HABERLER>SAĞLIK
26 Nisan 2022 Salı - 16:15

Tabip Odası Başkanı Kaynak'tan maske uyarısı: Pandemi bitmedi ki!

Kapalı mekanlarda maske kullanımı zorunluluğunun kaldırılması, toplu taşım ve sağlıkla ilgili yerlerde devam edecek olması yönünde açıklanan kararları değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Pandemi bitmeden, bireysel korunma mekanizmalarının başında gelen maskeden vazgeçmek doğru olmamıştır. Vatandaşlarımıza, maskeden vazgeçmemelerini tavsiye ediyoruz” dedi

Tabip Odası Başkanı Kaynak tan maske uyarısı: Pandemi bitmedi ki!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son kez toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nda alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Maske takma zorunluluğu kapalı mekanlarda tamamen kaldırılırken, sağlık merkezlerinde ve toplu taşım araçlarında devam ettirilmesi gerektiği ifade edildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bu kararı doğru bulmadıklarını, çünkü pandeminin hafif seyrediyor olsa da halen devam ettiğini, bu nedenle kararın zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi.

Erdoğan açıkladı: Maske yasağı kalktı!

VATANDAŞA TAVSİYEMİZDİR, BU KARARA RAĞMEN MASKEDEN ASLA VAZGEÇMEYİN
Bilim Kurulu’nun toplantısından böyle bir karar çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Başkan Prof. Kaynak, bayramda insanların daha büyük kalabalıklar oluşturacaklarını, salgının yeniden alevlenmesine sebep olabileceğini, bu nedenle, alınan karara rağmen herkesin maske, mesafe hijyen kuralına harfiyen uymaları gerektiğini ifade etti. Başkan Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Maske,mesafe ve hijyen, bu tür bulaşıcı hastalıklar ve pandemi olayında temel bireysel korunma araçlarıdır. Önümüz bayram... Bayramda insanlar hem ailelerini görmek,  bir araya gelmek, turistik amaçlarla seyahat etmek ister. Otobüsleri, trenleri, uçakları dolduracaklar. Restoranlar, alışveriş merkezlerinde daha fazla kalabalıklar oluşacak. Şu anda pandemi aslında tümüyle ortadan kalkmadı. Yine 20-30 insanımız vefat ediyor. Hasta sayısıyla ilgili bir fikrimiz yok. Çünkü test sayıları çok düşürüldü. Neredeyse test, kendinden şüphelenen insanların başvurduğu bir yöntem haline geldi.”

COVİD SONRASI HASTALIKLARDA CİDDİ ARTIŞLAR SÖZ KONUSU
Hastalığın azalmış, daha hafif seyrediyor olmasının, maskeyi hayatımızdan çıkarmamız için yeterli bir sebep olmadığının altını çizen Başkan Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Evet; hastalık azalmış olabilir, daha hafif seyrediyor olabilir ancak bu durum bize covid sonrası hastalıklar açısından bir avantaj sağlamıyor. Post covid hastalıklar dediğimiz covid sonrası hastalıkların epidemiyolojik verileri mevcut değil. Ama sahada sık olarak kalp krizleri, karaciğer yetmezlikleri, inme dediğimiz olaylarla karşılaşıyoruz, damarsal ve sinir sistemini etkileyen sorunlarla karşılaşıyoruz. Bunlar aslında covid ile bire bir irtibatlandırmak mümkün olmasa bile bunların sıklıklarındaki artışın olağan dışı bir artış olması düşündürücüdür.  Ölümler azaldı, o konudaki hassasiyetimiz azaldı, ilgimiz düştü demek, doğru bir şey değil. Hastalık hafif seyrediyor demek de doğru bir şey değil. Hastalık hafif geçiyor olsa bile covid sonrası hastalıklarda inanılmaz bir artış söz konusu. Bayram dönemi gibi insanların çok hareketlendiği ve çokça bir araya geldiği, kapalı mekanlarda veya toplu taşım araçlarında bir arada bulundukları dönemlerde hiçbir şekilde bu bireysel korunma mekanizmalarını terk etmemek gerekiyor. Bu nedenle biz, bireysel korunma araçlarının halkımızın terk etmemesini tavsiye ediyoruz. Asla maskeyi bırakmayın, diyoruz.”

BAYRAMDA YOĞUN KALABALIKLAR OLUŞACAK, BU RİSKTİR
Vakaların, 1000’in altına inmesi durumunda sağlık merkezlerinde ve toplu taşım araçlarında da maske kullanma zorunluluğunun kalkacağı bilgisini de değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Vakaların 1000’in altına düşmesi ne anlam ifade edecek ki? Öyle bir durum için epidemiyolojik bir araştırma gerektirir. Yüksek sayıda test yapılması gerekiyor. Şu anda test sayısı yeterli değil. İnsanların, birbirlerini uyarması, maskelerin takılması gerekiyor. Kamu kurumlarında, insanların yoğun olduğu yerlerde maskenin tamamen kaldırılmış olmasının sakıncaları olacaktır. Önümüz bayram. Bayramda aile ziyaretleri, tatiller, eğlenceler olacak. Bayramdan sonra böyle bir karar alınsa daha mı iyi olurdu? Değişen bir şey olmazdı, düşüncelerimiz değişmezdi. Böyle bir kararı almak için pandeminin bitmiş olması gerekirdi. Pandemi bitmedi ki, maskeleri atalım. Tekrar söylüyorum; vatandaşlarımız maske gibi bireysel korunma mekanizmalarından asla ve asla vazgeçmemeli” diye konuştu.

 
'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sergisi' Agora AVM'de!
 
Başkan Sengel'den yeni açıklama: Canım İZBETON!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Nisan 2022 Çarşamba 08:31

bayram arifesi bu açıklama tam bir fiyasko !!!

Yorumu oyla      2      3  
Fatma oguz 27 Nisan 2022 Çarşamba 02:23

Bence maske mesafe hijyen kuralı hep uygulanmalı her türlü bulaşıcı hastalıklardan bizi korur diye düşünüyorum dikkat edelim

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gizemli hepatitte artış: 28 Nisan'da rapor açıklanacak
İngiltere'de ortaya çıkan ve kısa zamanda 12 ülkede görülen nedeni belirsiz ...
Tarihi toplantı bugün: Maske zorunluluğu kalkacak mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun bugün toplanacağını açıkladı.
Son 24 saatte 15 can kaybı, 2 bin 604 yeni vaka
Son 24 saatte 2 bin 604 vaka tespit edildi, 15 kişi hayatını kaybetti.
 
Doğum esnasında skandal müdahale... Burak'ın ölümünün suçlusu aranıyor!
İzmir'de özel bir hastanede normal doğum sırasında başı gözükmesine rağmen, ...
Gizemli hepatit virüsünde son durum ne?
İngiltere'de 5 Nisan'da görülmeye başlayan ve daha sonra Avrupa, Orta ...
Koca'dan sağlıkçılara saldırıya tepki
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde sağlık çalışanlarına şiddet olayına ilişkin ...
 
Son 24 saatte 15 can kaybı, 2 bin 277 yeni vaka
Türkiye'nin 24 Nisan 2022 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
DSÖ duyurdu: Gizemli virüsten ilk ölüm
DSÖ, 11 ülkede görülen en az 169 hepatit vakasından bir çocuğun hayatını ...
DSÖ'den gizemli hepatit vakaları açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ve ABD'de en az 169 "gizemli hepatit" vakasının ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva