HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Şubat 2023 Perşembe - 15:20

Soyer'den kongrede 'erkek egemen düzen' eleştirisi: Yaşamamız için kadınların aklına muhtacız!

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında gerçekleştirilen Kadın ve İktisat Kongresi’nin açılış toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz, yaşamak için kadınların aklına muhtacız. Şiddetin durması, doğanın yaşaması, adaletin ve refahın artması ancak böyle mümkün olabilir. kadınların varlığı olmadan sağlam bir iktisadi yaşam tesis edemeyiz. Giderek derinleşen yoksulluğa, savaşlara, açlığa, iklim krizine asla kalıcı çareler bulamayız. Çünkü bu eşsiz güzellikteki gezegeni başımıza yıkan bunca felaket, erkek egemen düzenin sonuçları” dedi.

Soyer den kongrede  erkek egemen düzen  eleştirisi: Yaşamamız için kadınların aklına muhtacız!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) ortaklığı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteğiyle Tüpraş’ın Tema sponsorluğu ile organize edilen “Kadın ve İktisat Kongresi”, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Forumda birçok farklı meslek grubundan kadın bir araya gelirken, buluşmaya ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma yürüten 50’den fazla kadın derneği temsilcisi katıldı. İzmir’in yine bir ilke imza atarak gerçekleştirdiği ‘Kadın ve İktisat Kongresi, moderatörlüğünü Bağımsız YK Üyesi, öğretim üyesi ve yazar İdil Türkmenoğlu’nun yaptığı açılışta İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, EgeYDD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Pınar Kılıç, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner birer sunum gerçekleştirdi. 

Açılış konuşmalarının ardından “İkinci Yüzyıla Girerken” oturumuna ise İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve TÜRKONFED İDK Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar konuşmacı olarak katıldı.

EŞİTLİKÇİ RUH KAYBOLDU, TÜRKİYE YIKIMDAN PAYINI ALDI
Ardından kongrenin ikinci bölümünde gerçekleştirilen açılış toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kongrenin İzmir’den atılan en büyük adım olduğunu vurgulayarak,”Adını Amazon kraliçesi Smyrna’dan alan şehrimizde tam bir asır sonra, yeniden İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor olmanın tarifsiz heyecanı içerisindeyim.İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, geleceğin Türkiyesi’ni inşa etmek için çıktığımız yolda, bu şehirden atılan en büyük adım.Uygarlığın gelişmesi eşitlikçi, anaerkil toplumlarda başlamıştır. Anadolu, bu nedenle yeniliklerin doğduğu, insan uygarlığına yön veren bir yer.Bu uygarlığın içinde tarım var, yerleşik hayat, sanat ve zanaat var. Paradan ticarete, spordan bilime, tüm bu yenilikler Anadolu'da binlerce yıl süren kadın erkek eşitliğinin bir eseri. Demokrasinin bu topraklarda yeşermesi de bu eşitliğin sonucu. Ne zaman ki toplumlarda eşitlikçi ruh, adalet kayboldu ve erkek egemen ruh dünyayı tekeline aldı, işte o zaman uygarlıklar doğuramaz ve yeni eserler ortaya koyamaz hale geldik. Kültürümüz ve üretimimiz kısırlaştı. Türkiye de bu yıkımdan payını çok ağır bir şekilde aldı” dedi.

KADINLARA ÖZÜR BORÇLUYUZ
“Bu nedenle bugün, geleceğin Türkiyesi’nin inşasına kadın erkek yan yana başlıyoruz. Bunun mümkün olabilmesi içinse kadınlara evvela özür borçluyuz.Bedensel gücümüzü bir şiddet kaynağına dönüştürdüğümüz için…Kadınlar üzerinde tahakküm kurmaya yeltendiğimiz için…Onlar adına yargılar ürettiğimiz ve onları temel haklarından mahrum bıraktığımız için… Biz erkekler, her şeyden önce kadınlara tarihin ve çocuklarımızın huzurunda özür borçluyuz” diye konuşan Başkan Soyer, “Daha iyi bir gelecek inşa etmenin ilk adımı, işte bu özrü tarihe büyük harflerle nakşetmekten geçer. İşte bugün, 2 Şubat 1923’te önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün iştirakiyle gerçekleşen Kadınlar Kongresi’nden yüz yıl sonra tam da bunu idrak ediyoruz. Geleceğin inşasına yine birlikte, omuz omuza ve olması gerektiği gibi eşit olarak başlıyoruz. Biliyoruz ki kadınların varlığı olmadan sağlam bir iktisadi yaşam tesis edemeyiz. Giderek derinleşen yoksulluğa, savaşlara, açlığa, iklim krizine asla kalıcı çareler bulamayız. Çünkü bu eşsiz güzellikteki gezegeni başımıza yıkan bunca felaket, erkek egemen düzenin sonuçları” ifadelerini kullandı.

GELECEĞE İZ BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞTIK
Biz, yaşamak için kadınların aklına muhtacız diyen Soyer, “  Şiddetin durması, doğanın yaşaması, adaletin ve refahın artması ancak böyle mümkün olabilir.Bizler umudu örgütlemek için kadınların iktisadına muhtacız. Modern iktisadın yeni yeni tarif ettiği paylaşım ekonomisi gibi kavramları, Anadolu kadınlarının imece kültürüyle binlerce yıldır var ettiğini çok iyi biliyoruz. Var olmak için kadınların vicdanına muhtacız. Bizler artık öldürmeyen ve kendi çocuklarını ölüme göndermeyen bir uygarlığın temellerini atmakla mükellefiz.Bugün kadınların eşitlik talebi için kadın erkek birlikte mücadele etmek zorundayız. Çünkü bir toplumda hakları çiğnenenler, kendi kendini savunmak zorunda kalırsa o zaman orada vicdan bitmiş demektir. Orada umut tamamen tükenmiş demektir. Çünkü vicdan, insanın bir başkasında yaşamasıdır. Vicdan, insan olmanın en büyük erdemidir. Biz, hepimiz…Kadınlar yoksa, daima yarımız.Hayallerimiz yarım. Adaletimiz, demokrasimiz, özgürlüğümüz yarım. İnsanlığımız yarım. Ve hep söylediğim gibi…Biz çocuklarımıza yarım bir gelecek bırakamayız. Bırakmayacağız. Bundan yüzyıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri, özünde kadın duruşu olan bu buluşmayla mayalandı. Güçlendi.Bizler de, tam yüz yıl sonra, yine İzmir’de aynı ruh ve kararlılıkla toplandık.Bu kıymetli buluşmada, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde yükselen bir iktisadın tarifini yapacağız. Bu irademizi, 21 Şubat’ta İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin ana bildirgesiyle dünyaya duyuracağız. Sekiz aylık kapsamlı bir sürece yayılan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde geleceğe iz bırakmak için büyük bir kararlılıkla çalıştık” şeklinde konuştu.

21 ŞUBAT'TA TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE YÖN VERECEK KARARLARI AÇIKLAYACAĞIZ
Kongrede, ikinci safhaya geçildiğini söyleyen Soyer, “Yolculuğumuza, kongrenin ilk safhasını oluşturan paydaş buluşmaları ile başlamıştık. Buluşmalarımıza Türkiye’nin yedi bölgesinden 180’den çok kurum katıldı. Başta DİSK, KESK, KÖY-KOOP ve TÜRKONFED olmak üzere bu buluşmayı mümkün kılan tüm kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Buluşmaların sonucunda her biri yoğun bir emeğin ürünü olan 54 ilke ve 189 karar oluştu.Şimdiyse kongrenin ikinci safhasındayız...  Bu aşamada yaptığımız uzman toplantıları ile alınan bu kararları kavramsal ve akademik açıdan mercek altına alıyoruz.Ve sonrasında ana kongremiz için 15-21 Şubat tarihleri arasında yine İzmir’de bir araya geleceğiz. Bu tarihi buluşmaya sayılı günler kaldı.Kongremiz, bu ülkenin geleceğine dair söyleyecek sözü olan, bir şeylerin yanlış gittiğini gören herkesin emeğine, düşüncesine, katkısına açık bir meydan. 21 Şubat 2023 akşamı, bu meydanda, Türkiye’nin geleceğine yön verecek kararlarımızı bir bir açıklayacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve tam yüzyıl önce bugün onunla yol arkadaşı olan kadınların başlattığı bu yolculuğu emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.Kadın ve İktisat Kongremiz’in gerçekleşmesini mümkün kılan, kongremiz tema sponsorlarından Tüpraş’a can-ı gönülden teşekkür ederim.Destekleri için Kadın ve İktisat Kongremizin çok değerli ortağı BASİFED’e ve büyük emeklerle bu değerli buluşmaya katkı gösteren TÜRKONFED’e minnettarım.Ve hepsinden önemlisi, kadın hakları ve kadınlara yönelik çalışmalar yürüten temsilcilere, bugün burada olarak geleceğimize sahip çıktıkları, bu imeceyi büyüttükleri için şükranlarımı iletiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

KADIN MESELESİNDE HER YIL ZİRVE YAPALIM
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı ise , “İktisat kongresi tesadüfen İzmir’de yapılmadı. O dönemde sayımlarda erkek ve büyükbaşların sayılıp kadınların sayılmadığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk olsa olsa İzmir’i seçerdi. Bir kadın sorunu gündemde tutulacaksa o gün için devrimci sayılacak hedefleri bu yakaladığımız enerjiyi tekrar değerlendirme ilerleme raporuna dönüştürme ve gereğini yapma tespit ile kadın sorununu kısa zamanda gündemde tutup karar vericileri tedbir almaya zorlayabiliriz. Kadın kongresi yapmayı düşündüğümüzü söylediğimde Başkan Soyer heyecanla karşıladı. Kendisine ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. Kadın meselesi çözülmeden toplumumuzun hemen hiçbir sorununun temelden çözülemeyeceğine inanıyoruz. Bu nedenle Atatürk’ün kuruluş ilkesini belirlemeye kadınlarla başlamasının değerini bilerek her 2 Şubat’ta her yıl daha da geliştireceğimiz, yayınlayacağımız ilerleme raporuyla kadın sorununu takip edebileceğimiz bir buluşmayı her yıl İzmir’de yapmayı teklif ediyorum” ifadelerini kullandı.

 
'Ülkemizdekiler hayallerini gerçekleştirebilecek imkana sahip'
 
Yürekleri ısıtan görüntü... Hastane kapısında bekledi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Şubat 2023 Cuma 10:05

İktisat tarihçisi,Eşrefpaşalı hemşehrimiz Dr.Serdar Şahnkaya'nın yıllardır konferanslarında dile getirdiğive kitaplarında yazdığı1789 fransız,1917 ekim devrimlerinden daha ötede evrensel bir devrimdir"kadınlar kongresi".9eylül İzmir kurtuluştan 5 ay sonra kadınllar kongresi ve ardından çalışan,üreten ve ticari her kesimden binleri aşan katılımlı iktisat kongresinin mimarı Mahmut Esat Bozkurt ve büyük önder Mustafa KemalAtatürk gelecek yüzyılların tarihine övgüyle şeref ve saygıyla geçmişlerdir Cumhuriyet kimsesizlern kimsesidir.yoksulların zaferidir.Yaşasın cumhuriyet..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Gümrükçü Avrupa vitrininde... İklim krizi mesajı!
Çiğli Belediye Başkanı ve Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi Utku ...
İZSU'dan Karabağlar mesaisi... Taşkınlara set!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kent merkezinin önemli ...
Menemen, AGROEXPO’nun gözdesi oldu
Türkiye’nin en büyük Uluslararası fuarlarından biri olan Tarım ve Hayvancılık ...
 
Dünya birincilikleri, makaleler, patentler... Buca'nın bilim gururu!
Buca Belediyesi’nin Kızılçullu Köy Enstitüsü mirasını yaşatmak için kurduğu ...
Stantlar baştan sona yenilendi... Bayraklı'da üretici kadınlara destek!
Kadınların üretim sürecine katılması ve ev ekonomilerine katkı sunması ...
Narlıdere'den kalite hamlesi!
Narlıdere Belediyesi, kurum içi verimliliği artırmak ve vatandaş memnuniyetini ...
 
Köy Tiyatroları yeniden seyirciyle buluşuyor
İzmir’in köylerinden 7’den 70’e gönüllü katılımcılardan oluşan İzmir Büyükşehir ...
Büyükşehir'de AB zirvesi: Her konuda işbirliğine hazırız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ...
Konak’ta STK’lar ile işbirliği protokolü imzalandı
Yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri işbirliklerinin en güzel örneklerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva