HABERLER>POLİTİKA
17 Ağustos 2012 Cuma - 12:01

Susam: Çiftçi bayrama parasız giriyor!

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam zor günler geçiren üreticinin sorunlarını gündeme getirdi. Çiftçinin Bayrama parasız girdiğini anlatan Susam, “Faizler dursun, borçlar ertelensin” dedi.

Susam: Çiftçi bayrama parasız giriyor!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam çiftçinin sorunlarını masaya yatırdı. Konak İlçe Başkanlığı’nda İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu’nu yanına alarak açıklamalarda bulunan Susam, üreticinin artan girdi maliyetleri nedeniyle çok ciddi sorunlar yaşadığını kredilerini ödeyemediği için borç batağına girdiğini söyledi.
 
Sözlerine, “Türkiye gündemini biraz dağlardan alıp ovalara indirmeye çalışacağız” diyerek başlayan Susam, “Pazardaki köylünün çok büyük derdi var. Unutulmuş olan bir kesim toplumun gündemine getirilmesi gerekiyor. Ege ve İzmir tarımın en önemli topraklarının olduğu, yıllardır Türk tarımının başkenti olarak bilinen bu topraklarda yapılan tarım giderek sıkıntılı hale düşüyor. Köylü üretemeyen bir hale geldi. Bundan üzüntü duyuyoruz. Tarım artık Dünya’da su, enerji ve gıda üçlüsünde en önemli ayaklardan bir tanesine geldi. Tarımın teknik imkanlar ile desteklenmesi gerekiyor. Dünya’daki gelişmelerden etkilenmesi gerekir. Sanayi, ticaret, liman kentleri bulunan Ege’nin aynı zamanda ciddi bir tarım potansiyeli var. Çiftçinin para kazanması, evini geçindirmesi, bayram öncesi çocuğuna ayakkabı alıp harçlık vermesi gerekir” dedi.
 
TÜRKİYE’Yİ YÖNETENLER ÖNLEM ALMALI
Ege topraklarında yetişen patates, karpuz, kavun, domates gibi ürünlerde köylünün yaptığı masrafı alamadığını ifade eden Susam, zarar etme noktasına geldiğini de sözlerine ekledi. Köylünün ürettiği ürünlerden ciddi zarar ettiği ortadadır. Domates üreticisi bugün ürününü 13 kuruşa satmak zorunda kalmıştır. Peki neden böyle oldu? Bunların tümüne izlenen yanlış tarım politikalarının dışında Suriye’de izlenen politikadır. Ortadoğu ülkeleri ile yapılan ticari ilişkilerin zayıflaması fiyat düşüklüklerine neden oldu. Çiftçiyi kışa girerken zoru düşürdü. Bugün ortalama bir dönüm domates maliyeti 2 bin TL’yi buluyor. Maliyeti 23 kuruşa olmasına rağmen 13 kuruşa satıyor. Dönüm başına zararı siz düşünün. Aynı şey, karpuz, salçalık biber ve diğer ürünlerde yaşanıyor. Patatesin maliyeti de üretiminden elde edilen paradan fazla. Pamuğu zaten artık köylü ekmeyi bile düşünmüyor. Köylü bu üretimi yaparken ilacını, gübresini, mazotunu borç ile aldı. Köylü bayrama parasız giriyor. Cebinde parası yok. Kışa borçlu giriyor. Bankalardan aldığı kredileri ödeyemediği için sarı taksiler yeniden köy yollarında dolaşacak ve icra işlemi yapacaklar. Aynı durum hayvancılık için de aynı durum geçerli. Türkiye ilk kez saman ithalatı yaptı. Eskiden ‘beceriksiz köylü öküzün önüne saman atamaz’ denirdi. Şimdi maliyet yüksekliğinden saman alamıyor. Türkiye’yi yönetenler bu durumu çok iyi düşünmelidir. Köylüyü düşünmeyen, bireysel tarım işletmeciğine destek veren bu anlayış işi daha da zor duruma getiriyor. Süt ve et fiyatları düşünce köylü ineğini kestirmeye götürmek zorunda kaldı” diye konuştu.
 
FAİZLER DURSUN, BORÇLAR ERTELENSİN
Tarımda ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları CHP’nin ortaya koyduğunu anlatan Susam, “Tarımda köylüyü üretimde destekleyecek sistem getirilmelidir. Teşvikler verilmeli, kooperatifler kurulmalıdır. Soğuk hava depoları, üretim mekanları kurmak, organize tarım bölgelerinin kurulması gerekir. Bugün köylüye ihtiyaç olan şey borçlarının ertelenmesidir. Faizleriyle birlikte köylünün borçları bir yıl ertelenmelidir. Savaş nedeniyle Suriye’den kaçan insanlara tabi ki destek olmak gerekiyor ama Suriye’nin kapıları kapatmasından dolayı ürününü satamayan köylünün zararları karşılanmalıdır. Bu bedeller tarım sigortası dışında olanları da kapsamalıdır. Tarımdaki yangın sadece köylüyü değil, esnafı da etkiliyor. Esnafa borcunu ödeyemeyen köylünün mağduriyeti esnafa da yansıyor. Piyasada dönen çekler, ödenemeyen senetler bunun getirisidir. Bu nedenle hükümeti bir kez daha bayram öncesi uyarıyorum. Bugün İzmir’de 35 derece sıcak var. Bu sıcak altında Bergama, Ödemiş köylüsü başına şapka takmış, kadınlar bol giysilerle tarım yapmaya çalışıyor. Bir çoğu da oruç tutuyor. Üreticinin pazarda karpuzunu satamamasına çare bulmak hükümetin ve yetkililerin görevidir. Bir milletvekili olarak vicdanım sızlıyor. Tarım Bakanı bu işe el atsın. Bu köylü üretimden vazgeçilirse bir daha yerine gelemez” dedi.
 
Hükümetin üreticiye destek vermesi gerektiğini de anlatan Susam, “Vicdanı olan herkesin milyonlara ulaşan çiftçileri düşünen sorumlu yöneticilerini göreve davet ediyorum. Acilen bu kararların alınması gerekiyor. Ülkenin çok önemli meseleleri var ama en az bu da onlar kadar önemli ve çözülmesi gereken bir sorun. Ege’de tarımın desteklenmesi, köylüye sahip çıkılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadol’dan ‘zorunlu’ Hüseyin Aygün açıklaması
CHP tarihinin en uzun soluklu Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, PKK terör ...
Aygün'e destek: Yaşadıklarını anlattı/arkasındayım!
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün serbest bırakılmasının ardından ...
Arena’da ‘iki bakanla’ gönül sofrası…
AK Parti İl Teşkilatı’nın ‘Gönül Sofrası’ isimli iftar yemeğine Ulaştırma, ...
 
CHP zirvesinde İzmir’i Akpınar temsil etti
Meclis toplantısı sonrası yapılan il başkanları zirvesine katılan İl Başkan ...
AK Parti Bornova İlçe Başkanı Özkan’ın acı günü
AK Parti Bornova İlçe Başkanı Hüseyin Özkan’ın bir süredir tedavi gören ...
CHP-MHP neden karşı karşıya? Dimyat’a pirince giderken…
Artan terör olayları sonrası yapılan Meclis çağrısı ekseninde muhalefet ...
 
İzmir’de bayram havası: Kocaoğlu muhalefete konuk oldu
Uzun süredir birbirleriyle kapışan MHP ve CHP karşılıklı açıklamalara ...
30 Ağustos’ta Köşk'te bir ilk yaşanacak
30 Ağustos Zafer Bayramı’nda bu yıl tebrikleri Genelkurmay Başkanı yerine, ...
Yüksel MEB-Diyanet ilişkisini sordu
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva