HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2013 Pazartesi - 15:04

TOBB’un erteleme başvurusuna İzmir bakışı

NACE kodu olarak adlandırılan yeni meslek gruplarında yaşanan sıkıntıları dikkate alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na seçimlerin makul süre ertelemesi için yaptığı başvuruyla ilgili ilk değerlendirmeler İzmir’den geldi. İzmir iş dünyasının erteleme talebine bakışı ‘bekleyip göreceğiz’ şeklinde oldu.

TOBB’un erteleme başvurusuna İzmir bakışı

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Yeni meslek gruplandırmalarına (NACE kodları) ilişkin kendisine yapılan itirazları sağlıklı şekilde değerlendirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na seçimlerin makul süre ertelemesi için yaptığı başvurunun ardından, konuyla ilgili ilk değerlendirmeler İzmir’den geldi. İzmir iş dünyasının erteleme talebine tepkisi, ‘bekleyip göreceğiz’ şeklinde oldu.

- TOBB'tan bakanlığa: Seçimler ertelensin...  
 
DEMOKRATİK ANLAMDA OLUMLU
İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Nasır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, grupların yeni düzenleme sonrası çok karıştırıldığı bilgisini verdi. Nasır, “NACE kodlarında yaşanan sıkıntıları gören TOBB, yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı hissetti. Dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Ben, bu konuyu ilgili makamların objektif şekilde değerlendirip sonuca bağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
TOBB’un konuyla ilgili başvuruyu yapmadan önce gerekli kulisi ilgili birimler noktasında yapmış olabileceğine dikkat çeken Nasır, “Bu nedenle seçimlerin ertelenme olasılığı var gibi gözüküyor. Yapılan müracaat, sektörler için demokratik bir seçim olması noktasında doğru olacağını düşünüyorum. Seçimdeki rakibimiz İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’a göre daha hazırlıklı durumdayız” dedi.


 
ERTELENİP ERTELENMEMESİ FARK ETMEZ
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Halit Kaya ise, TOBB’un NACE kodları ve üyelerle ilgi bilgi sahibi olduğunu vurgulayarak, “Bu noktada TOBB elindeki donelere bakarak, NACE’nin tam olarak uygulanmadığı tespitini yapmış olabilir. Tabi ki buna ilgili bakanlık karar verecek. Biz bakanlığımızın alacağı her türlü karara saygılıyız” diye konuştu.
Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz seçimler ertelense de ertelenmese de çalışmamıza devam edeceğiz. Bizim için bir değişiklik olmayacak. Bunu bir eksiklik olarak değerlendirmiyoruz. Üst kuruluşumuz olan TOBB’un yaptığı bu başvuruya da saygılıyız ve ona destekliyoruz” şeklinde konuştu.

 
KARAR BİR AN ÖNCE VERİLMELİ
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, kararı ‘hayırlı olsun’ diyerek yorumladı. Dologh, “Bana göre bunun kararı bir an önce verilmeli. Çünkü, Anadolu’nun bir çok kentinde Oda ve Borsa seçimleri 1 Şubat tarihinde başlayacak. Dolayısıyla bunun bir an önce karara bağlanması, üyelerin önünü görmesi açısından çok önemli” şeklinde konuştu. NACE kodlarıyla ilgili çalışmanın daha önce yapılması gerektiğini aktaran Dologh, “Bana burada NACE kodları önceden belirlenseydi iyi olurdu. Sonuç olarak her oda ve borsa da benzer sorunlar yaşanıyor. Bunun için kararın bir an önce alınması gerekiyor” dedi.


 
KARARA SAYGILIYIZ
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Dalan, NACE kodlarından dolayı TOBB’un yaptığı başvuruyu değerlendirerek, alınacak her karara saygılı olduklarını vurguladı. Dalan, “Oda ve Borsalarda NACE kodlarından dolayı bir uyumsuzluk yaşanıyor. Bunun gerçekten giderilmesi gerekiyor. Ama seçim süreci de başladı. Biz verilecek her karara saygılıyız ancak keşke daha önce düşünülmüş olsaydı” dedi.

Konuyla ilgili yapılan uygulamalara dikkat çeken Dalan, “Defalarca söylememiş olmamıza karşın, bazı hataların düzeltilmemiş olması birçok sonuç doğurdu. Çünkü kimse nerede olduğunu bilmiyordu. Ben İTO Yönetim Kurulu Üyesiyim. Bu sıfatımla listeleri alıp çalışmaya başladığımda, oy istemeye gittiğim üyeler bana ‘geç kaldın’ diye söylüyorlardı. İyi de neye göre geç kalmıştım ben? Yapılan uygulamalar bu sonucu doğurdu. En doğrusu bu listelerin TOBB’un kendi sitesinde yayınlanıyor olmasıydı” diye konuştu.

Dalan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçimler ertelenir ama uygulamalar aynen devam ederse sadece zaman kaybetmiş olunur. Yani listeler fiili olarak başkanlara verilir ve bizim başkanımız da bunları kamuoyu ve üyelerle geç paylaşırsa o zaman değişen bir şey olmaz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB Meclis Başkanı Kaya’dan seçim öncesi çarpıcı açıklamalar
İzmir Ticaret Borsası(İTB)'nin Şubat ayında yapılacak olan komite ve meclis ...
Piliç devi stop etti!
Şeker Piliç'te ihtiyati haciz nedeniyle üretim ve satış durdurulacak.
TOBB'tan bakanlığa: Seçimler ertelensin!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ...
 
Türkiye’nin açlık sınırı 1000 TL’yi aştı
Türk-İş'in araştırmasına göre, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık ...
Irak’tan petrol devine rest çekti
Bağdat'taki merkezi hükümetten ABD’li petrol devi Exxon Mobil'e ultimatom geldi.
Dünya kahve devinden İngiliz hükümetine tehdit!
Dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks, İngiliz hükümetinin vergi hususunda ...
 
Hedef 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat
Türkiye’nin tarım sektöründe AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiğini ...
Müjde Çorap’tan bir çifte romantik hediye
Aşklarının gücüne güvenenlere Müjde Çorap’tan romantik “Paris seyahati” ...
26 milyon sayaç değişecek parasını...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyon’da düzenlenen Elektrik ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva