HABERLER>EKONOMİ
17 Ekim 2023 Salı - 08:58

Pazarcıların Başkanı'ndan fiyat uyarısı: Bu kış zor geçecek!

Kış sebzeleri pırasa, kereviz, ıspanak ve karnabaharın yüksek rakamlarla tezgaha düşmesi nedeniyle vatandaş endişeye kapılırken, İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Vatandaş kaygılanmakta haklı. Bugünkü fiyatlar, sezonun ilk ürünleri olması nedeniyle yüksek ama kış aylarında rakamların çok daha yüksek olacağını öngörüyoruz. Cebimiz de yanacak, canımız da… Çünkü bir işçinin yevmiyesi en az 1000 lira. Üretim maliyetleri giderek artıyor” diye konuştu.

Pazarcıların Başkanı ndan fiyat uyarısı: Bu kış zor geçecek!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pazar tezgahlarında pek çok ürün, yaz aylarındaki rakamlara göre daha ucuz olmasına rağmen kış sebzeleri beklentilerin üzerinde rakamlara satılıyor. Örneğin ıspanak, kereviz ve pırasa 30-40 lira aralığında satılırken, orta boy karnabahar 50 liralık etiket taşıyor. Yaz aylarında 120 lirayı gören fasulye, barbunya ve börülce 50 liraya kadar düşerken, kış sebzelerindeki etiketler, kışa girerken vatandaşı korkuttu.

ERİŞEN: BUGÜNE KADAR HİÇ YANILMADIM AMA İNŞALLAH BU SEFER YANILIRIM
Ispanak, kereviz, pırasa ve karnabaharın, “turfanda” olarak da adlandırılan sezonun ilk ürünleri olduğuna dikkat çeken İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Bu ürünler, sezonun ilk ürünleri olması nedeniyle bugün için pahalı. Ancak bolluk olduğunda bile, bunları bugünkünden daha pahalıya tüketeceğimizi söyleyebilirim. Bir ay sonra, bakalım ne olacak. Bu öngörümde inşallah yanılırım ama bugüne kadar hiç yanılmadım” ifadelerini kullandı. Bu öngörüyü masaya koyarken, hangi etkenlere dayanarak böyle konuştuğunu sorduğumuzda, Başkan Erişen şu yanıtı verdi:

BİR İŞÇİNİN YEVMİYESİ 1000 LİRA OLDU
“Bu öngörüye nasıl vardım? Üreticinin pek çok sorunu var. Çiftçi, bir elemanı 1000 liradan aşağıya çalıştıramıyor. Mazot, sürekli artıyor, nakliye giderleri yükseliyor. Gübre pahalı, ilaç pahalı. Üreticinin aldığı her şey pahalı. O ürünler tarlaya ekilecek, girdi maliyetlerindeki yüksek rakamlar da haliyle ürünlere yansıtılacak. Bunu yapmazsa, ürün yetiştiremez. Biz pazarcılar bu ürünleri yerinden çok pahalıya alıyoruz. Kış gelince seraların ısıtması, oradaki işçilik daha da yüksek maliyetlerle olacak. Dolayısıyla bu kış sebzeyi, bugünkünden daha yüksek fiyata tüketeceğimizi öngörmek, hiç de abartılı bir şey olmaz. Diğer bir deyişle bu kış cebimizde yanacak, canımız da… İnsanların alım gücü çok düştü. Satışlarımız da bir hayli azaldı. Pazarcı, artık halden ürün alırken, eskisi gibi bol bol almıyor, satabileceği kadarını alıyor.”

O ÜRÜNLERİN FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?
120 liradan 50-60 liraya gerileyen fasulye, barbunya, börülce fiyatlarındaki düşüşü de değerlendiren İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Bunlar yılın son ürünleri. Haliyle çiftçi tarlasından bir daha börülceyi, barbunyayı, fasulyeyi ya toplar, ya toplamaz. Fiyat düşerken, kalitenin de düştüğünü söyleyebilirim. Birkaç hafta sonra pazarda fasulye göremeyebiliriz” dedi. İzmir semt pazarlarında hafta sonunda salatalık 15-20 liradan satılırken, kabak da aynı aralıkta sunuldu. Fasulye, barbunya, börülce  ortalama 50 liralık etiket taşırken, biber 30-35 liraya satıldı. Karnabaharın tanesi 50 liraya giderken, ıspanak, kereviz ve pırasa 30-40 lira arasında değişen fiyatlarla müşteriye sunuldu.

 
Motorine 2 lira 23 kuruşluk zam!
 
Egeli Hazırgiyim ve Konfeksiyonculardan vergi tepkisi: Ayağımıza sıkıyoruz
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ramazan 17 Ekim 2023 Salı 13:54

Abicim bende pazarıyım bazen kendim yetiştirici benim bildiğim hiçte pahalı deyil köylulerin dediğine bakmayin esas dertlenmesi gereken pazarcilar hal fiyatina mal satiyorlar satilmadigi için yada bir iki pazarci tohur mali ucuza sattigi için diger pazarcilarda ucuza vermek zorundaa kaliyo anlaticak çok şey varda burda anlatilmaz. Gözü aç. Insan oldu çiftçilerde.biraz insaf yaaa..bahçede zeytine 50 tl istiyolar tıklamasıyla 100 tl ye satilirmi kimse almasında göreyim onları pazarcı hangi mala yönelirse çiftçi kuduruyo...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in en baba esnafı neler yapıyor?
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir'in en baba esnafı neler yapıyor?
LinkedIn, 668 çalışanını işten çıkarıyor
Sosyal iş ağı ve paylaşım platformu LinkedIn, 668 çalışanının işine son vereceğini duyurdu.
Bir rakı grubuna daha zam geldi!
En çok tercih edilen rakı gruplarından birine zam geldi.
 
İzmir’in o bölgesinde alarm… Zeytin tanesi bile kalmadı!
Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, kuraklık dolayısıyla da çiftçileri ...
Rekabet Kurulu'ndan 2 firmaya para cezası
Rekabet Kurulu'nun, kahve üreticisi firma ile elektrikli mutfak gereçleri ...
Aradaki fiyat 4 kat… Vatandaşa 'tezgah' kazığı!
Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, balık tezgahı ...
 
Yeni zam: 100’lük rakı 1000 liraya doğru!
Beylerbeyi grubu rakılarda 100’lük şişeler yeni zamla 1000 liraya yaklaştı.
Zorlu'dan tarım arazilerine demir perde!
Zorlu Holding'in Aydın ve Manisa'daki jeotermal elektrik santrallerine ...
Tarım Kredi'de indirim kampanyası!
Tarım Kredi Kooperatifi marketleri, temel ihtiyaç ile temizlik ürünlerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva