HABERLER>SAĞLIK
18 Şubat 2021 Perşembe - 12:53

Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: İzmir’de bu yıl normalleşme beklemiyoruz!

Kademeli normalleşmenin, haftalık tabloda pozitif vaka oranı en düşük olan Şırnak, Hakkari, Bitlis, Batman ve Van'dan başlanacağının açıklanmasını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Toplumsal bağışıklığı sağlayacak aşılamayı bu yıl içinde gerçekleştirmek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla 2021'de İzmir'de ve yurt genelinde normalleşme beklemiyoruz" açıklamasında bulundu.

Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: İzmir’de bu yıl normalleşme beklemiyoruz!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Sağlık Bakanlığı'nın hafta başında açıkladığı iller bazındaki haftalık pozitif vaka tablosuna göre, kademeli normalleşmenin, en aşağıda bulunan beş ilden başlayacağı açıklandı.  100 binde 14.89 ile Van, 12.49'la Batman, 10.39'la Bitlis, 9.55'le Hakkari ve 7.82 ile Şırnak'ta yakında normalleşmeye geçilmesi bekleniyor. 100 binde 44.39 orana sahip İzmir, ne zaman normalleşir? Bu soruyu yönelttiğimiz İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Toplumsal bağışıklığı sağlayacak aşılamayı bu yıl içinde gerçekleştirmek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla 2021 yılında İzmir'de ve ülke genelinde normalleşmenin olmasını beklemiyoruz" yanıtını verdi.

ORANLAR, GERÇEĞİ NE KADAR YANSITIYOR?
Türk Tabipler Birliği ve Tabip odalarının, pandeminin başından beri salgına ait verilerin kamuoyuyla şeffaf olarak paylaşılmasını talep ettiğini hatırlatan Başkan Dr. Çamlı, "Taleplerimizden biri de, bölgelere, illere, hatta ilçelere ait verilerin, detaylı bir şekilde paylaşılması yönündeydi. Bu rakamların, alınacak tedbirler veya tedbirlerin gevşetilmesinde yol göstereceğini savunduk. Sağlık Bakanlığı, nihayet bizim önerdiğimiz gibi rakamları il il paylaşmaya başladı" dedi. Başkan Dr. Çamlı, bu durumda İl Hıfzıssıhha kurullarının daha çok önem kazandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugüne kadar ülkemizde alınan tedbirler, bakanlığın genelgesiyle tüm yurtta aynı anda uygulanmaya başlıyordu. Kademesiz bir gevşetilme yaşandı.  Oysa İstanbul ile Ağrı'daki tablo aynı olamazdı. Nihayet bu anlayış bitti, TTB'nin önerisi doğrultusunda verilerin paylaşılacağını öğreniyoruz. Yine de burada eksik olan noktalar var. Mesela Şırnak'ta 100 binde 7.82 gibi bir oran çıkmış. O ilde yapılan test sayısı ve pozitif vaka sayısı, çok önemli. Bu orana şu yorum yapılabilir: Şırnak'ta ya yeterince PCR testi yapılmamış, yada bu bölge insanının büyük kısmı Covid 19 enfeksiyonunu geçirmiş, toplumsal bağışıklığa yaklaşmış demektir. Test sayısı yüksek olsa, oran yükselebilir. Pozitif vaka sayılarını doğru söyleyebilmek için, test sayısının yeterli miktarda olması lazım."

HIFZISSIHHA KURULLARI DAHA SAĞLIKLI KARARLAR VERECEK
İzmir'de Aralık ayında günde 15 bin test yapılırken, bugün itibariyle 3 bin-3 bin 500 test yapıldığını hatırlatarak İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Bundan sonra kararlar, iller bazında, test ve pozitif vaka sayıları değerlendirilerek alınacak. İl Hıfzıssıhha kurulu, verilere göre kararlar alacak. İl Hıfzıssıhha kurulları, konuya vakıf tabip odaları, halk sağlığı uzmanları ve epidemiyologların da yer aldığı bilim insanlarının değerlendirmeleriyle, daha gerçekçi kararlar alacaktır. O bazda bakıldığında salon toplantılarının, kıraathanelerin, lokantaların açılıp açılmayacağı, bu verilerden elde edilen pandeminin yaygınlığı ve şiddetiyle ilgili değerlendirmeler sonunda kararlaştırılacaktır" ifadesini kullandı.

NORMALLEŞME, 2022'DE BİLE ZOR GÖRÜNÜYOR
İzmir'de haftalık bazda 100 binde 44.39'luk oranın çıkmasını değerlendiren Başkan Dr. Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de test sayısı, 2 bin artırılırsa, bu oran değişebilir. Aralık ayından Şubat ayına pozitif vaka düşüşü olduğu bir gerçek. Aralık'ta 5 bin olan pozitif vaka sayısı, 300'lere geriledi. Şubat başından beri plato halinde. Pozitifler yüzde 35-38'lerden yüzde 8'lere indi. Mevcut tedbirlerle bu kadar oluyor. İzmir'de normalleşme ne zaman başlar, sorusuna gelince. Pfizer Biontech aşısını üreten uzmanlar, önümüzdeki 10 yılın böyle geçebileceğini söyledi. Sadece İzmir'in, Türkiye'nin değil, dünyanın normalleşmesi lazım. Dünyada enfeksiyon devam ettiği sürece, güvende olamayız, normalleşemeyiz. Bu yıl içinde toplumsal bağışıklığı sağlayacak aşılamayı gerçekleştiremeyeceğimiz bir gerçek. 60 milyon kişinin, 120 milyon doz aşılanması gerekiyor. Şubat ayını bitiriyoruz ve 4.5 milyon kişi aşılanabildi. Bu şartlarda İzmir'de ve ülke genelinde 2021 yılında normalleşme beklemiyoruz. 2022'de bile erişmemiz zor görünüyor.  Mutasyonlu virüs, İzmir'de de var. Bu virüsün temel özelliği, bulaşıcılığı hızlı olduğundan, asıl virüsün yerini alması, baskın hal alması. Bilim insanlarının 3. pik olabilir şeklindeki açıklamaları var.  Testlerin daha yaygın yapılması gerektiğini düşünüyoruz."

 
MHP'li Osmanağaoğlu'ndan 'Gara' mesajı!
 
Arşivindeki şiirleri kitap oldu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 18 Şubat 2021 Perşembe 15:27

siz zaten ne zaman bi hayırlı haber virisiniz ki....

Yorumu oyla      4      3  
izmir 18 Şubat 2021 Perşembe 15:04

hadi ordan ... tarafınızı gördük.bilim uzak yanlı bakıyorsunuz. kapatın dükkanı gidin

Yorumu oyla      4      3  
18 Şubat 2021 Perşembe 14:48

Hocam herkes sokakta yahu!

Yorumu oyla      3      4  
NO NAME 18 Şubat 2021 Perşembe 14:19

ÖLEK Mİ HOCAM?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Özlü Karadeniz'deki vaka artışının sebebini açıkladı
Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz bölgesindeki vaka artışının nedenleri ...
Pandemi kedileri de vurdu: Antidepresan ilaç kullanımı arttı
Koronavirüs salgını nedeniyle karantinaya girilmesi ve evde daha çok kalınması ...
Salgında günün bilançosu: 86 vefat, 7 bin 325 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17 Şubat 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
 
Keçi sütünde Kovid-19'a karşı etkili protein keşfedildi
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay, Prof. ...
'Hastalar denizde boğuluyormuş hissi yaşıyor'
Samsun'da özel bir hastanenin Covid-19 Yoğun Bakım Servisi'nde görev yapan ...
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Kocaman: Öğretmenler okullarında aşılansın!
Covid 19 aşısı nedeniyle Aile Sağlığı Merkezlerinde aşırı bir yoğunluk ...
 
Bakan Koca'dan Bilim Kurulu sonrası açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı ...
'Virüs gelecek 10 yıl için bir zorluk oluşturuyor'
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji ...
Salgında günün bilançosu: 90 vefat, 7 bin 906 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs bilançosunu açıkladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva