HABERLER>GÜNCEL
21 Mayıs 2023 Pazar - 08:30

TÜİK’ten çarpıcı rapor… 932 bin yoksul İzmirli!

TÜİK’in yayımladığı rakamlara göre her 5 kişiden birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı İzmir ülke genelinde yoksulluk oranının en fazla olduğu kent oldu. Son 1 yılda yoksullaşan İzmirli sayısı 85 bin kişi daha artarak 932 bine çıktı. Hükümetin ekonomi politikalarından kaynaklı yoksullaşma hızının artarak orta tabakayı yok ettiğini belirten Prof. Dr. Hüsnü Erkan “Çünkü orta tabaka yenilikçi, yaratıcı, değişim isteyen tabakadır. Yukarı çıkmak için uğraşır ancak yoksul tabaka kabullenir” değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK’ten çarpıcı rapor… 932 bin yoksul İzmirli!

Metehan UD - Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022’ye ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini açıkladı.

Açıklanan rakamlara göre İzmir yoksulluk oranın en yüksek olduğu kent oldu. İzmir, Adana ve Mersin ile birlikte yoksulluğun en fazla yoksulu barındırıyor.

1 YILDA 85 BİN KİŞİ ARTTI
2021 yılındaki yoksulluk oranı yüzde 19,5 iken bu rakam 2022’de yüzde 1,8 daha artarak yüzde 21,3’e çıktı. Ayrıca yoksulluk sınırının altındaki İzmirli sayısı da yüzde 847 binden 932 bine çıktı. 85 bin İzmirlinin daha geliri bir yılda yoksulluk sınırının altına düştü.

YOKSULLUK SINIRINDA DA İKİNCİ
Öte yandan İzmir yoksulluk sınırının en yüksek olduğu ikinci kent oldu. Yoksulluk sınırı ülke geneline daha yüksek olan İzmir, İstanbul’un arkasında yer aldı.

2022’de ülke genelindeki yoksulluk rakamı 21 bin 296 TL iken İstanbul’da bu rakam 28 bin 322 TL, İzmir’de ise 27 bin 246 TL oldu.

‘YOKSULLAŞMA HIZLANDI’
TÜİK’in açıkladığı rakamları Egedesonsöz’e değerlendiren Prof. Dr. Hüsnü Erkan mevcut ekonomi politikalardan kaynaklı yoksullaşmanın hızlandığını vurguladı. Orta tabakanın yok olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkan orta tabakanın değiştirici gücüne de dikkat çekti.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMALAR
Artan enflasyonla birlikte sabit gelirlilerin daha da yoksullaştığını, zenginlerin ise servetlerinin değerlendiğinin altını çizen Prof. Dr. Erkan gelir dağılımındaki bozulmaların varoşları büyüttüğünü dile getirdi.

‘ORTA TABAKA KALMADI’
Yoksullaşmanın hızlandığını Prof. Dr. Hüsnü Erkan, “Gelir dağılımında bozulma gündeme geldi. Orta tabaka diye bir kesim kalmadı. Ekonominin güçlü olmasında en önemli kesim orta tabakadır. Çünkü orta tabaka yenilikçi, yaratıcı, değişim isteyen tabakadır. Yukarı çıkmak için uğraşır ancak yoksul tabaka kabullenir” dedi.

ENFLASYON EN ADALETSİZ VERGİDİR
Enflasyonun en adaletsiz vergi olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Erkan “Enflasyon zengini daha zengini yapar. Fakiri daha yoksul yapar. Yoksul, sabit gelirlidir. Paranın değeri düştükçe satın alma gücünü düşürür ve yoksulluk artar. Zengin servete sahiptir. Enflasyonda servet değerlenir. Bu şekilde gelir dağılımında korkunç bozulmalar oldu. Bu süreci yaşıyoruz. Yoksulluk büyük kent varoşlarında olur. “ diye konuştu.

‘RAKAMLAR GERÇEĞE YAKIN’
TÜİK’in açıkladığı yoksulluk rakamları gerçeğe yakın olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Erkan şunları söyledi:

Belli matematik hesaplarla ortaya çıktığı için çok fazla oynama olamaz. Gündemde olan rakamlar değil. Enflasyon ise öyle değil. Her ay açıklanıyor. Enflasyona göre ücret beklentisi oluyor. Dolayısıyla bu verilerle oynanabilir. Enflasyona görece bu rakamlarla daha az oynanmıştır.” 

 
Tabip Odası Başkanı'ndan sandık görevlisi uyarısı: Kalbiniz varsa dikkat!
 
Stadyum girişinde izdiham: 9 kişi öldü!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen doğu gencer 21 Mayıs 2023 Pazar 15:16

tuik verilerine güvenmem . bu ülkedeki en güvenilmez kurumların başını çekiyor. tuik kimin elinde? nereden bileceğiz Bunun AKP propangadı olmadığını? "" Aaaaa bakın işte CHP belediyesi bu. veriler elimizde , sizi yoksullaştırmışlar " diye? siz ülke ne durumda bilmiyorsunuz. yoksulluk görmemişsiniz.

Yorumu oyla      3      3  
Ayşegül 21 Mayıs 2023 Pazar 12:18

Bir İzmirli olarak dogru tespit yapmışsınız ben orta direk bir Ailesiydim Ama şimdi liramı ödeyemiyecek duruma gelen bir emekliyim ev kiraları maasımızdan fazla oldu ve bu hükümetin acil degilip burada yaşayan mültecilerin gitmesi gerek... İnsanlar perişan durumda

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
13'lük dehşet... Tartıştığı çocuğu bıçakla öldürdü!
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 7'nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Emir Akyol, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir milletin kaderini taşıdı!
Mehmet KARABEL yazdı... Bir milletin kaderini taşıdı!
2 yaşındaki bebeğe cinsel istismar!
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, birlikte olduğu M.Ö. isimli kadının 2 ...
 
Koca dehşeti: Eşini bıçaklayarak öldürdü!
Antalya'da uzaklaştırma kararı olan 32 yaşındaki Metin Sümer, tartıştığı ...
Boşanma aşamasındaki eşini kaçırmaya çalıştı
Piyade Uzman Çavuş Ayhan Y., boşanma aşamasında olduğu eşi Ezgi Y.'yi ...
Yurt dışındaki sandıklarda ilk gün raporu!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışında şimdiye kadar kullanılan oy sayısını ...
 
Tek katlı eve yıldırım düştü: 1 yaralı
Iğdır'da etkili olan şiddetli yağmur öncesinde tek katlı bir eve düşen ...
Göç İdaresi: 93 bin geçiş engellendi!
Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarındaki düzensiz ...
Askeri araç Zap Suyu'na düştü: 12 yaralı!
Hakkari'de yağış nedeniyle kayganlaşan yolda sürücüsünün kontrolünden ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva