HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Mayıs 2022 Cuma - 12:23

ŞPO itiraz etmişti... Büyükşehir'in planlarına yargı freni!

Şehir Plancıları’nın açtığı dava sonucunda Balçova’nın Çetin Emeç ve Eğitim mahallelerindeki bölgeyi yapılaşmaya açan imar planları mahkeme tarafından iptal edildi. İptalin gerekçeleri arasında artırılan nüfüs yoğunluğu, sosyal ve teknik altyapı alanlarının yetersizliği ve kamusal alanların azaltılması oldu. Oda tarafından yapılan açıklamada plan revizyonları ile nüfus artışlarının çözüm olmadığı belirtilirken yerel yönetimlere mahkemelerin iptal gerekçelerini dikkate alma çağrısında bulunuldu.

ŞPO itiraz etmişti... Büyükşehir in planlarına yargı freni!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin,  Balçova’nın Çetin Emeç ve Eğitim mahallelerinde bulunan İzmir-Çeşme Otobanı ile Hacı Ahmet Deresi arasında kalan bölgeye ilişkin hazırladığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu yargıdan döndü.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından iptali için açılan dava sonucunda İzmir 5. İdare Mahkemesi planları nüfus öngörüsü, ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanları yetersizliği, mevcut kamusal alanların azaltılması, plan kararları ve plan notlarının birbirleriyle örtüşmemesi yönüyle üst ölçekli plan kararlarına, yürürlükteki imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Dava dilekçesinde planlara ilişkin şu ifadeler yer aldı:

-Söz konusu planlarda nüfus, %20 oranında artırılmış olmasına karşın bu artışı  şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından meşru ya da zorunlu kılacak analiz ve hesaplamalara Plan Raporunda yer verilmemiş olduğu, bu durumun 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarına aykırı olduğu,

-Söz konusu planların, kişi başına düşen asgari standartları sağlamaktan uzak olduğu, dolayısıyla plan kararlarıyla öngörülen donatı alanlarındaki artışın "revizyon" gerekçesini karşılar nitelikte olmadığı,

-Dava konusu imar planı ile kamu mülkiyetine konu olabilecek kullanım karalarının bir önceki plana göre azaltıldığı,

-Mülkiyet dokusu ve yapılaşma koşullarının bütünüyle yenilenmesini öngören bir imar planında hangi alanda ticaret kullanımının yer seçeceği konusunun plan kararlarıyla belirlenmesi gerektiği, bu nedenle de konut alanlarında zemin katlarda ticaret yapılmasını öngören plan notunun şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu,

-Planlama alanı içerisinde yer alan ve alana ilişkin ilk 30/10/1981 tarihli imar planlarından itibaren kamu mülkiyetine konu olacak şekilde (alanın batısında) "Eğitim Tesis Alanı (Ortaokul)" ve (alanın kuzeyinde) "Hastane Alanı" şeklinde planlı olan, parsellerin özel mülkiyette bulunmasının ve bugüne kadar kamu eline geçmemiş olan alanların "Özel Eğitim Tesisi" ve "Özel Sağlık Tesisi" olarak özel mülkiyete konu alanlar şeklinde planlanması için şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından meşru gerekçelerin bulunmadığı,

-Yaşanabilir kentsel çevreler için taşıt yollarında kabul edilebilir en yüksek eğimin %17 olduğu, ancak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonunda bu eğimin bazı noktalarda %26`ya ulaştı.

‘YOĞUNLUK ARTIŞLARI ÇÖZÜM DEĞİL’
Planın iptal edilmesi ilgili açıklamada bulunan Şehir Plancıları Odası plan son yıllarda sık sık plan revizyonları ile öngürülen yoğunluk artışlarının çözüm olmadığını ve sorunları derinleştirmekten öteye gitmediği değerlendirmesinde bulundu.

‘İPTAL GEREKÇELERİ DİKKATE ALINMALI’
Açılan davalar sonucunda mahkemelerin benzer gerekçelerle plan/plan revizyonları iptal ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Kamu idarelerince hazırlanan ve/veya onaylanan planların, ilgili mevzuatların yanı sıra şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı esasına dayanması gerektiğini, sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin ancak bu ilkeler doğrultusunda oluşabileceğini  her defasında hatırlatıyor ve söz konusu planların Mahkeme kararlarında belirtilen hususlar doğrultusunda hazırlanması konusunda başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm İlçe Belediyelerini sorumluluk almaya davet ediyoruz.” denildi.  

 
Kaptana üçlü kıskaç... Hangi takımların radarına girdi?
 
Statü değişikliği ile değeri arttırılmıştı... En yüksek teklifi kim verdi?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Balcovali 28 Mayıs 2022 Cumartesi 01:12

Inciraltindan dede dağına baktığımızda balciva bomboş,narlidere dağların üstü konut dolu...lutfen giderseniz bir bakin hangi ilçe yukarıya doğru ivme almış.yani demek istediğim narlidere haliyle kent büyüdükçe konut ihtiyacını karşılamak için konut alanı üretiyor bencede doğru, fakat balcovaya gelince neden itiraz oluyor ? Ha bu arada narlidere 1.5 emsal 8 kat ,balcova 0.60 emsal 3 4 kat .adaleti şimdi bu ???

Yorumu oyla      2      3  
27 Mayıs 2022 Cuma 12:51

Yeni yerleri imara açalım olmaz, kat sayısı yükselsin o da olmaz. O olmaz, bu olmaz; nasıl düzelecek? İtiraz etmek kolay, çözüm ?

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Mahallemizin Kadınları Sinema Yapıyor' ilk mezunlarını verdi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 2018’de Seferihisar’da ...
Soyer'in 'tarım' projesine Altın Saat Kulesi gururu!
Uluslararası 14. Altın Saat Kulesi Ödülleri İzmir’in Menderes Özdere’deki ...
Buca’da metruk binalar haritadan siliniyor
Buca Belediyesi, yurttaşlar için tehlike arz eden ve asayişi tehdit eden ...
 
Büyükşehir'den patili dostlarla rekabetsiz koşu
İzmir Büyükşehir Belediyesi 5 Haziran’da Reflex Patili Dostlar Koşusu ...
Başkan Soyer duyurdu: Ege'nin iki yakası kavuşuyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer deniz turizmine ivme kazandıracak ...
Karşıyaka Kolektif’te fikir yarışması!
Hack4Karşıyaka, girişimcilik ruhuna sahip tüm üniversite öğrencilerini ...
 
1800 yıllık lezzet 75 bin liraya alıcı buldu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
Usta sanatçılar tiyatro severlerle buluştu
Torbalı Belediyesi’nin düzenlediği Metropolis Tiyatro Festivali’nde dün ...
Menemen'de 'Türk Mutfağı' sergilendi!
Menemen’de düzenlenen Türk Mutfağı Haftası etkinliği renkli görüntülere ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva