinden geçiyor.
 
Cihatçı Örgütler
İsrail’in Türkiye’yle işbirliği yapmak istediği bir diğer unsur, başta IŞİD olmak üzere Ortadoğu’daki cihatçı örgütler. İsrail hemen olmasa da yakın gelecekte IŞİD ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin İsrail’i hedef alabileceğinden endişeli. Bu örgütlerin özellikle Mısır’ın Sina yarımadasındaki faaliyetlerini yakından izleyen İsrail, iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan kopukluğun istihbarat paylaşımına da yansımasından rahatsız. İsrailli yetkililer, giderek daha tehlikeli bir hal alan Ortadoğu’da iki ülkenin işbirliğinin hayati olduğuna inanıyor.
 
Buzları eriten doğalgaz
Türkiye ile yaşanan krizin ardından İsrail bölgede iki yeni dost edindi. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi. Bu üç ülke ve Mısır arasındaki en büyük işbirliği potansiyeli Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları. İsrail ve Mısır’la sorunlar yaşayan, Kıbrıs Rum Kesimi’ni ise tanımayan Türkiye, yanı başındaki bu enerji denkleminde yok. İsrail ise sahip olduğu rezervleri nereye ve nasıl ihraç edeceğini bilmiyor. Mısır’ın Doğu Akdeniz’deki en büyük rezervleri bulmasının ardından o pazar kapandı. Bölgedeki en istikrarlı müşterileri Türkiye, ve oradan uzanılacak Avrupa ülkeleri. Türkiye ise Rusya krizinin ardından enerji kaynaklarını çeşitlendirme peşinde. Bu açıdan arz-talep buluşması söz konusu. Uluslararası şirketlerin yanı sıra Türk ve İsrailli enerji şirketleri de bölgedeki potansiyeli değerlendirmek için hem İsrail hem de Türkiye’deki yönetimlere telkinde bulunuyor.

Filistin meselesi ve Gazze
İki ülke ilişkilerinin normalleşmesi yönünde en büyük engel Gazze’ye yönelik ambargo. Bu, Türkiye’nin özür ve tazminatla birlikte şart koştuğu üç adımdan biri. Bugüne kadar normalleşme olmaması da bu konuda her iki ülkeyi de tatmin edecek bir formül bulunmasından kaynaklanıyor. Zira Netanyahu yönetimi Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor ve bu konuda katı bir tutum izliyor. İsrail’in Mescid’i Aksa’ya yönelik kısıtlamaları nedeniyle Ekim ayından bu yana Batı Şeria ve doğu Kudüs’te süren çatışmalar ve saldırılar da olumlu ilerleyen görüşmeleri her an sonlandırabilecek nitelikte. Son 3 ayda ölen Filistinlilerin sayısı 115’i, İsraillilerin sayısı ise 19’u buldu. İlişkilerdeki normalleşmenin kalıcı olabilmesi için bu şiddet dalgasının da son bulması gerekiyor. (ntvmsnbc)

 
Kayıp polis bulunamadı, sanık ömür boyu aldı
 
Kubilay Anması'nda Başkan'dan sonra basına da yasak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Perinçek: Rusya uçağını düşürürsen İsrail’in…
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye'nin İsrail ile yakınlaşmasıyla ...
Flaş! CHP İzmir’de kongreye 2 kala bomba gelişme!
İl Başkanı Bedri Serter adaylıktan çekilerek yarışa Bornova İlçe Başkanı ...
İzmir Milletvekili Purçu Meclis’i birleştirdi!
TBMM Genel Kurulu’nda CHP’li Özcan Purçu’nun konuşması sırasında renkli anlar yaşandı.
 
CHP İzmir’de kongreye özel güvenlik!
CHP'de Pazar günü yapılacak İl Kongresi'nde dört aday yarışacak. CHP İzmir ...
'Genel Başkan Adayı’ Balbay projelerini açıkladı!
CHP'nin 16-17 Ocak 2016 tarihinde yapacağı olağan kurultay için genel ...
Demirtaş açıkladı: HDP sine-i millete mi dönüyor?
Diyarbakır'da düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin ...
 
Dicle: Devlet üç konu yüzünden masadan kalktı
Diyarbakır'da düzenlenen ve HDP, DBP, HDK, DTK eşbaşkan ve sözcülerinin ...
CHP’li Sındır: Hükümet çiftçimizin hakkını gasp ediyor!
CHP İzmir Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü ...
Kantar Karakolu'ndan şok görüntüler Meclis'e taşındı!
63 sanıklı Gezi davasında ortaya çıkan dayak görüntüleri CHP İzmir Milletvekili ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva