HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2023 Çarşamba - 10:36

TÜRK-İŞ'ten önemli açıklamalar... İzmir için özel asgari ücret mi geliyor?

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, 20 Kasım’dan sonra asgari ücret görüşmeleri ile ilgili yeni bir komisyon kurulacağını söyledi. Atalay açıklamasında " Bölgesel asgari ücretlerin konuşulması gerekiyor. 15 bin TL seviyesinde bir asgari ücret İstanbul gibi büyükşehirlerde az. İşveren tarafından bu rakamın üzerinde de maaş verilebilir. İşverenler çalışanını memnun etmek zorundadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde en düşük ev kirası 10 bin TL seviyesinden başlıyor" dedi.

TÜRK-İŞ ten önemli açıklamalar... İzmir için özel asgari ücret mi geliyor?

Asgari ücret görüşmelerine ilişkin Milliyet'e konuşan Muhammet Bayram şunları kaydetti:

"Yeni asgari ücret görüşmeleri sene sonu gelmesiyle birlikte başlayacak. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay bir açıklama yaptı. Kendisi zaten daha önceden de belirtiyordu, “Ben sadece en fazla üyeye sahip sendika başkanı olduğum için bu toplantıya katılıyorum, aslında benim temsil etmemem gerekiyor. Tam temsil için masada işçinin, asgari ücret alanın da olması gerekiyor” diyordu.

Bu kapsamda bir çalışma yapılacağını duyurdu. TÜRK-İŞ tarafından komisyon kurulacağını, burada gerçekten asgari ücretli olacağını söyledi. Zaten sendikalar asgari ücret almıyor. Burada yeni bir komisyon kurulması, onların taleplerinin dinlenmesi önemli.

"KANUNEN MÜMKÜN DEĞİL"
Kanunen masaya gelip konuşabilirler mi? Ben bunun teknik olarak mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kanun olarak kimin temsil edeceği belli. Ergün Atalay, kurulacak komisyon neticesinde alınacak kararı deklare edip onun üstünden masaya oturabilir. Masada ‘bizim komisyonca aldığımız kararlar bunlardır’ diyebilir.

YENİ KOMİSYONUN ETKİSİ NE OLUR?
Mutlak suretle basın açıklamasını bu kişilerle yapabilir. Ben kurulacak komisyonun olumlu olduğunu düşünüyorum. Burada asgari ücretlilerin taleplerinin tecelli edilebileceğini düşünüyorum.

Buna ilişkin zaten eski Çalışma Bakanı bir çalışma yapılmıştı. ‘Asgari ücret ne kadar olmalı?’ diye sorulmuştu. Yeni belirlenecek asgari ücrete yakınsamalar yapılmıştı. O yüzden kurulacak komisyon olumlu olacaktır.

Bu dönemde memura yapılacak zammın yüzde 50’ler civarında olacağı konuşulurken, ‘asgari ücrete ne kadar zam olacak?’ bu merak konusu. Asgari ücrete yüzde 35 zam yapılmıştı. Asıl zammın sene başında yapılacağı söylenmişti.

PAZARLIKLAR BU RAKAMLARDAN BAŞLAYACAK
Şu anda net asgari ücret 11 bin 402 TL, TÜRK-İŞ’in araştırmasında açlık sınırı 13 bin TL seviyesinde. Bu 4 kişilik bir ailenin aylık yapabileceği gıda harcamasıdır. Yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 TL olarak belirlendi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 17 bin 336 TL. Burada en azından açlık sınırı üzerine çıkmasını bekleyebilir. Ancak 13 bin TL açlık sınırı eylül ayı rakamıdır.

Son 6 aylık enflasyonun yüzde 40’lar seviyesinde olacağını söyleyebiliriz. Şu anda açıklanan 3 aylık enflasyon yüzde 25.11. Ortalama yüzde 5’ler seviyesinde yükselirse aylık olarak, yüzde 38-40 seviyesinde bir 6 aylık enflasyon olacağını düşünüyoruz.

Eğer yüzde 40 enflasyon olursa asgari ücret en düşük 11.402 TL olan asgari ücretin en düşük 15.960 TL seviyesine geleceğini düşünüyoruz. Bence taban rakam 15 bin TL seviyesinde olacaktır. Görüşmelerde zam pazarlığı 15 bin TL seviyesinden başlayabilir.

"BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET KONUŞULMALI"
Asgari ücretlinin alacağı rakamdan ziyade burada alım gücü de önemli. Aslında asgari ücret artmasa, alım gücü artsa bu refaha daha olumlu katkı sağlar. Son 2 yıldır bahsediyoruz. Bölgesel asgari ücretlerin konuşulması gerekiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde asgari ücretli kalmadı.

15 bin TL seviyesinde bir asgari ücret İstanbul gibi büyükşehirlerde az. İşveren tarafından bu rakamın üzerinde de maaş verilebilir. İşverenler çalışanını memnun etmek zorundadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde en düşük ev kirası 10 bin TL seviyesinden başlıyor.

"15 BİN-17 BİN ARASINDA BELİRLENECEKTİR"
Bir kişi 10 bin TL kira verse geri kalan harcamalarını nasıl yapacak? Tek bir kişinin ev geçindirmesi mümkün değil. Bence pazarlık en az 15 bin TL seviyesinden başlayacaktır. 15 bin ile 17.500 TL arasında bir asgari ücret belirlenecektir diye düşünüyorum.”

 
Dev gemi Kuşadası'na demir attı
 
Konak'ta toplu sünnet şöleni!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Baba kızgın 19 Ekim 2023 Perşembe 20:24

Sıkıntı yok. CHP''li belediyeler çalışanlarını süründürmez. Ne verilirse verilsin, üzerine kendi de bir miktar koyup, insanları üç kuruşa muhtaç etmez. Sosyal devletin yapması gerekeni sosyal belediyecilik anlayışı yapıyor işte. Olması gereken de budur zaten. Başkaları da örnek alacağına yok terörist, yok şu yok bu diye karalamaya çalışıyor ama elinde kalıyor. Yerel seçimlerde göreceğiz bakalım. Medeni yoldan ilerlemeye mi yoksa birkaç yıl önceki gibi vergilerin tarikatlara harcandığı gericiliğe mi devam diyeceğiz.

Yorumu oyla      2      3  
Ali cabbar 18 Ekim 2023 Çarşamba 17:18

valla ben sırf bu yüzden çalışmıyorum insan olan 11.000 e çalışmaz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Et krizini aşmak mümkün mü?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Et krizini aşmak mümkün mü?
12. Kalkınma Planı: 5 milyonluk yeni istihdam!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 12. Kalkınma Planı dönemi boyunca ...
Kısa vadeli dış borçta yeni rekor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2023 Ağustos ...
 
'Memurumuzu, işçimizi ve emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz'
2024 Bütçe Kanun Teklifi ile ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ...
Zama 'ithal et' freni!
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, ithal et politikasıyla fiyatların ...
Pazarcıların Başkanı'ndan fiyat uyarısı: Bu kış zor geçecek!
Kış sebzeleri pırasa, kereviz, ıspanak ve karnabaharın yüksek rakamlarla ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in en baba esnafı neler yapıyor?
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in en baba esnafı neler yapıyor?
LinkedIn, 668 çalışanını işten çıkarıyor
Sosyal iş ağı ve paylaşım platformu LinkedIn, 668 çalışanının işine son vereceğini duyurdu.
Bir rakı grubuna daha zam geldi!
En çok tercih edilen rakı gruplarından birine zam geldi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva