HABERLER>GÜNCEL
25 Nisan 2022 Pazartesi - 12:41

Soyer yargıya taşımıştı... Nihai karar kuruldan geçti!

Küçük Menderes Enerji Şirketi tarafından Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nün sınırları içinde yapılmak istenan JES, GES ve RES projesi bakanlığın inceleme-değerlendirme komisyonundan geçerek son halini aldı. Proje alanı Tahtalı Barajı’nın koruma alanında kalırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şirketin arama ve işletme ruhsatlarının iptali için dava açmıştı.

Soyer yargıya taşımıştı... Nihai karar kuruldan geçti!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Küçük Menderes Enerji Şirketi'nin İzmir’in Seferihisar Orhanlı Köyü ile Menderes Yeniköy arasında kalan mevkiide yapmak istediği ‘37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak [Rüzgâr Enerji Santrali (3,6 MWe/1 Türbin), Güneş Enerji Santrali (2 MWe/3,65 ha)] Tesisleri’ ile ilgili kritik kararını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerce gerçekleşen bakanlığın İnceleme-Değerlendirme Kurulu’nda projenin tanıtım dosyasının son şekli verildi. Projenin nihai tanıtım dosyası bakanlığın sitesinde yayınlandı. Projeye dair itirazlar on gün içinde bakanlığa sunulabilecek. İtirazların değerlendirilmesinin ardından ‘ÇED olumlu’ kararının açıklanması bekleniyor.

Projenin toplam maliyeti 490 milyon TL olacak. Projenin işletme ömrü ise 30 yıl olacak. 51 bin metrekare üzerine kurulması planlanan proje kapsamında 23 adet jeotermal kaynak kuyusu açılacak, 1 adet rüzgar enerji santralinin dikilecek ve 17 bin 21 güneş enerji paneli kurulacak. Yapılması planlanan JES ve GES’in orman alanı üzerine inşaa edilecekken RES’in ise tarım ve askeri yasak bölge üzerine kurulacak olması dikkat çekti. Yine bazı kuyu alanları zeytin bahçelerinin içinde açılacak.

TAHTALI BARAJI HAVZASINDA
Küçük Menderes Havzası sınırları içerisinde kalan proje alanının büyük bir kısmı aynı zamanda İzmir kentine içme-kullanma suyu temininde kullanılan ve işletmede olan Tahtalı Barajı'nın ‘Uzun Mesafeli Koruma Alanı' ve barajı besleyen yüzey sularına ait ‘Dere Mutlak Koruma' alanları içerisinde yer alıyor.

RUHSATIN İPTALİ İÇİN DAVA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde şirketin arama ve işletme ruhsatının iptali için dava açtıklarını duyurmuştu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Soyer, "Bu gördüğünüz doğa harikası köy, Orhanlı Köyü. Zeytin ürünleriyle meşhur köyümüzün toprağı, suyu ve doğası JES’e kurban edilmek isteniyor. Ruhsat iptali için dava açtık. Şehrimizin bir karış toprağına zarar gelmesine izin vermeyeceğim.” demişti.

Dava sürecine gerekçe olarak, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı plan hükümleri kapsamında baraj havzalarında jeotermal arama ve işletme faaliyetlerinin izin verilecek faaliyetler arasında yer almaması gösterildi. Dilekçede jeotermal enerji santralı (JES) projelerinin içme suyu havzalarında tehdit yaratacağı açıklandı.

İZSU, bir kısmı Tahtalı Barajı uzun mesafeli koruma alanı ve uzun mesafeli dere mutlak koruma alanında kalması nedeniyle Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Müh. İnş. AŞ tarafından alınan jeotermal arama ruhsatının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bilirkişi inceleme aşamasına gelen bu davanın yanı sıra yine baraj havzasında kalan işletme faaliyetine izin verilmemesi için de İZSU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

 
Bucaspor 1928'de play-off için geri sayım
 
Büyük Taarruz'un 100. yılı anısına özel para basıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şaşıyorum 25 Nisan 2022 Pazartesi 15:05

Ben bu türden arkasını iktidara dayayıp halkın aleyhine girişimlerde bulunanlara gerçekten şaşıyorum. Ya 2023te iktidarın değişmeyeceğini ya da iktidara gelen muhalefetin de zenginden yana olacağına inanıyorlar! Kaldı ki burası İzmir, Basmane çukuru diye bir örnek var ortada, valla hayret, büyük cesaret bu heriflerin girişimleri!

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın bilinen en yaşlı insanı 119 yaşında öldü
Dünyanın en yaşlı insanı kabul edilen Japon kadın Tanaka Kane, 119 yaşında hayatını kaybetti.
Pastane cinayetinin faili gün yüzü göremeyecek!
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki cinayet davasında mütalaasını sunan cumhuriyet ...
Minibüsün yakıt deposundan kaçak bal ele geçirildi
Artvin'de Sarp Sınır Kapısı'nda, bir minibüsün yakıt deposundaki özel ...
 
Çalılıklarda insan kemikleri ve kafatası bulundu
Adana'da Seyhan Nehri kıyısındaki çalılıkların arasında insana ait olduğu ...
Zehir taciri 54 kişi tutuklandı
Ankara'da narkotik ekipleri zehir tacirlerine göz açtırmıyor. Geçen hafta ...
Kalbiniz çocuklara güneş olsun!
İzmir’de sivil toplum kuruluşlarının çatı platformu olan Tülay Aktaş Gönüllü ...
 
E-ticaret pazar yerlerinde yeni dönem
E-ticaret pazar yerlerinde taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içerikler ...
Polisin silahını aldı... Sağlık çalışanlarına saldırı
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde elektrik akımına kapılarak ölen kişinin yakınları ...
İzmir'de DEAŞ operasyonu!
Aralarında İzmir'in de bulunduğu 12 ilde, terör örgütü DEAŞ'a yönelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva