HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2022 Çarşamba - 08:43

Tamirhanede kuyruklar… Araba çok, usta yok!

Piyasada otomobil sayısı artarken usta sayısının azalması, son dönemlerde tamirhanelerde tamir ve bakım için bekleyen araçların artmasına sebep oldu. İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, 12 yıl zorunlu eğitimden sonra hiçbir çocuğun çırak olamayacağını belirterek, sektörde işgücü eksikliğinin giderek arttığına dikkat çekti.

Tamirhanede kuyruklar… Araba çok, usta yok!

Muhittin AKBEL / EGEOESONSÖZ - Sıfır otomobil ve ikinci el üst model araçların fiyatları astronomik rakamlara ulaşınca, oto sanayi sitelerinde tamir ve bakıma getirilen araç sayısında artış gözleniyor. Sanayi sitelerinde oto tamirlerinin önlerinde yığılmalar görülürken, ustaların da artık randevulu sisteme geçtiği öğrenildi. Ustaların günde iki-üç arabanın tamir ve bakımını yapabildiğini, çünkü pek çok ustanın ya tek başına, ya da bir eleman desteğiyle hizmet verdiğini belirten İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, “Tamir bekleyen araba çok, ama usta yok. Böyle giderse, iş yapacak, eleman yetiştirecek usta bulamayacağız” dedi

BİR ÇIRAĞIN USTALAŞMASI 4-5 YILI BULUYOR
“Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığı 2012 yılından bu yana tamirhanelere çırak gelmez oldu” diyen Başkan Heppekcan, Mesleki Eğitim Merkezleri’nin önemine dikkat çekti. 4+4+4 eğitim sisteminde bir çocuğun zorunlu eğitimini 19 yaşında bitirdiğini belirten Başkan Heppekcan, “Çünkü çıraklığın yaşı geçmiş oluyor. Tamirciliği öğrenme, el becerilerinin geliştirilmesi yaşı, 12 ile 17 arasıdır. Eskiden ilk ve ortaokulu okuyan çocuk, 14-15 yaşında çırak gelir, zaman içinde yetişir, önce kalfa, sonra usta olurdu” ifadelerini kullandı.

Heppekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ne yazık ki 19 yaşına gelmiş bir çocuk, arabanın altına girip tamir yapmak istemiyor. Aileler de çocuklarının beyaz yakalı olarak yazları serin, kışları sıcak ortamı olan yerlerde çalışmalarını istiyor. Mühendis olsun, doktor olsun, avukat, öğretmen olsun istiyor. Sadece oto tamirciliği için söylemiyorum; marangozlar, terziler, berberler için de geçerli bu söylediklerim. Onlar da çırak bulamıyorlar. Haliyle bir süre sonra belli sayıda ustalara mahkum oluyorsunuz. Çocuklar, esnafa, sanata yöneltilse, o çocuklar büyüdüklerinde usta olduklarında çok güzel paralar kazanırlar. 4+4+4’te son 4’lük, açık liseye döndü. Mesleki Eğitim merkezleri açıldı. Eskiden Çıraklık Eğitim merkeziydi. Çocuk haftada bir gün okula gidiyor, beş gün sanayiye gidiyor, işin pratiğini öğreniyor. Yavaş yavaş bu okullardan çocuklar gelmeye başladı ama sayıları ihtiyacın yüzde 10’u bile değil. Zaten onların yetişip ustalaşması  4-5 yılı alır. Şu anda korkunç boyutlarda işgücü eksiğimiz var.”

BAZI TAMİRHANELER RANDEVUYLA ARAÇ KABUL EDİYOR
Tamir ve bakım için gelen arabalara yetişemediklerinin altını çizen İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, “Esnafımız artık randevuyla çalışıyor. Bir ustanın yanında bir kalfa ya oluyor, ya olmuyor. Haliyle bir usta, günde iki, bilemediniz üç arabaya bakabilir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuk, Mesleki Eğitim Merkezi’ni bitirdiğinde, lise diplomasını almış, hem de meslek kazanmış oluyor. Birinci, ikinci, üçüncü sınıflarda okuyan öğrencilere devlet, asgari ücretin dörtte birini maaş olarak gönderiyor. Son sınıftaki öğrenciler kalfa olarak kabul ediliyor ve asgari ücretin yarısını alıyor. Ustanın cebinden çok az para çıkıyor. Ailelere tavsiyemdir; çocuklarınızı sanat öğrenmeye gönderin, çocuklarımıza tavsiyem de ileride mutlu bir iş yaşamınız olsun istiyorsanız, işsiz kalmayacağınız bir mesleğiniz olsun istiyorsanız, sanat öğrenin. Tornacı olsun, oto tamircisi olsun, marangoz olsun, berber olsun, fark etmez. Tamirhanelerin önlerindeki yığılmaları bundan sonra hep göreceğiz herhalde. Çünkü kalifiye eleman sıkıntısının doruk noktada olduğu dönemde işlere yetişemiyoruz.”

 
'Kökünü kuruttular': 130 torbacı yakalandı!
 
Kınık'ta cumhuriyet coşkusu Kandemir ile taçlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati duyurdu: TOGG için kredi hazırlığı
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla TOGG'a ...
Bakan Varank'tan teknoparklara 'kumrulu' davet: ABD'yi bırak, İzmir'e gel!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin teknoloji alanında ...
İzmir'de gevreğe fiilî zam!
İzmir’de son olarak Haziran ayında fiyatı zamlanarak 4 TL’ye ulaşan gevrek ...
 
Döviz sınırı düzenlemesi yürürlüğe giriyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Türk lirası ticari ...
Euro Bölgesi'nde enflasyon 2 haneye yükseldi
Euro Bölgesi'nde, ekimde yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın ...
Çocuk desteği ödemeleri başlıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Aile Destek Programı ...
 
Bakanlık'tan 'efsane indirim' uyarısı
Ticaret Bakanlığı, kasım ayıyla birlikte yoğunlaşan indirim kampanyalarına ...
Arz kısıldı, iki ayda pirinç fiyatları uçtu!
Sektör temsilcileri, TMO’nun önceki yıla oranla açıkladığı yüzde 200’lük ...
SPK Başkan Vekili Mutalip Ünal görevden alındı
Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Vekili Mutalip Ünal ve Sermaye Piyasası ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva