HABERLER>EKONOMİ
11 Haziran 2020 Perşembe - 08:53

Tarımın ‘Silikon Vadisi’ İzmir’de kurulacak

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nde tarım teknoparkı oluşturma çalışmalarında sona gelindiğini söyleyen İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Bu çiftlik Türk tarımının Silikon Vadisi olacak. Tarımla teknolojiyi birleştiren tüm girişimlerin çekim merkezi haline gelecek” dedi.

Tarımın ‘Silikon Vadisi’ İzmir’de kurulacak

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nde tarım teknoparkı oluşturma çalışmalarında sona gelindiğini söyledi. Bölgede tarımsal eğitim merkezi, tarım-teknoloji uygulama merkezi, sürekli eğitim merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında bir örnek modelin hayata geçirilmesi için yatırımcı ve sponsorlarla görüşmelere devam ettiklerini kaydeden Kestelli, “Bu proje ile tarımı sadece köylü yapar anlayışını değiştireceğiz” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi’nin video konferans toplantısının konuğu olan Kestelli, tarımın geleceğini planlamaya devam ettiklerini, İzmir’e yeni projeler kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. Pandemi sürecinde tüm motivasyonlarını ‘Borsa Akademi’ altyapısını oluşturma ve müfredat içeriğini zenginleştirmeye verdiklerini kaydeden Kestelli, şunları söyledi: “Günümüz rekabet ortamında eğitim farklılaşmanın temeli. Bizler de Borsa Akademi çatısı altında verilecek eğitimler için kapsamlı bir içerik oluşturma amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Borsa Akademi, İzmir’de tarım, gıda ve gastronomi alanında eğitim, uygulama ve paylaşım merkezi haline gelecek.”

Sanayicilere, 'projeye yatırımcı olun' daveti
Türkiye’nin pek çok noktasında halen babadan dededen kalan yöntemlerle tarım yapıldığını vurgulayan Kestelli, çiftçilerin yeni teknolojilere yatırım yapacak kaynak bulamadığına dikkat çekti. Kestelli şöyle devam etti: “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’ni bölgenin tarım-teknoloji uygulama merkezi, sürekli eğitim merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında bir örnek modele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunu sağlamak üzere, İzmir Kalkınma Ajansı Fizibilite Destek Programları kapsamında sağladığımız destekle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği, bir tarım teknoparkı, Türk tarımının Silikon Vadisi olacak. Tarımla teknolojiyi birleştiren tüm girişimlerin çekim merkezi haline gelecek.” Bugünün gerçeğinin tarım ve hayvancılığa yatırım olduğuna dikkat çeken Kestelli, hızla tarıma yönelen sanayicileri de bu projeye yatırımcı olmaya, ortak olmaya davet etti.

“Pandemi, gıdaya ihtiyacı fark ettirdi”
Pandeminin dünyada gıdaya olan ihtiyacın herkes tarafından fark edilmesini sağladığını ifade eden Işınsu Kestelli, “Tarım ve gıda sektörleri hayatın devamının temel taşları. Otomobil üretmeyi durdurabilirsiniz. Belli bir süre sonra kaldığınız yerden devam edersiniz. Ama tohumun toprakla buluşmasını erteleyemezsiniz” dedi. Kestelli, İTB’nin bugüne kadar İzmir’e ait geleneksel ürünler üzüm, incir, pamuk ve son olarak Urla Sakız Enginarı’na coğrafi işaret aldığını, benzer ürünlerle ilgili coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kestelli ayrıca, bölgede yetişen tarımsal ürünlerle ilgili gelişmeleri yakından takip eden İTB uzmanlarının sahada topladığı verileri, ilgili kurumlarla paylaşarak üyelerinin pandemi sürecini en az hasarla atlatmaları konusunda sürekli iletişim halinde kaldıklarını dile getirdi. (Dünya)

 
Erdoğan, erken seçim tartışması için net konuştu
 
Yarım saatlik yağış hayatı felç etti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Can Çiler 11 Haziran 2020 Perşembe 11:25

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KURUMLARINDAN OLAN MENEMEN TARIMSAL ARAŞTIRMA KURUMUNU İŞLEVSİZLEŞTİR ONDAN SONRA TARIMIN SİLİKON VADİSİNİ KURMAK İÇİN UĞRAŞALIM.IŞINSU HN IN ÇABALARI GÜZEL AMA CUMHURİYETİN KAZANIMI MENEMEN TARIMSAL ARAŞTIRMAYA NE OLDU BUNU BİR SORGULAYALIM NE DERSİNİZ?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Albayrak'tan 'dijital farkındalık' çağrısı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Yerli ve milli teknolojik hamlelerimiz, ...
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını yüzde 0,00-0,25 olarak bıraktı.
Pegasus Havayolları dış hat uçuşlarına Almanya ile başlıyor
Pegasus Havayolları koronavirüs salgını dolayısıyla iptal olan yurt dışı ...
 
Altın ve petrol fiyatlarında son durum!
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sonuçları bugün TSİ 21:00'de açıklanacak ...
Piyasalarda gün sonu!
Borsa İstanbul Endeksi (BIST100), yüzde 0.33 artışla başladığı Çarşamba ...
Nisan rakamları açıklandı! Kaç kişi ihtiyaç kredisi kullandı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, Nisan ayında ...
 
Bakan Dönmez'den borlu yeni ürün müjdesi!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ...
İşsizlik sorununa neşter: İstihdam paketinde neler var?
Hem iş arayanlar için hem de işini kaybedenler için umut olacak İstihdam ...
Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. ...
 
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva