HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mayıs 2022 Perşembe - 13:51

TMMOB'un Kent Suçları haritasındaydı... Bilirkişi ne rapor verdi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından iptali için yargıya taşınan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yüz binlik planları ile ilgili bilirkişi raporunda ayrıntılar ortaya çıktı. Raporda, AK Partili Taştan ailesine ait doğal SİT alanındaki parselde yapılan özel imar değişikliğinin şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile bağdaşmadığı belirtildi. Parseldeki inşaat, TMMOB'un hazırladığı 'Kent Suçları Haritası'nda da ilk sırada yer almıştı.

TMMOB un Kent Suçları haritasındaydı... Bilirkişi ne rapor verdi?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2015 yılında yayımladığı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı tartışmalara neden olmuş, planların yapılaşmaya açtığı alanlardan dolayı pek çok kesimden itiraz sesleri yükselmişti. Planlarla birlikte nitelikli tarım arazileri, zeytinlik alanlar, orman alanları, su havzaları ve korunması gerekli doğal değerler imara açılmıştı.

İtirazların sahiplerinden biri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi de söz konusu planları yargıya taşıyarak iptalini istemişti. Açılan dava sonucunda Danıştay’ın atadığı bilirkişi heyetinin raporu yakın zamanda ortaya çıktı. Raporda, planlamada yer alan değişiklikler ayrıntılı olarak ele alındı ve planların olası sonuçları değerlendirildi.

PARSELE ÖZEL DEĞİŞİKLİK
Bakanlığın yaptığı plan değişikliğinden biri de Bornova Karaçam Köyü sınırları içerisinde yer alan parçacıl plan değişikliğiydi. Yüz binlik imar planlarında orman alanı belirlenen doğal SİT statüsündeki parsel, bakanlık tarafından hazırlanan yeni planlamada ‘kentsel yerleşik alan’ olarak değiştirilmişti.

BÜYÜKŞEHİR: KORUMA İLKELERİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR
Büyükşehir Belediyesi itirazında yeşil kuşak alanlarının ortasında kalan parsele özel imar hakkı verildiğini belirterek mevzuata aykırı olduğunu dile getirdi. Dava dilekçesinde “koruma statüsü bulunan bu tür özel nitelikli alanların, koruma-kullanma dengesi içerisinde, ekolojik özellikleri korunarak, sağlıklı kentsel yaşam ortamlarının sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak bir şekilde planlanması gerekmektedir. Aksi takdirde, emsal teşkil edecek nitelikteki bu tür parsel bazında üretilen kararlar ile ulaşım bağlantısı olmayan kentsel alanların ortaya çıkmasına sebep olunacak, söz konusu bölgenin sit alanı ve etkileşim sahası bütününde değerlendirilerek koruma-kullanma dengesinin sağlanması güçleşecektir. Bu durum, gerek üst ölçekli planın koruma ilkeleri ile gerekse planlama esasları ile örtüşmemektedir” denildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise savunmasında plan değişikliğinin öncesinde idareler tarafından alındığını ve bu çerçevede planlara işlendiğini belirtti.

BİLİRKİŞİ: ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI
Alanda keşif yapan bilirkişi heyeti raporunda planın mevcut olan durumunu paftaya işlemektense, korunması ve sürdürülmesi istenen yeşil alan ve doğal yapıya ilişkin üst ölçekli stratejik bir karar olarak yeşil kuşak oluşturma kararını burada güvence altına alması gerektiğini vurguladı.

Plan değişikliğinin şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına aykırı olduğunu vurgulayan heyetin raporunda, “Bu noktada uyuşmazlık konusu olan gösterimin 1/100.000 ölçekli plan için aşırı detayda ve paftalar üzerinden bile algılanması oldukça zor bir alan büyüklüğünde olduğu belirtilmelidir. Aslında böyle bir alan büyüklüğünün değerlendirmeye tabi tutulması anlamlı bir yaklaşım değildir. Ancak, burada eleştirilen konu bölgenin doğal değerini koruma stratejisinin benimsenmesi gerekirken, mevcutta uydu fotoğrafında görülen bir kaç yapının veya sürmekte olan bir inşaatın plana işlenmiş olmasıdır. Burada bir yerleşim değil sadece bazı yapılaşma eğilimleri bulunmaktadır. Bunları denetlemek, engellemek amacıyla stratejik bir karar olarak doğal yapının korunması gerekirken, bu inşaatların dikkate alınıp plana işlenmiş olması stratejik planın niteliği, amacı, dili, ölçeği ve gösterim tekniğine aykırı bir yaklaşım olduğu için bu noktada yapılan gösterim ve plan kararı şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarıyla bağdaşmamaktadır” ifadeleri yer aldı. Mahkemenin vereceği kararla birlikte bölgenin geleceği de şekillenecek.

PARSEL AK PARTİLİ AİLEYE AİT
Parsel, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Bornova Belediyesi Grup Başkan Vekili Fatih Taştan’ın babası AK Parti’nin kurucularından ve bir dönem il başkan yardımcılığı da yapan AK Parti İzmir Eski Teşkilat Başkanı Rahmi Taştan’a ait. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile 2009 yılında 1’inci derece doğal SİT ilan edilen alanın statüsü Taştan Ailesi’nin talebi üzerine 2013 yılında alınan kararla 3’üncü derece doğal SİT’e düşürerek yapılaşmaya açıldı. Parselde 2017 yılında inşaat çalışmaları başladı ve tamamlanan yapı özel eğitim şirketine kiralandı. Günümüzde özel bir eğitim kurumu olarak kullanılan yapıda öğrenim devam ediyor.

                                                                                 (Öncesi)

TMMOB’UN KENT SUÇLARI HARİTASINDAYDI
SİT alanındaki yapılaşma Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan Kent Suçları haritasında ilk sırada yer aldı. TMMOB tarafından o dönem yapılan açıklamada doğal alan içinde gerçekleştirilen inşaatın bir an önce durdurulması gerektiği vurgulanmıştı. İmar planı olmadan gerçekleştirilen inşaata ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiği geçiş dönemi yapılaşma koşulları kararı, TMMOB’a bağlı Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri tarafından yargıya taşınmış ve İzmir 5. İdare Mahkemesi kararı 2019 yılında iptal etmişti. Odalar, ayrıca yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.

                                                                                  (Sonrası)

 
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a tazminat ödeyecek
 
Yücel yargıya taşımıştı… 'İstanbul Sözleşmesi' mütalaası açıklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'dan kiraz alım merkezlerine denetim
Kemalpaşa’da kiraz sezonunun başlamasıyla birlikte zabıta ekipleri mesailerini yoğunlaştırdı
Ceritoğlu Sengel duyurdu: Selçuk'a kültür merkezi geliyor!
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu göreve geldiğinden bu yana ...
Soyer, 'Küçük üreticiyi dünyayla buluşturacağız' dedi... İzmir'de iki fuar birden!
OliveTech Fuarı ve Ekoloji Fuarı kapılarını açtı. Tarım ve ekolojinin ...
 
Bucalı çocuklar tohum topu yaptı
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, çocuklara küçük yaşlardan itibaren ...
Bayraklı rakiplere fırsat tanımadı... Üç ilçenin şampiyonu!
Bayraklı Belediyesinin ev sahipliğinde bu yıl ilki düzenlenen kız öğrenci ...
Konak'tan anlamlı işbirliği!
Konak Belediyesi ile Balkan ve Ada Türkleri Derneklerinden oluşan sekiz ...
 
Torbalı'da festival zamanı!
Metropolis Antik Kentinde binlerce yıl önce yapılan sanat etkinlikleri, ...
İzmir, Türkiye'de bir ilke ev sahipliği yapacak!
Türkiye’nin ilk jeoloji festivali için hazırlıklar tamamlandı. İzmir Büyükşehir ...
Karşıyakalılar sanata doydu!
Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA) ve Kerem Görsev Trio, dün akşam Bostanlı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva