HABERLER>SAĞLIK
10 Eylül 2015 Perşembe - 14:35

Türkiye’de bir ilk: İzmir’e dev şifa üssü

Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü Uygulama ve Araştırma Merkezi (iBG- İzmir) için resmi açılış töreni düzenlendi. Kanserden ilaç üretimine, anne karnındaki bebeğin kalıtsal rahatsızlıklarının giderilmesinden, yıpranan dokuların yenilenmesine kadar pek çok konuda araştırma yapılacak olan merkez, dünyadaki sayılı tesislerden biri oldu. Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, bilim adamlarından ticarileşmeye şaşı bakmamalarını istedi.

Türkiye’de bir ilk: İzmir’e dev şifa üssü

Temeli 2006 yılında atılan iBG- İzmir, Türkiye'de bu alandaki ilk ve tek merkez oldu. Merkez için yapılan uluslararası açılış töreninde Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık'ın kente geç gelmesi nedeniyle değişikliğe gidildi.

Değiştirilen tören programı, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının iki eser seslendirmesiyle başladı. Ardından da törende ilk konuşmayı, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören yaptı.

Törene katılan dünyaca tanınan bilim insanları Dr. Octavi Quintana Trias, Dr. Gerlind Wallon, Dr. Pascal Pineau, Türkiye Fransa Büyükelçiliği Kültür etkinlikleri ve işbirliği Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Maria Bonnafous, TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Başkan Yardımcısı Prof Ahmet Nuri Yurdusev, TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Birliği) Başkanı Prof. Fahrettin Keleştimur ve TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi cihaz kurumu) Başkanı Prof. Özkan Ünal da kısa birer konuşma yaptı. Konuşmacılardan Prof. Ahmet Nuri Yurdusev, "Böyle bir merkezin kurulması, akademimizin genç yetenekli kişilerinin yer alması memnuniyet veriyor. Türkiye bilimler akademisi yeni bir kuruluş, 22'nci kuruluş yılını kutladık" dedi.
 
NAZIM HİKMET'İN ŞİİRİYLE BAŞLADI
iBG'nin resmi açılış töreni ise Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık'ın, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sırrı Aydoğan, Fransa Büyükelçisi Laurent Bili, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile Avrupa Birliği Avrupa Araştırma Alanı Direktörü Octavi Quintana Trias'ın katılımıyla başladı. Resmi açılış törenindeki ilk konuşmayı da merkezin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Öztürk yaptı. Ünlü Şair Nazım Hikmet'in 'En güzel söz henüz söylenmemiş olandır' şiirini okuyarak başlayan Prof. Dr. Mehmet Öztürk şöyle dedi:
 
"Nazım Hikmet, 1945 yılında bir Eylül akşamında Bursa hapishanesinde karısına yazdığı dizelerle, ikinci dünya savaşının yaşattığı trajediye rağmen gelecek güzel günlere inancını asla kaybetmedi. Ben de tüm insanlık ve ülke olarak derin acılar yaşadığımız bu günlerin geçici olduğuna inanıyorum. Bu toprağın insanları binlerce yıl aklı selimle cehaletin, iyilikle kötülüğün en şiddetli çatışmalarını yaşadı. Sonunda hep akıl, iyilik, sevgi galip geldi. Bundan dolayı geleceğe umutla bakmaya inatla devam ediyoruz. Geleceğe umutlu bakmak da yeterli değil. Daha güzel bir dünya kendiliğinden gerçekleşmeyecek. Bunu elele inşa etmemiz lazım. Sizlerden Ankara'dan, yerel yönetimlerden, işadamlarından, hayırseverlerden tek bir beklentimiz var. Bize maddi ve manevi katkıya devam edin. Bunlar, hasta yakınlarınıza umut olarak dönecektir, bize güvenin." 
 
KURDELEYİ CUMHURBAŞKANI KESECEK
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, terör saldırıları nedeniyle buruk bir açılış töreni yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Mehmet Füzün açılış töreninde kurdele kesmeyeceklerini, törenlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini, kurdeleyi, gelmesi durumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın keseceğini belirtti. Törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Vali Mustafa Toprak'ın ardından Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık kürsüye çıktı. Tarihten ders almak gerektiğini, İstiklal savaşının bizlere büyük dersler verdiğini söyleyen Bakan Fikri Işık, "Kuvayi milliye ruhu, halkımızın bütün zorlukları aşabileceğinin tarihi vesikasıdır. Zor şartlarda geçmişte olduğu gibi yine birlik ve beraberlik içerisinde bir araya gelebileceğimize inanıyoruz. Sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Şehitlere Allahtan rahmet diliyorum" diye konuştu.
 


İLACIN GRAMI BİN DOLAR
İzmir'e 150 milyon TL'lik bir yatırım kazandırıldığını vurgulayan Bakan Fikri Işık sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok amaçlı tesisinin değeri rakamlardan çok öte bir anlam taşıyor. Hastalıkların tanı ve tedavilerinde önemli çalışmalar yapılacak. Bu merkezin en büyük amaçlarından biri de, 2023 yılında Doğu Akdeniz'de en büyük merkez olmak. Her geçen yıl çıtasını yükselteceğine inanıyorum. İthal ilaçları geliştirme imkanını elde edeceğiz. Bu tür tesisler çok önemli, her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye'nin yeni bir atılımı yapması, ancak bilim ve teknoloji alanındaki sıçramalarla olacaktır. Türkiye yükte hafif pahada ağır ürünler üretmek zorunda. 4.7 milyar dolarlık ilacı ithal eden Türkiye, her bir kilogram biyoteknolojik ilaca ortalama bir milyon dolar ödedi. Gramı bin dolar. Altının gramı kaç lira bir hesap edin. Yerli üretiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye biyoteknoloji eylem planı hazırladık.  Enstitü araştırma merkezleri açılıyor ama malzeme temin etmede zorlanıyoruz. Araştırma altyapıları kanunu çıkardık. Destek vermeye başlayacağız. Sizler çalışmaları yapın, millet yetki verirse sizlere destek olmaya devam edeceğiz. Tek isteğimiz bilimsel çalışmalara odaklanmanız."


 
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YAPILACAK
Toplam 150 Milyon TL'lik yatırımla Prof. Dr. Mehmet Öztürk'ün öncülüğünde açılan merkezde 27 araştırmacı ekibi, 7 inovasyon ekibi ve 13 direk hizmet ekibi çalışmalarda bulunacak. Açılışa özel 'Yaşam İçin İnovasyon Temalı' etkinliklerin düzenleneceği açılış programında,önemli bilim adamları, çeşitli oturumlarda konuşmalar yapacak. Sağlık merkezinde, kanser ile obezite başta olmak üzere bulaşıcı, nörolojik ve dejaneratif gibi küresel sağlık sorunlarının önlenmesi, teşhisi, tedavisine yönelik yenilikçi teknolojiler, araçlar, hizmetler geliştirileceği açıklandı.

 
Flaş! Türk futbolunda şehitler için bir ilk
 
Tacettin Bayır'dan 'Terör Şehitleri Anma Günü' teklifi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hileli gıda raporu: Üretim yöntemleri açıklandı
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları "Hileli ...
İzmir’de dev yerli ilaç üssü
DEÜ bünyesinde yerli ilaç ve tedavi yöntemi geliştirilmesi hedefiyle kurulan ...
Hareketsiz yaşam hastalıklara kapı açıyor
Hareketsiz yaşamve fiziksel aktivite azlığı insan sağlığını tehdit eden ...
 
Sağlıkta son nokta: Hastalar çarşafla taşındı!
Adana'da Makine Mühendisleri Odası teknik heyetinin yetersiz raporu verdiği ...
Sütü üretiyoruz ama, içmiyoruz!
Türkiye, süt üretiminde öncü ülkeler arasında yer alırken tüketiminde ...
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'dan "aşı" açıklaması
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu ...
 
İzmir Tabip Odası'ndan TTB'ye 'PKK' uyarısı!
İzmir Tabip Odası, son dönemde yaşanan terör olaylarına karşı Türk Tabipler ...
Eşrefpaşa Hastanesi’nden İzmirliler'e fuar söyleşisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, 84. İzmir Enternasyonal ...
Sağlıkçının sağlığını düşünen projede imzalar atıldı
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İzmir Güney Kamu Hastaneleri Birliği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva