HABERLER>EKONOMİ
30 Ekim 2021 Cumartesi - 12:28

Sportif balıkçılığın ekonomiye katkısı büyük olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek yıl sportif balıkçılığın geliştirilerek milli ekonomiye sağlanan katkının yükseltilmesini hedefliyor.

Sportif balıkçılığın ekonomiye katkısı büyük olacak

AA muhabirinin 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nden derlediği bilgilere göre, Türkiye'deki ekosistemin korunarak, toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini esas alan, uluslararası rekabet gücünü artırmış, ileri teknolojiye dayalı, altyapı sorunlarını çözmüş, verimliliği yüksek ve sürdürülebilir bir tarım sektörü oluşturulacak.

Bu amaç doğrultusunda belirlenen politikalar çerçevesinde, sertifikalı tohumluk üretim ve kullanımı desteklenecek, sertifikalı yerli tohumluk üretimi ve kullanımı artırılacak.

Tarla ve bahçe bitkilerinde yüksek verimli, kaliteli, abiyotik ve biyotik stres koşullarına uygun yeni çeşit/anaç geliştirme konularında çalışmalar klasik ve ileri yetiştirme teknikleriyle yürütülecek.

Bitkisel üretimde kümelenme çalışmalarıyla markalaşma, rekabetçilik ve yenilikçilik teşvik edilecek, jeotermal kaynakların seracılıkta kullanımı yaygınlaştırılacak.

Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının Türkiye'de geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için üreticilerin desteklenmesine ve denetimlerin etkinliğinin artırılmasına ilişkin faaliyetler yapılacak.

Ekonomi sportif balıkçılık yoluyla desteklenecek
Bitkisel ve hayvansal üretimle su ürünleri üretimi konularında sözleşmeli üretim modeli geliştirilerek, doğru girdi kullanımıyla verimliliğin artırılması sağlanacak. Pazarın istediği miktar ve kalitede üretimle tarım ve sanayi bütünleşmesinin sağlanması ve finansmana erişimin kolaylaştırılması çalışmaları yürütülecek.

Ulusal düzeyde faaliyet gösteren su ürünleri gen bankaları ile endemik su ürünleri türlerinin korunması sağlanacak, ticari değeri yüksek yerli balık türlerinin kültüre alınması konusunda araştırmalar yapılacak.

Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan alanlarda, su parametreleri ve sediment, hazırlanacak bir yazılım programı aracılığıyla, uydular üzerinden anlık olarak takip edilerek çevre hassasiyeti yüksek yetiştiricilikle sağlıklı balıkların yetiştirilmesi sağlanacak.

Sürdürülebilir balıkçılığın temini, doğal habitatın korunması, yeni tip habitatlar oluşturulması, biyolojik çeşitliliğin korunması, küçük balıkçılığın desteklenmesi, yasa dışı balıkçılık faaliyetlerinin engellenmesi, sportif balıkçılık ve dalış turizminin desteklenmesi, balık stoklarının iyileştirilmesi ve bilimsel araştırmalara uygulama alanı oluşturulması amacıyla gerekli görülen sahalarda yapay resif tarlaları oluşturulacak.

Ayrıca, sportif balıkçılığın geliştirilerek milli ekonomiye sağlanan katkının yükseltilmesi ve ilgili yöre halkının kaliteli proteine kolay ulaşması sağlanacak.

"Sportif balıkçılığın ekonomiye katkı sağlayacağını düşünüyoruz"
Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı Mustafa Serkan İnanç, yurt dışından Türkiye'ye sportif balıkçılık yapmak için turistlerin geldiğini ve bu alanlarda sadece 'yakala-bırak' balıkçılığı yaparak ülkelerine geri döndüklerini söyledi.

Bunun, Bakanlık kontrolünde gerçekleştiğini belirten İnanç, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kişiler, gittikleri ülkelerde otellerde kalıyorlar, yeme içme ihtiyaçlarını bölgeden karşılıyorlar ve alışveriş yapıyorlar. Dolayısıyla hem bulundukları bölgenin hem de ülkenin ekonomisini canlandırıyorlar. Sportif balıkçılığın geliştirilmesinin hedeflenmesini çok önemli buluyoruz. Yurt dışından ülkemize gelip sadece bizim sınırlarımızda bulunan bazı balık türlerini avlamak isteyen çok kişi var."

İnanç, düzenledikleri yarışmalara yurt dışından katılmak isteyenlerin bulunduğunu ancak sahalar düzenli olmadığı için gelemediklerini anlattı.

Devletin şu anda sportif balıkçılığın yapılacağı sahaların yerel yönetimler, dernek ve federasyonlar yoluyla altyapısını güzelleştirmeye çalıştığını dile getiren İnanç, "Böylece sportif balıkçılığın ülkemizde daha çok gelişerek ekonomiye katkı sağlayacağını düşünüyoruz." dedi. (AA)

 
Kadın güvenlik korucuları teröristlere geçit vermiyor
 
Sezonun ilk kayağı Cıbıltepe'de yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otelciler çifte bayram yaptı!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile hafta sonunu birleştirip üç günlük tatil ...
O pazaryerinde her şey ucuz!
163 tezgahın dörtte birini üreticilerin kullandığı Kibar Pazaryeri, Cuma ...
Migros'tan 'fahiş fiyat' cezasına itiraz!
Migros, Rekabet Kurumu'nun verdiği fahiş fiyat cezasına ilişkin açıklama ...
 
5 zincir markete para cezası verildi
Rekabet Kurumu, fahiş fiyat soruşturmasında 5 zincir market ve bir tedarikçiye ...
Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ...
Sardalya ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı
Resmi Gazete'de yayımlanan karar göre, konserve imalatında kullanılmak ...
 
Turizmciyi sevindiren karar!
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve Giresun Milletvekili Cemal ...
Batur ŞPO'ya İZTO'dan sitem etti: Biz kentsel dönüşümde kararlıyız!
İZTO Meclisi'nde konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, meclis üyelerine ...
Zincir marketlerden 'fahiş fiyat' savunması
Rekabet Kurulu'nun salgın süresince görülen fiyatlama davranışlarına yönelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva