HABERLER>GÜNCEL
27 Nisan 2021 Salı - 14:27

Tabip Odası'ndan asbestli gemiye isyan: İzmir, dünyanın çöplüğü değildir

Oda Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal'ın yaptığı basın açıklamasında, Aliağa'da sökülmesi planlanan NAe SaoPaulo adlı uçak gemisinin 900 ton asbest barındırdığı, İngiltere'de sökülen ikizinden 1500 tona yakın kanser yapıcı madde çıktığı ifade edildi, "Türkiye'ye çöp tenekesi muamelesi yapılamaz. Çevre ve insan sağlığımızın korunması adına o gemiyi istemiyoruz" denildi

Tabip Odası ndan asbestli gemiye isyan: İzmir, dünyanın çöplüğü değildir

EGEDESONSÖZ  - İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Brezilya'da bulunan NAe SaoPaulo adlı uçak gemisinin Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde söküleceği haberleri üzerine bir basın açıklaması yaparak bu olaya tepki gösterdi. Oda Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ve Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal, yaptıkları basın açıklamasında, "İzmir, dünyanın çöplüğü değildir. Türkiye'ye çöp tenekesi muamelesi yapılamaz. Çevre ve insan sağlığına zararlı bu gemiyi ülkemizde istemiyoruz" dedi.

TABİP ODASI, GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYOR

Brezilya Donanması'na ait uçak gemisinin gövdesinin Aliağa'da bulunan 22 gemi söküm tersanesinden birine satıldığı ve halen Brezilya'da bulunduğu öğrenilen geminin birkaç içinde Aliağa'da olacağının konuşulduğuna vurgu yapıldı. İzmir Tabip Odası'nın süreci yakından takip ettiği belirtilirken, basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, asbesti, uzun süredir insanlar için kanserojen maddeler listesinde "kesin kanserojen" tanımlamasıyla 1. grupta sınıflandırıyor. NAe SaoPaulo isimli uçak gemisinin 900 tondan fazla asbest barındırdığı iddia edilmektedir. Sentetik organik kimyasallar olan PCB'ler, havada on günden fazla kalabilmekte ve atmosferik hareketlerle kaynağından uzaklara taşınabilmektedir ve kansere yol açmaktadır. Gemi sökümü, gelişmiş ülkelerin üzerlerinden atmak istedikleri, yoğun olarak tehlikeli atıkları barındıran çevre ve insan sağılığı açısından tehlikeli bir sektör olduğundan, bu sektörde öncü olmakla övünmemiz, trajiktir. Ülkemizle birlikte bu sektörün diğer büyük ülkeleri Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'tir. Ülkemizin de taraf olduğu Basel Sözleşmesi de tehlikeli atık ithalatını yasaklamaktadır."

DÜNYANIN ATIK ÇÖPLÜĞÜ OLMA YOLUNDAYIZ

"Aliağa'ya getirilmek istenen uçak gemisinin ikizi olan Clemenceau uçak gemisinin İngiltere'de özel koruşlarda ve kuru havuz içinde sökümünün yapıldığı belirtilirken, şu bilgiler aktarıldı:

"Greenpeace raporuna göre söküm öncesi tehlikeli madde raporlarına göre, NEa SaoPaulo gemisinin ikizi olan Clemenceau'da 1500 tona yakın kanser yapıcı tehlikeli madde tespit edilmiştir.Bu örnek bile, gemi söküm ticaretiyle ülkemizin nasıl bir çevre ve insan sağlığı tehdidi altına sokulduğu ortadadır. Ülkemiz, yıldan yıla artan atık ithalatı ile dünyanın atık çöplüğü olma yolundadır.  İzmir Tabip Odası olarak ülkemizin ve kentimizin, dünyanın tehlikeli atık çöplüğü haline getirilmesine karşı kararlı mücadelesini sürdürecektir. O geminin gövdesinin ülkemiz karasularına sokulmaması için gerekli hukuksal girişimler odamız tarafından başlatılacaktır. Her ülke, kendi hurda gemisini söksün. Diğer ülkelere ait hurda gemilerin ve başta tehlikeli atıklar olmak üzere tüm atıkların, ülkemize ve kentimize getirilmesi bir an önce yasaklanmalıdır."

Türkiye'nin, çöp tenekesi muamelesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Dr Ahmet Soysal, nükleer denemelere katılmış bir gemiden söz ettiklerini belirterek, "1986 yılında çıkan kararname iptal edilmeli. Türkiye ve İzmir, dünyanın çöplüğü değildir" diye konuştu.

 
Kısıtlamalara uymayanları site yöneticileri uyaracak!
 
HSK'dan 'tam kapanma' kararı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 27 Nisan 2021 Salı 18:02

Neyse çok gec olsa da bie r haykirma sesi duyuyoruz da işiten yok ki.Yerel olmaz bu işler En azindan tbmm sine onerge verin belki dikkat çeker.Tam bir atik coplugu olan bir ülke. Daha fazla yazarsam olmuyacak öfkeden bur da kesiyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kısıtlamalara uymayanları site yöneticileri uyaracak!
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine 'Tam kapanma Tedbirleri' konulu genelge ...
İESOB Başkanı Mutlu: Kira ve gelir kaybı destekleri sürdürülmeli!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ...
Flaş öneri: Maske ve hijyen ürünlerinden KDV alınmasın!
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, maske, kolonya, sabun ve dezenfektan ...
 
Salgın döneminde hayvan sahiplenme oranı arttı!
İzmir’de Veteriner Hekim Doğa Erdinç, pandemi sürecinde sahiplenin hayvan ...
Galatasaray tesislerine silahlı baskın!
Galatasaray yeni tesislerinin lansamınını yaptıktan 17 gün sonra şok bir olayla karşılaştı.
Çernobil Gaziemir’de değil Torbalı’da!
‘İzmir’in Çernobili’ tartışmasında TTO Başkanı Olgun da dahil oldu. Yapılan ...
 
Çiftlikbank'ı da ilk kripto para borsasını da o kurdu... Fikir babası İzmirli çıktı!
İlk kapanan kripto para borsası İzmir merkezli Sistemcoin’e yönelik soruşturmada ...
Apple 430 milyar dolarlık yatırım yapacak!
ABD'li teknoloji devlerinden Apple, ülkedeki yatırımlarını hızlandırdığını, ...
Dünyada aşılama sayısı 1,03 milyarı aştı!
Dünya genelinde yeni tip koronavirüse karşı bağışıklık sağlamak amacıyla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva