HABERLER>GÜNCEL
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 16:46

Toplantı yaptırılmadı... GES'e geçit yok!

Karaburun’da halkın tepkileri nedeniyle güneş enerji santralinin halkın katılımı toplantısı yapılamazken Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada “Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırma çalışmaları devam ederken alanda yeni enerji yatırımların önerilmesi yok oluşun başlangıcıdır.” denildi.

Toplantı yaptırılmadı... GES e geçit yok!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karaburun ilçesindeki kurulu bulunan Fiba Grubu'na bağlı Öres Elektrik Şirketi’ne ait Salman Rüzgar Enerji Santrali’ne ek olarak kurulmak istenen güneş enerji santralinin halkın katılım toplantısı yapılamadı.

ÇED toplantısına eş zamanlı olarak Karaburun Kent Konseyi’nin çağrısıyla köy meydanında bir araya gelen yöre halkı ve çevrecilerin tepkileri üzerine toplantı gerçekleştirilemedi. Açıklamada ‘Karaburun’a İyi Bak, Kulak Ver, Yaşat’, ‘Bunun Adı Temiz Enerji Değil Talan’, ‘ÖÇKA Ya Rağmen Bu Ne İştir’, ‘Meramıza Dokunma’, ‘Küresel Karbon Pazarı’na Hayır’, ‘Herkese Yeter Dünya Hırsa, Ranta Hayır’ pankartları taşındı.

Toplantı yerine gelen Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da belediyenin projeye dair itirazlarını bakanlık yetkililerine iletti. İtirazlar ve tepkiler üzerine bakanlık tarafından tutulan tutanakta "Bölgede yoğun RES projelerinin olduğu GES projeleri ile kalan mera alanlarının da yok olacağı, faaliyetin istenmediği protestolarla yoğun bir şekilde dile getirilerek, halk bilgilenmek istemediği için toplantı alanında düzenlenen tutanakla alandan ayrılındı” denildi.

GES projeleri ile RES’lerin olduğu arazileri sınırlı da olsa mera alanı olarak kullanan besicilerin ve üreticilerin bu imkândan tamamen yoksun kalacağına dikkat çeken Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizler temiz ve yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Bu konuda ülkemizin ihtiyacının ve bu yatırımın öneminin, sağlayacağı katma değerin farkındayız. Bizim karşı olduğumuz, bu projelerin başka hiçbir yer kalmamış gibi yarımadamızın tüm tabiatını ve habitatını bozarak, telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açacak yerlere yapılmak istenmesinedir. Bu yüzden de diyoruz ki bunun adı temiz enerji değil talandır ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen Özel Çevre Koruma Bölgesi kararına tamamen aykırıdır. Belediyemiz Meclis Üyeleri, Karaburun Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşlarımız, çevreciler ve yöre halkımızla birlikte bu projenin gerçekleşmemesi için hukuki her zeminde savaşacak ve sesimizi yükselteceğiz. Biz talanın dinleyicisi olmayacağız, engelleyicisi olacağız.”

Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada Karaburun’u talan eden yatırımların toplantılarına katılmayacaklarını belirterek, “Talanın dinleyicisi olmak, istemiyoruz. Yarımadadaki yatırım başvurularına yönelik itirazlarımızı ilgili kurumlara iletmemize rağmen, onlarca açtığımız davaya rağmen gelinen durum ortada. Bir de bu bölge için 2019 yılında ÖÇKB ilan edildi. Hala firmalardan proje başvuruları alınıyor. Neye dayanarak? Yarımadayı ÖÇKB ilan ederken amaç korumak mıydı? Yoksa yok etmek mi? Hangisi ? Parlak Mahallesi sınırları içinde yapılması planlanan ÖRES Elektrik’in GES proje alanında; Uluslararası ve ulusal ölçekte koruma altına alınan bitki, sürüngen, memeli ve kuş türleri mevcut. Tüm bu canlı türleri zarar görecek.” denildi.


Kent Konseyi’nin açıklaması şu şekilde:

2019 yılında kentsel sit ilan edilen Sazak Köyü GES ve Öres’in RES projesi bağlantı yolları üzerinde. RES türbinlerinin bozduğu silüet, şimdi GES projesiyle kültürel mirasa zarar verecek.

Karaburun yüzölçümünün %89’u 7 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli. RES türbinleri, toplam yüzölçümü 484 km2 olan yarımada üzerinde yaklaşık 430 km2 ‘lik bir alana yayılmış durumda ve mevcutta 140 RES türbini bulunmakta. Mevcut RES’ler için açılan yollar orman, kadimden beri kullanılan ve tescilli mera alanları, tarım alanları ve doğal koruma alanı üzerinde.

2018 yılı Karaburun Milli Emlak Şefliği verilerine göre Parlak köyünde toplam 753 hektar tarım ve mera alanı zeytinlik faaliyetleri için (ağaçlandırma) tahsis edilmiş durumda. Şimdi bu alanlar RES ve GES projelerinin kullanımına açılacak.

Bilimsel araştırmalara da konu olan GES’lerin yer seçiminde çevresel etkiler ön plana çıkıyor. Parlak’ta kurulması planlanan GES projesi; Verimli meralar ve çayırlık alanlar üzerinde, flora ve fauna açısından önemli biyolojik çeşitliliğe sahip ve ekosistem açısından hassas bölgeler içinde yer alıyor. Hepsinden önemlisi bölge ÖÇKB sınırları içinde.

Uygulaması çok yeni olan ‘Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesis Alanı’ önerileri bütüncül düşünülmemektedir. Bu yatırım önerileri, Parçacı Enerji yatırım kararlarıyla Karaburun ekolojisi üzerinde kümülatif etkisi öngörülemeyen ve telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır.



Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırma çalışmaları devam ederken alanda yeni enerji yatırımların önerilmesi yok oluşun başlangıcıdır.

Yarımada'da yatırım yağması, bölgede yaşayan insanları göçe zorlamaktadır. Doğası talan edilen, yaşam alanları daraltılan halk ağır insan hakları ihlalleri ile karşı karşıyadır.

T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz; Karaburun’u neden ÖÇKA ilan ettiniz? Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini neden yürütüyorsunuz? Bir yandan bu araştırmalar yürütülürken diğer yandan tespit ettiğiniz tüm bu bitkilerin, canlıların, ekosistemlerin yok olmasına neden olacak RES, GES gibi yatırımlara neden izin veriyorsunuz? denildi.

Yarımada’dan elinizi çekin !

 
Işıl Öztürk Bulut'a Menemende görev
 
Ayasofya'da yine tahribat... Kırıp ayakkabı koydular!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kazım EMİR 9 Mayıs 2022 Pazartesi 18:28

KARABURUNU KARARTMAYIN

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nesin Vakfı'nın banka hesapları bloke edildi
Ali Nesin, Nesin Vakfı'nın banka hesaplarının izinsiz bağış kampanyası ...
PKK'nın Ağrı Dağı sorumlusu etkisiz hale getirildi
Eren-Kış operasyonları kapsamında Ağrı'da 11 terörist etkisiz hale getirildi. ...
Haiti’de Türk misyonerler kaçırıldı
Haiti ve Dominik medyasında yer alan haberlere göre, çeteler arası çatışmaların ...
 
Sondaj başvurusu Çeşme Projesi'ne takıldı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çeşme Projesi sınırları ...
Korkunç olay! 2 çocuk annesi kadın intihar etti
Kahramanmaraş'ta 4'üncü kattaki evin balkonundan atlayan 2 çocuk annesi ...
Kız kaçırma husumeti! 16 yaşında katil oldu
Konya Meram'da kız kaçırma meselesinden aralarında husumet bulunan 16 ...
 
Pastanede eşine kurşun yağdırmıştı... Son pişmanlık fayda etmedi!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, birlikte yaşadığı eski eşi Fulya Öztürk'ü ...
Erdoğan'dan Avrupa Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son yıllarda kuruluş değerlerinden ...
Mars'ı bulana 10 bin lira ödül
Silivri'de yaşayan üniversite öğrencisi Berfin Akbaş, kaybolan kedisi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva