HABERLER>EKONOMİ
30 Kasım 2014 Pazar - 10:23

TÜİK başkanından şaka gibi zenginlik açıklaması!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir Milli gelir hesaplamasını daha fazla veri kullanarak yeniden hesaplayacakları için kişi başı milli gelirde bir artış olacağını belirtirken "Ancak bu durumu, ‘bir gecede zenginleştik’ diye değil, ‘meğerse zenginmişiz’ diye yorumlamak doğru olur” dedi.

TÜİK başkanından şaka gibi zenginlik açıklaması!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, milli gelir hesaplamasında yapılacak “revizyon” öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Milli gelir hesaplamasını daha fazla veri kullanarak yeniden hesaplayacakları için milli gelirde bir artış olacağını belirten Aydemir, “Hesaplama sonucunda 10 bin civarındaki kişi başına milli gelirimiz belki 11 bine, 12 bine çıkacak. Ancak bu durumu, ‘bir gecede zenginleştik’ diye değil, ‘meğerse zenginmişiz’ diye yorumlamak doğru olur” dedi. "Eğer bu revizyonu yapmazsak EUROSTAT milli gelir istatitistiğimizi yok sayar. Bu revizyonu yapmak zorundayız" diyen Aydemir, “Yayımladığımız istatistiklerin doğruluğunu dünyanın her yerinden gelecek uzmanlara kanıtlayabilirim” diye konuştu.

ZENGİN GELİRİNİ GİZLİYOR
TÜİK, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Antalya’da “istatistik okuryazarlığı” konulu seminer programı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan Aydemir, milli gelir hesaplamalarında kullanılan verilerin TÜİK’e gerçek düzeyde ulaşmadığını söyledi. Aydemir,  “Ekonomimiz rakamların gösterdiği yerde değil, ama bize gelen veriler eksik olduğu için böyle olduğunu kanıtlayamıyoruz. Örneğin zenginler gerçek durumlarını gizliyor, doğru veriyi vermiyor. Eğitimliler de doğru veriyi vermiyor. Bu iki kesimden muzdaribiz. Köye gittiğinizde adam sizi oturtuyor, yemek yediriyor bütün sorularınıza cevap veriyor. Zengin ve eğitimliler ise içeri almıyor, doğru veriyi vermiyor” diye konuştu. İşte Aydemir’in açıklamaları:

CEBİNDE BİN LİRASI OLAN 100 LİRA GÖSTERİYOR
“Madem zenginiz, ispatlayın dense yapamıyorum. Eldeki veri kaynaklarımız yetersiz, yapamıyoruz. Bu hesaplama işleri anketle olmaz, idari kayıtla olur. İdari kayıtlarımızı geliştirin yetersiz diyorum geliştirmiyorlar. Bize verin biz yapalım diyorum vermiyorlar. Milli gelir iş kayıtlarından üretiliyor. Ancak kim ne kadar üretiyor, ne kadar satıyor bilmiyoruz. Şirketler, insanlar bu bilgileri doğru vermiyorsa, verirken burnundan getiriyorsa, Maliye’ye verdiği kayıtların aynısını veriyorsa biz ne yapabiliriz? Şimdi herkese cebinizdeki paraları söyleyin desek, cebinde bin lira olan 100 lira var derse ne yapabiliriz? Gelip de cebini araştıracak halimiz yok. 100 liralık geliri dikkate almak zorunda kalıyoruz.”

BİZİM GECEKONDU HERŞEY VAR
“İngiltere’deki arabaların lükslüğü ile bizdekileri karşılaştırın, şaşırırsınız. Orada arabalar küçüktür. Bizde İstanbul’daki lüks arabalara, yeni arabalara bir bakın. Para yok da bu nereden geliyor? Yüksekova’da lüks arabaları gördünüz mü, ya lüks evleri. Bizdeki evler arabalar çok büyük. İstanbul’da arabalar, evler çok zengin. ABD’deki en zengin yerleri gördüm. ABD’de öyle lüks evleri filmlerdekileri bırakın, toplumun geniş kesimine bakın. Oradaki evlerin eşyası bizim gecekondulardan bile daha az. Bizde gidin gecekonduya televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi var. ABD’ye gidin bunların hepsi birden olan evi bulamazsınız. Çamaşır makinesi yok, ortak kullanıyorlar.  Erzincan’da benim köyümde çamaşır makinesi olmayan ev yok. Oysa ABD’de milli gelir 40-50 bin dolar, bizde 10 bin dolar civarında.”

UYUŞTURUCUYA DİKKAT
“Türkiye’de uyuşturucu çok yaygın. Uyuşturucu kullanımı bizim anketlerimizin de üzerinde bir artış var. Verimiz eksik, ama ciddi artışlar gösteriyor. Anket yaptığımızda kimse benim çocuğum uyuşturucu kullanıyor demez, demiyor. Ama bizim yayımladığımız istatistikler artış trendini gösterdi. Türkiye’de uyuşturucu kullanımı çok küçük yaşlara indi. Çok kullanılıyor ama hangi yaşa indi, hangi sıklıkla kullanılıyor ne yazık ki bilemiyoruz.”
 
IMF YANLIŞ DEDİ, DOĞRU OLDUĞUNU ISPATLADIK
“Ürettiğimiz istatistiklerin doğruluğunu dünyanın her yerinden gelecek insanlara kanıtlayabilirim. Eldeki verilerle sonuçlar yüzde 100 doğru verilerdir. Geçen yıl kasım ayında IMF Türkiye temsilcisi geldi, sizin mevsimsel etki düzeltmelerine inanmıyoruz, doğru değil dedi. Sizinkinin yanlış olduğunu düşünüyoruz dedi. Ocak ayında uzmanları toplayalım dedim. Ocak ayında geldiler, metodolojiyi anlattık. Doğru yaptığımızı kabul ettiler. Biz en son en yeni metodolojiyi kullanıyoruz, onlarınki eski metodoloji olmuş. Anladılar, teşekkür ettiler.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ 1 Aralık 2014 Pazartesi 10:56

Bu arkadaş bizlerle resmen dalga geçiyor.Bu meleketin insanlarından ve durumundan bi haber yaşıyor.Her vatandaşı kendi standartlarında görme gafleti içerisinde resmen.Allah bunlara kaybettikleri vicdanı tekrar nasip etsin,olmuyorsa onurlu bir şekilde gereğini yapsın.neyse daha fazla yazmayayım,yoksa kantarın topuzunu kaçıracağım dostlar...

Yorumu oyla      11      5  
Mustafa Y 30 Kasım 2014 Pazar 14:59

sn.tuik başkanı, kara para bu hesabın içine girmez, kara para sitem içinde değildir. o gördüğünüz evler, lüks arabalar vergisi ödenmemiş kara para yada haksız kazanç ve rüşvettir.

Yorumu oyla      14      5  
Mustafa Y 30 Kasım 2014 Pazar 14:54

enflasyon hesaplamasında da parametreleri değiştirmiştiniz, enflasyonu ne kadar doğru yayınlıyorsanız, milli gelirde öğle olacaktır. olmayan zenginlik. türkiyede kaç kişi asgari ücretle geçiniyor? bunun sayısı sizde vardır. yine sizin yayınladığını açlık ve yoksulluk sınırları var, türkiyenin nüfüsünda kaç kişi açlık sınırında, kaç kişi yoksulluk sınırında, bunuda açıklamanızı bekliyoruz.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1 tonluk ikramiye: 595 külçe altın, 100 villa!
Milli Piyango'nun yılbaşında vereceği 50 milyon liralık büyük ikramiye, ...
Çeşme ‘3.yaş turizmi’ için düğmeye bastı
İzmir’in Çeşme İlçesi'nde, 'Engelli Ulaşılabilir, Sürdürülebilir ve 3'üncü ...
Flaş! Vergi yapılandırmada bir ay ek süre
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar 3.5 milyon kişinin başvurduğu ...
 
İhracatta tehlike çanları çalıyor
Hükümetin büyümenin motoru olarak gördüğü ihracat durma noktasına geldi. ...
TÜGİAD Ege’den Ankara çıkarması
TÜGİAD Ege Şubesi çeşitli ziyaretlerde ve görüşmelerde bulunmak üzere ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir Park standında
MÜSİAD'ın Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Ortadoğu ve Afrika'ya kadar ...
 
Yılbaşında büyük ikramiye miktarı belli oldu
Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekilişi'nin büyük ikramiyesi 50 milyon lira olarak belirlendi.
Benzin ve motorinde flaş indirim kararı
Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından benzinde yeni indirim dalgası ...
İzmirli başkanlar gençlerin geleceğine imza attı
Gençler, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) sağlanan destekle geleceğe emin adımlarla yürüyecek.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva