HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2013 Pazartesi - 13:51

İTB Meclis Başkanı Kaya’dan seçim öncesi çarpıcı açıklamalar

İzmir Ticaret Borsası(İTB)'nin Şubat ayında yapılacak olan komite ve meclis üyesi seçimlerinde arkadaşlarıyla birlikte hareket edeceğini ifade eden İTB Meclis Başkanı Halit Kaya, amaçlarının Borsanın itibarını koruyarak, kaybettiği değerleri İTB'ye yeniden kazandırmak olduğunu söyledi. Görev süresi boyunca İTB ile ilgili plan ve projelerini, meclis başkanı olarak yönetime bir türlü dinletemediğini vurgulayan Kaya, yaşananları üzüntüyle karşıladığını belirtti. Kaya, seçim kazanmak için son anda üye kayıtlarının yapıldığını vurgulayarak, bunu şaşkınlıkla karşıladığını aktardı.

İTB Meclis Başkanı Kaya’dan seçim öncesi çarpıcı açıklamalar

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası(İTB)'nin 12 Şubat 2013'de yapılacak olan komite ve meclis üyesi seçimleri öncesi EGEDESONSÖZ'e açıklamalarda bulunan İTB Meclis Başkanı Halit Kaya, amaçlarının Borsanın itibarını korumak olduğunu söyledi. Kaya, Borsa seçimleri öncesi ve sonrasında arkadaşlarıyla birlikte hareket edeceğinin altını çizerek, İTB'nin kaybettiği maddi ve manevi değerleri yeniden kazandırmak için çalışacaklarını söyledi. Görev süresi boyunca İTB ile ilgili plan ve projelerini, meclis başkanı olarak yönetime bir türlü dinletemediğini vurgulayan Kaya, yaşananları üzüntüyle karşıladığını açıklayarak, seçim kazanmak için son anda üye kayıtlarının yapılmasını da şaşkınlıkla karşıladığını aktardı.

Yaklaşık 21 yıldır İTB'de yer aldığını hatırlatan Kaya, meclis başkanlığı döneminde sunduğu önerilerin yönetim tarafından doğru algılanmadığını ve 'meclis başkanı ön plana çıkar' korkusuyla yine yönetim tarafından gerçekleştirilmediğini söyledi. Ortaya koyduğu önerileri birkaç örnekle açıklayan Kaya, "Teknolojinin geliştiği ve elektronik uygulamaların yaygınlaştığı bir çağda, İTB'nin de 'E-Tescil' uygulamasına geçmesi gerektiğini uzun süre söyledim. Çünkü İTB üyesi ödeyeceği 10 TL için, örneğin Kemalpaşa'dan aracıyla personel göndermek zorunda kalıyordu. Bu da ciddi zaman ve para kaybı anlamanı geliyordu. Görevim süresince bunu söyledim ama bir türlü yaptıramadım" dedi.

Üyelerin İTB'ye ilgisini daha da artıracak; tarım ve borsacılık konusunda meslek komitelerinin daha çok fikrini aktarmasını sağlayacak çeşitli aktivitelerin borsamızda yapılması gerektiğini savunduğunu açıklayan Kaya, "Üyelerimizin önündeki her türlü engeli çözmek bizim borsa üst yönetimi olarak asli görevimiz. Bakınız, daha önce de İTB'nin bir vakfı kurmasını böylece kentimizde tarımla ilgili bir üniversite açılmasını önerdim. Bunun olmaması halinde ise İzmir'deki mevcut üniversitelerimizden birinde yüksek okul açılmasını, sonrasında ise Tohum Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulmasının önemli olduğunu vurguladım. Her zaman söylediğimiz gibi üreticilerimizin tarımda odaklanması gereken konulardan birisi de teknolojiyi kullanmak olmalı. Bunu da ancak bilimi ve rasyonel değerleri kullanarak yapabilirsiniz. Böylece dünya pazarlarıyla rekabet etme şansımızın olur. Bunlar olsaydı İzmir yine bir ilki gerçekleştirecekti. Fakat, olmadı. İTB yönetimi konuyu, 'İTB'nin işi üniversite değil' diyerek reddetti. İyi de, sen de TOBB'un bir üyesisin. TOBB Üniversiteyi hayata geçirdiği zaman böyle mi düşündü? Dedim ya, bu da kabul görmedi" şeklinde konuştu. 


 
UZZK İLE TERS DÜŞÜLDÜ
Zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin tespit edilmesinde uzaktan algılama yönteminin pamukta olduğunu gibi en doğru yöntem olduğunu düşündüğünü kaydeden Kaya, "Meclis başkanı olarak konuyu detaylandırmak için görüşmelere başladım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile görüştüm. Daha sonra yönetime İTB'nin bu projenin içinde yer alması gerektiğini aktardım. Böylece bölgemizdeki zeytin ve zeytinyağı rekoltesi sağlıklı şekilde tespit edilebilecekti. Üreticiler de o yıl ki hedeflere göre daha rahat plan yapacaklardı. Ne oldu? Buna da sahip çıkmadılar. Üstelik Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi(UZZK) ile ters düşüldü. Sonra İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Hanım, bir ay içinde rekoltelerle ilgili dört farklı açıklama yaptı. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi. Kaya, ürün borsacılığı ve lisanslı depoculukla ilgili kanunun yıllar önce çıktığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bugün tek ürün borsası kurma çalışmaları bitmek üzere. Ben, İTB'nin de bunun içinde olması gerektiğini vurguladım. Çünkü, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'ndaki tecrübenin buraya aktarılması gerektiğini düşündüm. Bana, 'Ürün borsası için değil, lisanslı depoculuk konusunda çalışmalarımız var' dendi."
 
FERYADIMIZ İTB İÇİN!
Seçimlerin Oda ve Borsalar için olağan bir süreç olduğunun altını çizen Kaya, "Benim bugüne kadar ki feryadım seçim için değil; İTB'nin itibarı ve kaybetti yıllar içindi. Ben, İTB'nin kazanımlarını kaybettiğini ve bunun da doğru olmadığını söyledim. Şimdi seçimlere kısa süre kaldı. Bize göre hatalı olan davranış ve uygulamalar orada. Ben ve arkadaşlarımın mücadelesi, İTB'nin itibarı ve kaybettiği değerleri geri kazandırmak üzerine olacak. Seçimlerden sonra meclis üyeleri belli olacak. Bundan sonra arkadaşlarımızla bir açıklama yapacağız. Ben, İTB'de herkesin her göreve layık olduğunu düşünüyorum. İTB'nin seçimler öncesindeki son meclisinde, seçimi kazanmak için son anda üye kaydı yapılmasıyla ilgili duyduklarımdan dolayı şaşkınım. Bu şekilde, meclisten başkan çıkabilmek için yapılanlar, İTB tarihinde yoktur. Keşke bu olmasaydı" diye konuştu.
 
TUĞRUL BEY VARSA BEN YOKUM!
Bir süre önce İTB'nin eski başkanı ve AKP eski İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi'nin seçimlerle ilgili açıklamasını da değerlendiren Kaya, Yemişçi'nin yasal olarak şu an için İTB'de seçilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Kaya, "Bu konuda son dönemde sıklıkla tartışıldı. 'Aday olur mu olmaz mı?' diye. Şu an için Sayın Yemişçi'nin böyle bir şansı bulunmuyor. Çünkü, İTB'de kayıtlı firması yok. Birileri onun ismini, bu tür oyunların içine çekip, seçimlerle ilgili çalışma içine girmek istiyor. Bugüne kadar İTB seçimleri nasıl olduysa, bundan sonra da böyle olacaktır. Buradan çok açık ve net söylüyorum. Sayın Yemişçi bir şekilde bu meclise girerse veya komite üyesi olursa, ben o gün İTB üyeliğimden istifa ederim. Borsayı tamamen bırakırım. Neden? Çünkü, Sayın Yemişçi'nin milletvekili olduktan sonra hem bana hem de basına İTB seçimlerine tekrar aday olmayacağı yönünde bir açıklaması var. Aday olduğu gün bunu kendisine hatırlatır, tutarsızlığını ifade eder sonra da istifa ederim" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piliç devi stop etti!
Şeker Piliç'te ihtiyati haciz nedeniyle üretim ve satış durdurulacak.
TOBB'tan bakanlığa: Seçimler ertelensin!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), oda ve borsalarda yapılan seçimlerin ...
Türkiye’nin açlık sınırı 1000 TL’yi aştı
Türk-İş'in araştırmasına göre, Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık ...
 
Irak’tan petrol devine rest çekti
Bağdat'taki merkezi hükümetten ABD’li petrol devi Exxon Mobil'e ultimatom geldi.
Dünya kahve devinden İngiliz hükümetine tehdit!
Dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks, İngiliz hükümetinin vergi hususunda ...
Hedef 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat
Türkiye’nin tarım sektöründe AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiğini ...
 
Müjde Çorap’tan bir çifte romantik hediye
Aşklarının gücüne güvenenlere Müjde Çorap’tan romantik “Paris seyahati” ...
26 milyon sayaç değişecek parasını...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyon’da düzenlenen Elektrik ...
Ünlü mankenler Homeros defilesinde
Homeros Mücevher Takı Tasarım Yarışması JEWEX 2013 Alyans, Altın, Mücevher, ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva