HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 20:41

Tugay-AK Parti arasında '90 dakika' tartışması... 'Ücretsiz aktarma' ne zaman gelecek?

Tugay-AK Parti arasında '90 dakika' tartışması... 'Ücretsiz aktarma' ne zaman gelecek? 90 dakika ücretsiz ulaşım talebinin UKOME'den reddedilmesi ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Meclis tartışmalara ev sahipliği yaptı. AK Partili isimler büyükşehirin dayatma yaptığını belirtirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, "Biz üstümüze düşeni yaptık, yapacağız. Bu karar hayır oyu veren arkadaşlara önce vicdanlarına sonra onlara talimat verenlere seslenmek gerek. İzmirlilere 90 dakikayı daha ne kadar çok göreceksiniz" diye konuştu.

Tugay-AK Parti arasında  90 dakika  tartışması...  Ücretsiz aktarma  ne zaman gelecek?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilmek istenen 90 dakikalık ücretsiz ulaşım hakkının UKOME tarafından reddedilmesi sonrası tartışmalar İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sıçradı.

YILDIZ: ÇÖZME DURUŞUNDA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ
Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Bugün kamuoyunda yer alan UKOME’de 90 dakika meselesi var. Seçim vaatlerimiz içinde de yer alan bu uygulamayı destekliyoruz. Geçtiğimiz dönemde Tunç Bey bunu hızlı bir şekilde UKOME’ye getirmişti. Bugün de böyle bir süreç yaşandı. İzmir’de ulaşımı sağlayan 4 ana taşıma var. ESHOT, İZDENİZ, METRO ve İZBAN var. 90 dakikanın ortaya getirildiği en büyük paydaşlarından biri İZBAN yetkilileri içerik ve detay bilgi sahibi değiller. Teknik komisyona havale edilerek konunun görüşülmesini talep ettiler. UKOME’ye başkanlık yapan genel sekreter yardımcımız 'evet' ya da 'hayır' oylaması yapılmasını istediği için konuya teknik bakılmadı. Sizin İzmir’in sorunlarını çözme duruşunda olduğunuzu düşünüyoruz. Biz de konuların ortak müzakere ile yürümesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bunun ne büyük örneği İZBAN A.Ş. siyaseten iki farkı yapının ortak iradesi ile kurulmuşl bu şirketimizin yaşadığı sorunları problemleri karşılıklı müzakere ile çözmek isterken böyle konuda ‘kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz’ anlayışı ile ortaya konmasını üzüntüyle izliyoruz. Bugün getirilen 90 dakika önerisi içinde kredi kartı önersinin de getirildiği söylendi. Geçmişte bu kredi kartı uygulanması bindiğin kadar ödenin dışında uygulanıyordu. Bunun da geliştirilip geliştirilmediğini bilmiyoruz” diye konuştu.



TUGAY: ONLARA TALİMAT VERENLERE SESLENMEK GEREKİYOR
İddialara yanıt veren Başkan Tugay, 90 dakika talebi halkımız istedi. Benim ve diğer belediye başkan adaylarının vaadiydi . Biz arkadaşlarımız ile uzun süreli bir çalışma yaptık ve sonucunda bu talep UKOME gündemine getirildi. UKOME gündeminde İZBAN gerekçesi bize söylendi. İZBAN'ın sorun yaşanacağı söylendi. Zaman zaman seferlerde aksama oluyor raylar bozuluyor. İnsanlar da ‘belediyeye bak, raylara bakmıyor’ diyor. Bilmiyorlar ki raylar TCDD'nin ve biz bunu için kira ödüyoruz. İyi niyetle şehirdeki vatandaşların hizmetini görmek için ortaklık yapılmış. Bu ortaklıkta TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ayrı yükümlülükleri var. Rayların bakımı, sinyalizasyon gibi sefer aksamasındaki çoğunluk nedeni TCDD'nin yükümlülüğünde.  İZBAN'ın toplu ulaşımdaki payı yüzde 14. Deniyor ki siz bu 90 dakika kararını alırsanız İZBAN mağduriyet yaşar. Belediyenin yaşadığı mağduriyet ile kimse ilgilenmiyor. Mali yükünü İzmir Büyükşehir Belediyesi taşıyor sistemde. Bu yüzde 14'lük payın yüzde 50'sinden İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu düşünürsek toplam ulaşım finansmanını yüzde 93'ünün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığını herkesin bilmesi lazım.  Bu talep halkımızın talebi olduğu için tekrar tekrar gündeme getirilecek. Biz üstümüze düşeni yaptık, yapacağız. Bu karar hayır oyu veren arkadaşlara önce vicdanlarına sonra onlara talimat verenlere seslenmek gerek. İzmirlilere 90 dakikayı daha ne kadar çok göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Yeniden söz alan AK Partili Hakan Yıldız, “Ben 90 dakika ile ilgili bugün buraya gelmeden önce İZBAN Genel Müdür ve paydaşlarla görüşme yaparak geldim. Bu kentin sorunlarını çözmek için iradenizi belirtiniz. 90 dakika ile ilgili önerge getirildi. Sizi temsilen UKOME Başkanlığını yapan Genel Sekreter Yardımcımız bunu komisyona havale edelim. Ki hayır verenler kimsenin talimatı ile hareket edenler değildir. Onlar teknik kurula havale eldim derken sizin temsilciniz evet yada hayır diye oylayalım derken bu samimiyet ile mi yapılmış oluyor yoksa İzmir’de 90 dakika siyaseti mi yapmaya çalışılıyor? Böyle bir tavır sergilerseniz nasıl çözeceğiz bu meseleyi. İZBAN A.Ş’nin 814 milyon TL ,TCDD’ye borcu var. Ancak buna rağmen devletimiz bu bakımları yapmaya devam ediyor. TCDD’den İZBAN A.Ş’ye 814 milyon ödenmedi diye bir işlem yapıldı mı? Biz 90 dakikanın arkasındayız. Teknik kurullara havale edilseydi orada görüşülmesine sıcak bakıyoruz. Ancak dayatmacı bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

TUGAY:DAYATMA OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ
Son olarak konuşan Başkan Cemil Tugay, “90 dakika konusunda ESHOT Genel Müdürümüz hem İZBAN hem UKOME’yi bilgilendirdi. Ancak her halde danışması gerektiği birileri olduğunu düşündüğü için erteleme kararı aldılar. Halkın istediği 90 dakika dayatma olarak nitelendirilmez. Rayların bakımı için para ödenmiyor, raylar için kira ödeniyor. Bakım işi TCDD’ye ait. Vakıfbank vermesi gereken krediyi seçim öncesi vermiyor. Arkadaşlar eğer kredi verilseydi sermaye arttırımının yapılabileceğini belirtti” dedi.

 

 
Kanlı balkon tartışmasında yeni gelişme!
 
EMEP'ten Filistin halkı ile dayanışma çağrısı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muhalefet 16 Mayıs 2024 Perşembe 09:28

Bu tür asparagas toplantılarına muhalefet katılmazsa masrafları azalır onun için katılmaya gerek yok katılmanız sonucu değiştirmiyor en azından kaval dinlemezsiniz...

Yorumu oyla      0      0  
90 dakikanın İptali - 10.02.2016 ‘dır 15 Mayıs 2024 Çarşamba 21:57

İzmir BB Başkanı sayın Cemil Tugay , İzmir çevre ilçe otobüslerinde de uygulanan , ancak 10.02.2016 tarih ve 179 sayılı İzmir BB Meclisi Kararı ile iptal edilen 90 dakika ücretsiz aktarma hakkını 120 dakika ücretli aktarma hakkı olarak iade etmek için UKOME kararına gerek yok . İzmir BB Meclisinin karar alması yeterli . Eğer İzmir halkı istedi diye 90 dakika aktarma hakkını geri getirmek için samimiyseniz , İzmir çevre ilçe halkı olarak 90 dakika ( 120 dakika ücretli ) aktarma hakkımızın iadesi için yıllardır mücadele veriyoruz . Bugüne kadar İzmir çevre ilçe CHP’li belediye başkanları bir gün olsun İzmir BB Meclisinde bu haksızlığı dile getirme cesaretini göstermediler ,iddia ediyorum koltuk sevdasından dolayı bir yerlerden işaret almadan da bu cesareti gösteremezler de . Kominist Osman gibisi belki .İzmir BB’min teklifinde , İzmir çevre ilçe otobüsleri bugün olduğu gibi ( 120 dakika ücretli aktarma hakkı ) 90 dakika aktarma hakkından kapsam dışı kalacaksa UKOME üyeleri 90 dakika teklifini kabul etmesin . Madem ki 90 dakika aktarma halkın talebi , sayın Cemil Tugay ve diğer belediye başkanlarının vaadi , İzmir çevre ilçedekiler halk değil mi ? Başkan Tugay “ 90 dakika talebi halkımız istedi . Benim ve diğer belediye başkanlarının vaadiydi .” Laf kalabalığına gerek yok . Samimiyseniz , İzmir BB’si olarak 90 dakika uygulaması sürüncemede beklerken , İzmir çevre ilçe otobüslerinde 120 dakika ücretli aktarma hakkını hemen iade edersiniz .ÇÖZÜM : İzmir çevre ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin ( BEDAVA DEĞİL - ARTI PARA ) uygulanması . Herkes gittiğini ödesin . Kendi görüşüm olarak , 90 dakika ücretsiz aktarmaya karşıyım . İlk binişten sonraki her binişte , ilk biniş ücretinin yüzde 10 veya yüzde 20 arası bir bedel alınmalı ki , özellikle metro , tramvay istasyonlarında suistimal edilmesin .

Yorumu oyla      0      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’de ‘Gazze’ gündemi… Tugay’dan ‘Tel Aviv’ önerisine: Tepkiyi hükümet göstermeli!
AK Parti Meclis Üyelerinin ‘Tel Aviv kardeş şehirlikten çıkarılsın Gazze ...
'Tarihi' mecliste gündem canlı yayın kısıtlaması: Burası kişisel siyaset yapma alanı değil!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis oturumu Torbalı ...
Büyükşehir'de yetki Tüm Bel-Sen'de!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerinde en çok üyeye sahip memur ...
 
Gazetecilerden Çerçioğlu'na ziyaret!
Aydınpost Genel Yayın Yönetmeni Erman Çetin ile Aydınpost köşe yazarları, ...
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Çerçioğlu'na ziyaret!
İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Ali Atılım Kahraman ve ...
Beşiktaşlılardan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Taşkın Cerit ve derneğin yönetim kurulu ...
 
Selçuk’un engelsiz yetenekleri İzmir’de beğeni topladı
Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Başkan Zeyrek duyurdu... Tesis krizinde son!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Manisa Futbol Kulübü’nün ...
17. Kolordu Şehitleri’nin anısı yaşatılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 Mayıs 1919 günü, başta Albay Süleyman ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva