HABERLER>GÜNCEL
17 Ekim 2022 Pazartesi - 08:33

Söz emekli polislerin... Ek iş yapanlar, tetik elde intiharı düşünenler!

Yıllarını adli ve toplumsal olaylar içerisinde geçiren ve emekliliğe adım atan polisler ekonomik krizin derinleşmesi ile zor günler yaşıyor. Emekli olduğu halde çalışmak zorunda olan polislerin ayakkabı boyacılığından, inşaat işçiliğine kadar ekmek parası için alınteri döküyorlar. Türkiye Polis Emeklileri Derneği İzmir Şube Başkanı Altan Yenice, emniyet çalışanlarının yanı sıra emekli polisler arasında da intihar vakalarının arttığına dikkat çekti. Vatan ve Hürriyet Partisi Kurucu Genel Başkanı, emekli polis memuru Yalçın Doğan ise tayin sebebiyle kredi çeken polislerin olduğunu da kaydetti.

Söz emekli polislerin... Ek iş yapanlar, tetik elde intiharı düşünenler!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ekonomik kriz, birçok alanı vurduğu gibi yaklaşık olarak 330 bin civarında çalışan ve 150 bini aşkın emekli personeli bulunan emniyet çalışanlarına da zor günler yaşatıyor.

Türkiye Polis Emeklileri Derneği İzmir Şube Başkanı Altan Yenice ile Vatan ve Hürriyet Partisi Kurucu Genel Başkanı ve emekli polis memuru Yalçın Doğan, emniyet içerisinde yaşanan intihar vakaları iddiaları, ek iş yapmak zorunda kalan ve zor şartlar altında çalışan emniyet personellerinin ve emeklilerin sıkıntılarını dile getirdi.

EN AZINDAN EMEKLİLİĞİMİZDE TORUNLARIMIZLA GÜZEL VAKİT GEÇİRMEK İSTİYORUZ
40 yıllık polislik görevinden sonra emekliye ayrılan Türkiye Polis Emeklileri Derneği İzmir Şube Başkanı Yenice, polis emeklilerinin yaşadığı sorunlara değindi. Emekli polislerin de çalışan polisler kadar zor günler geçirdiğini söyleyen Yenice, “Emekli olup rahat olmak istersiniz ama ekonomik olarak rütbeli rütbesiz herkesi vuruyor. Yıllarca hayatını can siperane vermiş emeklilerimizin onur ve gurur içerisinde emekliliğini yaşaması lazım. Yılların getirdiği yorgunlukla zor şartlar altında yaşıyoruz. Emekliliğimizde maalesef sorunsuz ve rahat bir hayat yaşayamıyoruz. Çalışan personel olarak çocuklarımızı unutarak bu görevi yaptık. En azından emekliliğimizde torunlarımızla ve ailemizle beraber güzel geçirmek istiyoruz” dedi.

‘AYAKKABI BOYACILIĞI YAPAN DA VAR, İNŞAATLARDA İŞÇİ OLARAK ÇALIŞANLAR DA…’
Emekli polislerin maddi anlamda çok zor şartlar içerisinde olduğuna değinen Yenice, ek iş yapmak zorunda kalan emekli polis memurlarının durumu hakkında konuşarak “Yıllarca teşkilata hizmet etmiş, üniformasını taşımış arkadaşlarımız bugün özel güvenlik elbisesi giyerek sitelerde, fabrikalarda özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Ayakkabıcı boyacılığı yapan da var, inşaatlarda işçi olarak çalışan arkadaşlarımız da var. Hala şoförlük yapan arkadaşlarımız var. Hiç hoş olmayan ama hayatın gerçeği olan durumlar bunlar” diyerek anlattı.

‘EK İŞ YAPAN POLİS ARKADAŞLARIMIZ VAR’
Emniyet teşkilatından aldığı duyumları aktaran Yenice, “Çalışanlar içerisinde ek iş yapan polislere dair duyumumuz var. Ek iş yapan arkadaşlarımız olduğunu biliyoruz. Her sektörde kendine uygun iş bulduğunda ek görev yapmak zorunda kalıyor. Maddi yönden şartlar gerektiğinde arkadaşlarımız çalışmak mecburiyetinde kalıyor. Çocuklarını besliyorlar, ilkokulda, lisede okutmak çok zor ki bir de üniversitesi var bunun. Çalışan personelin de sorunları var” dedi.

‘RUHSAL BUNALIM İÇİNDEYİZ’
Hali hazırda çalışan polisler arasında artan intihar vakalarının emekli polis memurlarının da yaşadığını söyleyen Yenice, “Emekli polisler içerisinde intihar eden arkadaşlarımız var.  Ne desek ifade edecek kelime bulamıyoruz. Hep önümüze bakıyoruz, memleketin gerçeklerini de biliyoruz ama en azından çalışanlarımızın ve emeklilerimizin maddi yönden iyi şartta desteklenmesi gerekiyor. Zor günler geçiriyoruz emekliler olarak… İntihar olaylarında ekonomik sorunlar başta geliyor. Polis arkadaşlarımızın çalışma şartları gerçekten çok yoğun bir tempo içerisinde geçiyor. Eve geliyor o stres ve yorgunluk ile yeterli yakınlığı ailesine gösteremiyor. Görevdeki sorunları eve taşıdıktan sonra evde de problemler yaşanıyor. Evdeki sorunlarla başa çıkamayınca ruhsal çöküntü ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Zaten belinizde silahınız var. Ya kendinize ya da ailenize zarar verebiliyorsunuz. Ruhi bunalım içerisinde olan arkadaşlarımız mevcut. Emeklilerimizde de aynı şey söz konusu” yorumunda bulundu.

‘UZUN ÇALIŞMA KOŞULLARI, YETERSİZ İSTİRAHAT İNTİHARLARIN SEBEPLERİNDEN’
25 yıl boyunca aralıksız çalıştıktan sonra emekli olan ve 2017 yılında Vatan ve Hürriyet Partisi’ni emekli polisler öncülüğünde kuran Genel Başkanı Yalçın Doğan, polislerin güncel sorunlarına değindi. İlk olarak polis intiharlarına değinen Doğan, “Bizim çözülmesi için adım atılmasını istediğimiz en büyük sorun intiharlar. Sürekli gündeme getirdiğimiz sorunların başında intiharlar var. Geçen sene 109 intihar meydana geldi. Ondan önceki yıl 85, ondan önceki yıl 55 civarında intihar oldu. Gittikçe artan bir ivme mevcut. Bu intiharların alt basamaklarına indiğimizde genelde çalışma sürelerinin uzun olması, ağır çalışma koşulları ve bu çalışmalardan sonra yeterli istirahat zamanı bulamamak. Yeniden işe giderken sağlıklı bir bünye ile gidip işe başlamanız lazım ama polislerimizin böyle imkanı bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

‘POLİS İNTİHARLARI BİREYSELLİKTEN ÇIKTI’
Seneler ilerledikçe polislik mesleği içerisindeki intihar sayısının artması ve bu artışın artık bireysel intiharlardan çıktığını ifade eden Doğan, “Polis intiharları eskiden bireyseldi. Kendisini bir yere kapatıp intihar ediyordu. Bu yıl özellikle yaşanan intiharlarda çocuğunu, eşini vurup intihar etti. Çocuklarını vurup intihar eden oldu. Saçının teline zarar gelmesini istemezken kendi çocuklarını vurdular” dedi.

‘AMİR BASKISI ÇOK FAZLA, ‘İŞTEN ÇIKIŞ YOK’ DEYİP İKİ SAAT FAZLA ÇALIŞTIRILIYORLAR’
Polislik mesleğinde amir baskısının gittikçe arttığına değinen Doğan, Amirlerin ‘ben yaptım oldu’ ve keyfiyetçi davranışları mevcut. Herhangi bir sorun ve sıkıntı yokken polislerin iş çıkış saatlerinde ‘işten çıkış yok’ deyip iki saat daha fazladan çalıştırılmaları… Bu gibi durumlar polisleri çok etkilemekte. Fazla çalışma sürelerinin uzun olmasına rağmen ek mesai ücretlerinin polislere ödenmemesi. Maaşlarının sabit bir şekilde olması” ifadelerini kullandı.

‘HAYATINIZ PAMUK İPLİĞİNE VE AMİRİN İKİ DUDAĞINA BAĞLI’
Amir baskısının Polis Okulu’na başlandığı andan itibaren hissettirildiğini söyleyen Doğan, “Polis Okulu’na başladığınız anda amir baskısı kendi üzerinizde hissetmeye başlıyorsunuz. Polis Okulu’nu bitirene kadar öğrencilerin her gün duyduğu bir şey var: Sizin hayatınız pamuk ipliğine bağlı, amirinizin iki dudağı arasında, amiriniz ne derse o olur. Bu psikolojik baskı daha polislere okuldayken verilmeye başlanıyor. 15-18 yaşlarında okula başladığınız zaman okullar size bu baskıyı hissettiriyor. Bütün çalışma hayatınızın amirin iki dudağı arasında olduğu hissiyatı veriliyor. Siz mesleğe başladıktan sonra da amirin söylediği kanuna uygun veya olmayan bir durumu ayırt edemeyecek bir şekilde size verilen her emri yerine getirmek zorunda kalıyorsunuz. Bu durumda polislerimiz halkımızla bazı noktalarda karşı karşıya geliyor” dedi.

‘TAYİN İÇİN VERİLEN HARCIRAH BEDELİ MASRAFIN 3’TE 1 ORANINDA’
Ortalama olarak 6 yılda bir mecburi tayin olan polislerin tayin olurken aldıkları harcırah bedelinin çok düşük olduğunu ve tayin üzerinde yaşadıkları sıkıntıları anlatan Doğan, şunları söyledi:

“10-12 bin TL yol harcırahı alıyorsunuz ancak bugün bir eşyayı nakliye firması ile konuşup taşımak isterseniz en düşük 25 bin TL veriyorsunuz. Yeni bir yere taşınıyorsunuz; önceden gitmek gerek ev bakmak için. Bu ayrı masraf, geri döneceksiniz nakliye masrafı yapacaksınız. Devletin işini yapıyorsunuz, emir ve görevle yaptığınızdan dolayı bu taşınma masrafının devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Neredeyse 3’te 1 oranında bir harcırah alıyorsunuz.

‘TAYİN OLDUKTAN SONRA TAŞINMAK İÇİN KREDİ ÇEKMEK ZORUNDA KALINIYOR’
Polis arkadaşların ekonomisi bu atamalardan dolayı etkileniyor. Ben tayinim çıktıkça yeni bir kiracı oluyorum. En az 6 bin TL kiralar var, bu da maaşımın yarısından fazlası. Depozito, komisyon masrafı da olacak bu süreçte. Nakliye ücreti de eklenince 60 bin TL gibi bir rakama denk geliyor. Mecburen bu süreçte kredi çekeceksiniz. Sadece yeni bir yerde çalışmaya başlamak için kredi çekmek zorunda kalınıyor.

‘SOKAKTAN KAĞIT TOPLAYARAK GEÇİNMEK ZORUNDA OLAN EMEKLİLER VAR’
Kazandıkları maaşın düşük olmasından dolayı polislerin ek iş yapmak zorunda kaldıklarını belirten Doğan, bu durumun emekliler arasında daha ağır hissedildiğini belirterek, “Ek iş yapmak normalde kanunen yasak ama yapmak zorunda kalan arkadaşlarımız oluyor. Sıkıntı çalışanlarda değil, emekli olanlarda da var. Emekli olan polislerden 6 bin TL maaş alanlar var. Emekliler arasında güvenlik sektöründe olanlar, gece inşaat bekçiliği yapanlar var. Yetmiyor sokaktan kağıt, plastik atık toplayıp geçinmeye çalışan arkadaşlarımız da var” dedi.

‘KRİPTO PARA YATIRIMI YAPAN POLİSLER VAR’
Son olarak çalışan polislerin ek bir gelir kapısı için alternatif yollara başvurduğunu söyleyen Doğan, “Polislerimiz son yıllarda özellikle kripto paralara yatırım yapıyorlar. Orayı bir çıkar yol olarak görmeye çalıştıklarını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'in hava raporu... 7 derecelik düşüş!
 
Ekmek arası uyuşturucu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in hava raporu... 7 derecelik düşüş!
İzmir yeni haftaya serin hava ile başladı. Meteorolojinin verilerine göre ...
Motosikletten fırlayan sürücü ağır yaralandı
Bursa'da, aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkarak kaldırıma çarpan motosikletten ...
Mehmet KARABEL yazdı... Nasıl bir kader bu?
Mehmet KARABEL yazdı... Nasıl bir kader bu?
 
Meksika'da Mete Gazoz'a '2021'in sporcusu' ödülü!
2022 Dünya Kupası Finali için Meksika'da bulunan olimpiyat şampiyonu milli ...
İzmir'de yol verme tartışması kanlı bitti!
İzmir’in Buca ilçesinde, yol verme meselesi yüzünden çıkan tartışma, bıçaklı ...
Bornova'da bıçaklı kavga... 2 kişi gözaltına alındı!
İzmir’in Bornova ilçesinde, husumetli olduğu öğrenilen gençler arasında ...
 
Bakan Koca'dan 7 madenci hakkında açıklama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde ...
İletişim Başkanı Altun'dan Yunanistan'a tepki
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yunanistan’ı mültecilere karşı takındığı ...
İzmirli Veteriner Hekimler ikinci kez 'Özkan' dedi!
İzmir Veteriner Hekimler Odası'nın bugün yapılan seçimlerinde, mevcut ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva