HABERLER>OTOMOBİL
15 Mart 2023 Çarşamba - 11:45

TOGG’a İzmir yorumu: Büyük oyuncular değişecek!

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yerli üretim otomobil markası TOGG ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede “Üretim şeklinden ziyade TOGG’un başarısı büyük. Otomotiv öyle bir kabuk değiştiriyor ki bugüne kadar bildiğimiz büyük oyuncuların değişeceğini öngörüyorum. Çok şey değişecektir” dedi.

TOGG’a İzmir yorumu: Büyük oyuncular değişecek!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ar-Ge ve üretim çalışmaları uzun süredir devam eden ve Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan TOGG’un nihayet fiyatı açıklandı ve ön sipariş tarihi belirlendi. Küresel bir marka olma amacıyla yola çıkan ve fikir olarak ortaya çıkışından bugüne kamuoyunda hem ilgiyle takip edilen hem de tartışmalara yol açan elektrikli yerli otomobil TOGG için ön siparişler 16-27 Mart 2023 tarihinde alınacak ve araçların fiyatı 953 bin TL’den başlayacak.

İsmini, “Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu”nun kısaltmasından alan TOGG’un 953 bin liralık fiyat ile satışa çıkacak olan standart modeli V1 RWD’nin tek bir şarj ile menzili 314 km iken, uzun menzilli model olan ve 1 milyon 215 bin lira fiyata sahip V2 RWD’nin menzili ise 523 km olacak. Yani TOGG ile, tek bir şarjla İzmir’den İstanbul’a gidilebilecek.

TOGG ile ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Türk markasının üretilmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

TÜRK ARACI OLMASI DA GURUR VERİYOR
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, TOGG’un donanım olarak cezbedici özelliklere sahip olduğunu ifade ederek, “Her şeyden önce, elektrikli araç bir artık otomotivin ulaştığı ve yeniden kabuk değiştirdiği bambaşka bir yakıt türüne geçiyoruz ve karbon sıfıra doğru hedef varken sürdürülebilir bir ve yeşil bir çevre için yeşil anlaşmanın da etkisiyle elektrikli otomobillerin çevreye olan yararından öte, bir yandan da yeni bir teknoloji olması çok heyecan verici.  Ayrıca bunun bir Türk aracı olması da ayrı bir gurur veriyor. İki farklı modeliyle satışa çıkıyorlar. Aslında araç görüntüleri aynı. Donanım özellikleri ve aracın iç özellikleri ve donanım görünüm olarak da hem kişisel beğeni olarak hem de çevrede yapmış olduğumuz görüşmelerde birçok kişinin beğenisini alan model oldu. Siparişler ön sipariş olarak toplanacak.  Seri üreterek ihraç edeceğimiz ülkeler de olacaktır ancak ilk etapta, TOGG ülke içi pazarda yer alacak gibi görünüyor” dedi.

TOGG'UN İŞİ NEDEN ZOR?
TOGG’un açıklanan fiyatını değerlendiren Torun, satışların ağırlıklı iç pazar olması sebebiyle zorluklar istenilen başarının kazanılmasında ilk etapta zorluklar yaşanabileceğini kaydederek “Araç özellikleri, donanım özellikleri ile değerlendirdiğinde her iki verilen fiyatlar 953 bin TL ve bin 215 bin TL. İthal olan araçlarda en uygun 3 buçuk milyon civarı şu anki satış fiyatı... Üretim şeklinden ziyade TOGG’un başarısı büyük. Otomotiv öyle bir kabuk değiştiriyor ki bugüne kadar bildiğimiz büyük oyuncuların değişeceğini öngörüyorum. Çok şey değişecektir. Otonom sürüşün paylaşım ekonomisinin canlanmasıyla ve bu paylaşımlı araçların ortaya çıkması kendi kendini süren araçların ortaya çıkması ile beraber elektrikli araçların, hatta hidrojenle çalışan araçların yakın zamanda gelecek olması oyuncuların değişeceğini gösteriyor. Bu yüzden TOGG’un da işi zor. Neden zor? Sadece yurtiçi pazara bu araçları satarak bu yatırımın geri elde edemezsiniz ancak teknoloji üreterek ve bunu dış pazara satarak mümkün olabilir. Yılda 2 milyon kapasitesi var. Türkiye'deki toplam otomotiv üretiminin kapasitesi 2 milyonken Türkiye en iyi ihracatımızdaki en iyi kalemimiz yine otomobil ve bu yaklaşık 1.200.000 adetti. Geçen sene yani kapasitenin altında bir satış gerçekleştiriyoruz. Bu pazarın üzerine bir de TOGG geldi” ifadelerini kullandı.

DİĞER MARKALARDA SİPARİŞ İPTALİ YOK
TOGG’un pazara çıkışının ardından diğer otomobil markalarında herhangi bir sipariş iptallerinin yaşanmadığını söyleyen Torun, “Sipariş iptalleri gibi bir şey duymadım. Hâlâ birçok markada devam eden tedarik sorunu yaşanıyor. Gerek ham madde yetersizliği yedek parça bulunmasındaki sorunlar, geçen yıl Çin’deki kapanmalar sebebiyle ve çip krizinin hâlâ devam ediyor olması ve bunun etkisiyle şu an bayilerde dahi araç bulmakta zorlanıyorlar. Sırada bekleyen birçok tüketiciyi yönünü oraya doğru çevirecektir. Diğer markaların hali hazırda şu an tedarik sorunu yaşadıkları için olumsuz etkileneceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

ŞARJ İSTASYONU ARTARSA TÜKETİCİ DAHA FAZLA YÖNELİR
TOGG’un orta gelirlilere hitap edip etmemesi konusunda görüşlerini aktaran Torun, “Fiyat aralığının bu özelliklerdeki muadillerine göre oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Tüketiciyi biraz düşündürecek olan  şarj istasyonu sorunu. Şarj istasyonları gittikçe yaygınlaşıyor olmakla beraber aslında belki de şarj istasyonu yatırımı yapacak olan firmalar, araçların satışının çoğalmasını beklerken, tüketici de şarj istasyonu çoğalırsa aracı alırım diye bakıyor olabilir. Mutlaka bunların piyasa araştırmaları yapılıyordur. Birçok şarj istasyonu kuracak, hazırda bekleyen başka firmalar mevcut, bu otoparklarda da yaygınlaşmalı. Geçen sene Çin’de bir yıl içerisinde 2 milyondan fazla şarj istasyonu kurulmuş. Demek ki bir yıl içerisinde 2 milyon kurulabiliyor. O yüzden bu sevindirici. Şarj istasyonu sayısı ve erişilebilirliği kolaylaşırsa ve artarsa tüketici daha da yönelecektir” dedi.

 
Gençlik Belediyesi'nde kura çekimi heyecanı
 
Faciadan dönüldü... Kimyasal madde yüklü TIR devrildi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 15 Mart 2023 Çarşamba 15:42

Yav he he. En ucuzunun tanesi 1 milyon TL'den satılan ama ortada henüz olmayan, ön sipariş mavrasıyla insanlardan para toplanan bir sistemi allayıp pullamayın.

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Togg'un satış fiyatı belli oldu
Togg, 16-27 Mart'ta Trumore dijital platformu ve Togg web sitesi üzerinden ...
Egeli otomotivcilerden 'matrah' çıkışı: Otomatiğe bağlansın!
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yakın ...
Otomobilde 'yakıt' ve 'karbon emisyonu' dönemi
Otomobillerin yakıt tüketimi ve karbon emisyonu etiketlendiriliyor. Yönetmelik ...
 
İzmir'de '10 numara' baskını... 20 bin litre ele geçirildi!
İzmir'in Menemen ilçesindeki bir çiftlikte 20 bin 200 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi.
Elektrikli otomobillerin ÖTV matrahlarında değişiklik
Elektrik motorlu binek otomobiller için özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahlarında ...
Otomotiv satışları Şubat ayında rekor kırdı!
2023 yılı Şubat ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Şubat ...
 
İzmir'de 6 firmaya '6 bin kilometre' cezası!
Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine getirilen ...
Otomotiv sektöründen ‘hurda araç’ çağrısı!
Trafikte tehlike saçan ve kirliliğe neden olan hurda araçların tedavülden ...
EGOD'dan depremzedelere pozitif ayrımcılık!
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, deprem ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva