HABERLER>SAĞLIK
25 Ocak 2022 Salı - 08:43

Tabip Odası Başkanı soruyor: Oran 1000 olsa ne değişecek?

İzmir’deki korona vakalarının yüz binde 714.29’a çıkmış olmasının, sağlık otoriteleri için hiçbir anlam taşımadığını öne süren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Yüz binde 68’den 323’e, 323’ten 574’e çıkarken olduğu gibi de bir değişiklik olmayacak. Oran yüz binde 1000 olsa, yeni önlemlerin alınacağı, yeni bir strateji izleneceği emaresi de yok” dedi. Oranın, iki hafta öncesine ait olduğuna işaret eden Başkan Çamlı, “Sahadaki rakam, daha fazla” açıklamasında bulundu

Tabip Odası Başkanı soruyor: Oran 1000 olsa ne değişecek?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de 1-7 Ocak tarihleri arasında  yüz binde 574,85 olan korona vaka oranı, 8-14 Ocak aralığında 140 puanlık artışla 714,29’a fırladı. 4,5 milyon nüfuslu İzmir’de her gün 4 bin 600 kişinin testinin pozitif olduğu anlamına gelen bu oranı, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı değerlendirdi. Başkan Çamlı, “Oranlar yükseliyor, kamuoyuyla paylaşılıyor ancak bu büyük artışa rağmen değişen bir şey olmuyor. Oran 1000 olsa, ne değişecek?” sorusunu sordu.

VAKALAR BUGÜN DAHA YÜKSEK, ÇÜNKÜ O ORAN, 15 GÜN ÖNCESİNE AİT!
Açıklanan son oranın, 8-14 Ocak aralığına, yani yaklaşık iki hafta öncesine ait olduğuna işaret eden Başkan Çamlı, “Bugün 24 Ocak. Üzerinden 10 gün geçmiş ve bugün İzmir’de vaka oranı nedir acaba? Açık söylüyorum, bu sayıların, oranların çok çok üstünde” ifadesini kullandı. Uzun zamandır aynı şeyleri tekrar ettiklerini belirten Çamlı, şunları söyledi:

“Aynı şeyleri tekrar edip duruyoruz. Bu vakaların artacağı, omicron varyantının çok bulaşıcı olduğu, defalarca dile getirildi. Yüz binde 68’den 323’e, daha sonra 574’e, şimdi de 714’e çıkmış ama bu sayıların artmaya devam ettiğini biliyoruz. Bugün itibariyle daha fazla rakamların olduğu duyumlarımız var, sahadan gelen haberlere göre. Böyle bir artışa karşın, herhangi bir uygulamada farklılık yok. O zaman bu rakamların artışı, sağlık otoriteleri tarafından bir önem arz etmiyor, demektir. Benim gördüğüm budur. Vaka artıyor, vaka artışını kamuoyuyla paylaşıyorlar ama bir önlem, bir farklı stratejik yaklaşım göstermiyorlar. Dolayısıyla bu vaka artışlarının onlar için bir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Gelecek zaman diliminde bu oran 1000 olursa, sağlık otoritelerinin, ‘Aaa o zaman bir şey yapmalıyız’ gibi bir tavır değişikliği olacak gibi bir emare yok. Çünkü bundan önceki artışlarda hiçbir değişiklik olmadı. 714 olmuş, yine değişiklik olmayacak.”

HIZLI ANTİJEN TESTLERİNİ ÜRETİYORUZ AMA KULLANMIYORUZ
“Vaka sayılarındaki artış hızlandı, rekorlar kırılıyor. Her ne kadar omicron daha hafif geçiyor, daha az yoğun bakım, daha az vefat oluyor dense bile, vakalar çok sayıda olunca, bu düşük oranda bile olsa daha çok vakanın hastaneye müracaat etmesine yol açacak” diyen Başkan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü payda çok. O yüzden bir süre sonra hastanelerin, yoğun bakımların  sağlık hizmeti sunmakta, sağlığa erişimde sıkıntılara yol açacağı muhakkak. Bugün bunları bir kere daha söylüyoruz. O yüzden mutlaka, toplumdaki bulaşıcılığı azaltmak adına taramaların yapılması, erkenden  vakaların saptanıp izolasyona geçmesi gerekiyor. Ayrıca semptomları olan vatandaşlar hemen test yaptırmalı. Eğer bu imkan yoksa, kendini pozitifmiş gibi evde izolasyona alması lazım. Artı, başından beri söylediğimiz, tüm dünyada kullanılan hızlı antijen testlerinin ülkemizde de uygulamaya sokulması gerekiyor. Bugün Almanya’da en çok kullanılan beş hızlı antijen testinin ikisinin Türkiye’de üretildiğini Sayın Bakan övünerek söylüyor ama ülkemizde hızlı antijen testlerini nedense kullanmıyoruz. Oysa kalabalık yaşanılan okul, kışlalar, toplu yaşam alanları, huzurevleri, cezaevlerinde bulaşı erken anlayabilmek adına hızlı antijen testlerine ihtiyacımız var.”

OKULLAR TATİLKEN, 5-11 YAŞ GRUBUNA AŞI PROGRAMI SUNULMALI

Öğrencilerin sömestr tatilinde olduğunu hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, 5-11 yaş grubunun bu süreçte aşılanması gerektiğine işaret etti. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı şeklide 5-11 yaş, hazır şu anda tatildeyken aşılanması, bunlara yönelik aşı programının çıkartılması çok önemli. Tatilde çocukların aşılanması, çok büyük faydalar sağlayacaktır. Çocuk hastalar var, hastanelere yatanlar var. Bu çocuklar mikrobu bir şekilde bulaştırabiliyorlar.  Kısacası vakalar artıyor, buna karşın olay hala doğal sürecine bırakılmış durumda. Gelecek hafta daha da artması durumunda bir şey yapılacağına dair açıklama, tavır yok. Hastanelerde durum ağırlaşıyor. Hastanelerde yeni servislerin açılması planlanıyor, yeni yatakların açılması için bekleyenler oluyor. Uzun süredir görmediğimiz tabloları yeniden görür olduk. Vakaların arttığını, yoğun bakımlardaki dolulukların artmasından da anlıyoruz.”

 
Beko: Hep birlikte güzel bir aileyiz!
 
AK Parti İl Başkanı Sürekli'den Şükürer'e tepki: Özrü kabahatinden büyük!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK 25 Ocak 2022 Salı 09:01

Hastalık, yani salgında bulaşıcılık oranı arttıkça tedbirleri konuşma oranı azalıyor. Bu ne yaman çelişki Allah'ım...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son 24 saatte 156 can kaybı 67 bin 23 yeni vaka
Türkiye'nin 24 Ocak 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
Omicron'u son varyant olarak varsaymak tehlikeli
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
DSÖ umutlandırdı: Omicron pandeminin sonu mu?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Covid-19 Omicron ...
 
Haftalık harita açıklandı: İzmir'de yükseliş hız kesmiyor!
8-14 Ocak arasında, 100 bin kişi içinde bir haftalık toplam yeni koronavirüs ...
TURKOVAC için yeni çalışma bugün başlıyor
Yerli aşı TURKOVAC için yeni çalışma bugün başlatılıyor. 2 doz BioNTech ...
Omicron bitmeden mutasyonu çıktı!
Omciron varyaantı hızla yayılmaya devam ederken uzmanlarda BA.2 uyarısı ...
 
Salgında günün bilançosu: 185 can kaybı, 65 bin 503 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 23 Ocak 2022 Pazar gününün corona virüsü ...
Pfizer CEO'sundan umutlandıran 'omicron' açıklaması
BioNTech ile birlikte corona virüse karşı dünyanın en yaygın olarak kullanılan ...
Antikorlarda artış: Süper bağışıklık umudu!
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkede baskın varyant haline ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva