HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Mart 2024 Pazartesi - 13:33

Soyer'den adaylara ‘vaat’ uyarısı: Suda indirimin yasal dayanağı yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde kaldığı 5 yıllık süreçte yapılan eleştirilere yanıt veren Tunç Soyer, belediye başkan adaylarının vaatlerinden olan suda indirim konusuna dikkat çekti. Soyer, “İZSU istediği gibi fiyat ortaya koyamayan bir kurumdur. Kar amaçlı bir kurum değildir. Yasal olarak İZSU'nun kar etmesi mümkün değil. İZSU'nun maliyetleri üzerinden keyfi indirim yapması da mümkün değil. Adaylardan şu kadar indirim yapacağım, bu kadar indirim yapacağım duyuruları var ancak bunların hiçbirinin yasal dayanağı yok” dedi.

Soyer den adaylara ‘vaat’ uyarısı: Suda indirimin yasal dayanağı yok!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 5 yıllık süreç boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kendisi hakkında medyada ve sosyal medyada yer alan ifadelere yanıt vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi bünyesi mülkiyetinde bulunan Şato’da gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda basın mensubu katılırken Soyer dikkat çekici mesajlar verdi.

5 YILDA 20 GÜN İZİN YAPTIM
Süreç içinde vicdanının rahat olduğunu belirten Soyer, “10 yıl Seferihisar’da,  5 yıl Büyükşehir’de çok severek ve çok büyük bir aşkla çalıştım. Bu süre içinde gerçekten güzel işler yaptık, iyi işler yaptık ancak akıl almaz saldırılar ile karşılaştık. Örneğin 'Kaçakçı Soyer durdurulamıyor' diye... Kaçakçı dedikleri bir köy fırını. Soyer İzmir'i borca batırdı... Neredeyse gün aşırı bu manşetlerle İzmirli bunlarla buluşturuldu, aleyhte her gün operasyon sürdürüldü. Biz yılmadık ne yapmamız gerekiyorsa canla başla çalıştık.  Ben kendi biyolojik sınırlarımı zorladım  yıl boyunca. Toplam 20 gün izin kullanmışım senede 4 gün demek. Bu süre boyunca 6 saatten fazla uyku uyumadım günde. Her sabah 8'de belediyeye giriş yaptım, çıkış saatimiz 9-10 oldu. Ancak mutlaka en öne ben girdim. Bu süre içinde olabilecek maksimum ne kadar çalışma potansiyelim varsa onu yaptım. Bunun için vicdanım rahat” dedi.

1 TL HUZUR HAKKI, MAAŞ ALMAMIŞTIR
Eşi Neptün Soyer ile ilgili de konuşan Soyer, “Kooperatifler üzerinden eşine büyük kaynak aktardı dediler. Ocak 2007-2019 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi 501 milyon TL’lik tarım ve hayvancılık alımı yapmış. Bizim dönemimizde 1,1 milyar TL'ye çıktı. O dönemde de kendi dönemimizde de sadece 42 kooperatife alımları yaydık. Sıkça yapılan saldırılar neticesinde doğrudan doğruya kooperatiflerden belediyenin ürün alması engellendi. Bu uygulama kaldırıldı, küçük üretici artık Büyükşehir Belediyesi’ne ürün satma konusunda sahip olduğu hakkı ortadan kalkmış oluyor. Büyük şirketlerin satış yapacakları tablo çıkıyor. Her yıl soruşturma geçirdi Köy Koop. Eşim bundan bahsetmemi çok istemez ancak 2021 yılında Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri dosyada toplam 1 milyon 220 bin litre süt almış İzBB, bu aldığı sütün 170 bin 800 TL'si Köy Koop payı kalmış. 103 bin lirası da belediyeye damga vergisi olarak ödenmiş. Yeni kasasında kalan 60 bin TL.  Eşim olduğu için söylemiyorum ancak ilginç özelliği var. Senelerdir Köy Koop da yöneticilik yapıyor. Bu süreç içinde ne 1 TL huzur hakkı, maaş almamıştır. Türkiye'de böyle bir başka insan bulunur mu bilmiyorum ancak tüm hayatını köylünün ürünün değerlendirilmesi için harcamıştır. Bunun için kendisinden iftihar ediyorum. Eşim olduğu için iftihar ediyorum” dedi.

SUDA İNDİRİMİN YASAL DAYANAĞI YOK
İzmir’deki su fiyatları ile ilgili eleştirilere yanıt veren Soyer, “Türkiye'nin en pahalı suyunu İzmirli’ye layık gördünüz iddiası... İzmir gerçekten su fakiri bir kent. İzmir'in kaynaklarının yüzde 60'ı yer altından çıkıyor. Bu yüzde 60 rakamı çok büyük bir rakam. Manisa sınırları içinde Sarıkız Kuyuları var, oradan getiriyoruz. Hem yer altından çıkmanın maliyeti var. Ankara’nın, İstanbul'un baraj suyudur şehre kullandırdığı su. Gider maliyetleri çok düşüktür. Bizde ağır maliyetler nedeniyle suyun maliyeti de çok yükseliyor. iZSU istediği gibi fiyat ortaya koyamayan bir kurumdur. Kar amaçlı bir kurum değildir. Yasal olarak İZSU'nun kar etmesi mümkün değil. İZSU'nun maliyetleri üzerinden keyfi indirim yapması da mümkün değil. Adaylardan şu kadar indirim yapacağım, bu kadar indirim yapacağım duyuruları var ancak bunların hiçbirinin yasal dayanağı yok. Maliyeti yükselten sebeplerden biri Gördes Barajı. 13 yıl önce yapılmış, her sene 59 milyon metreküp su vermesi planlanmış. Bugüne kadar 767 milyon metreküp su alamız lazım. Ancak yüzde 100'ünü almış gibi ödeme yapmışız. izmir'e suyu biz getirdik diyorlar ya. Suyu getiremediniz, getirdiğiniz suyunda fazlasının bedelini aldılar. 258 milyon TL'lik bedel suyun yüzde 100'ünü alsaydık ödememiz gereken rakamdı.  Birinci kademe su ücretlendirmelerinde Büyükşehir arasında Manisa ve Muğla'dan sonra 3'üncü sıradayız. İkinci kademede de 6'ncı sıradayız. Buna rağmen İzmir, Türkiye'nin en pahalı su kullanılan şehri değildir” diye konuştu.

KOKU SORUNU ORTADAN KALKACAK 
Körfezdeki koku sorunun çözülebileceğini belirten Soyer, “ Biz körfez ile ilgili 3 büyük adım attık. Yağmur suyu ve kanalizasyon hattının yenilenmesi işiydi. 300 kilometre üzerinde yağmur suyu kanalları yaptık. 23 yıl önce yapılmış olan atıksu arıtma tesisinin fazları hiç bakım görmedi. 4'ncü fazın ihalesi de 600 milyon TL'lik bütçesi ile gerçekleştirildi. Yaklaşık  2,5 milyon metreküp çamur birikmişti, bununla ilgili rehabilitasyon çalışmaları başladı.  IFC ile 50 milyon Dolarlık anlaşma imzaladık. Gelecek dönemde gelecek arkadaşlarımız ciddi bir kaynağı TL üzerinden ödenecek şekilde temin etmiş olduk onlara. 23 yıllık ömrünü tamamlamış çamur yakma merkezlerinin rehabilitasyonu olarak kullanılacak. Benim çocukluğumdan beri koku sorunu vardır İzmir'in. Bir çalışma yapıldı azaldı ancak sonrasında sürdürülmediği için yeniden yaşandı. Ancak başlattığımız çalışmaların bitirilmesi halinde koku sorunu tamamen ortadan kalkacak. Deşarjın iç körfeze değil de dış körfeze yapılması ile ilgili de onay geldi. Hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.

HUKUKEN SONUÇ ALINABİLECEK NOKTAYA DOĞRU GİDİYORUZ
Basmane Çukuru ile ilgili de dikkat çeken bir açıklama yapan Soyer, “Basmane Çukuru hep uyuyan bir meseleydi. Bunu dirilttik ve çok yol aldık. Ancak yapılan görüşmeler siyasi angajmana dönüştü ve o yüzden çözülmüyor. Tüm meseleyi çok hakimiz, tekrar kamuya kazandırılması ile ilgili kararlı bir duruş ortaya koyduk dilerim bizden sonra bu mesele çözülebilir. Basmane Çukuru ile ilgili teminat mektubunun icraya verilmesi ile ilgili sıkıştırdık. Hukuken sonuç alınabilecek noktaya doğru gidiyoruz” diye konuştu.

2 SENE ÖNCE TAHMİN ETTİĞİMİZ İÇİN ÇALIŞMA YAPTIK
Otogarın tahliyesini istediklerini belirten Soyer, “İzmir Otogarı ile ilgili bizim yapmadığımıza dair bir algı var ancak doğru değil. 25 yıllık anlaşmanın sonuna gelindiğinde tahliye istedik. Bize ödenmeyen paylarla ilgili icra takipleri yaptık, tahliye davaları açtık.  Pandemi gerekçesiyle şirket kira süresinin 7 yıl uzatılması için dava açtı ve kabul edildi. Bizde kaymakamlık üzerinden tahliyesini talep ettik. Otogar ile ilgili hazırladığımız olağanüstü proje var. Tahliyesi ile ilgili hukuki süreçleri sonu kadar takip ediyoruz.2 senedir bu süreci tahmin ettiğimiz için  çalışma yapıştık” diye konuştu.

Soyer sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü; 

Belediyenin finansal borcu 5 milyar TL… 2019'da şubat sonu itibari ile 25,7 milyar TL.  bu borcun 2019 mart itibari ile değeri 790 milyon Euro, şubat ayı itibari ile 763 milyon Euro… 

Her yeri astı… 1,2 milyar TL gayrimenkul satışı yapmışız. 1,6 milyar TL’lik gayrimenkul kamulaştırması yapmışız.

Yollarla ilgili haklı eleştiri geliyor ancak bizim ilçelerinde sorumluluğu üstlenmemiz nedeni ile rekor asfalt yatımı yaptık. 5 milyon 259 bin ton sıcak asfalt serimi yapmışız. Ancak kazı nedeniyle yağmur suyu ayrıştırma ile ilgili tahribat olan o kadar büyük ki bunca yatırıma rağmen çokça şikayet duyulan noktadayız.  Bunun popülist yaklaşımı tercih etmediğimiz için bu noktadayız. Makyaj ve süsle yapılabilecek tercihleri yapmadık. Bu şehrin gelecek 50 yılını kurtaracak sorunları gidermek için bu yolu seçtik.

ÜZÜLDÜĞÜM KONULAR…
“Beni üzen.. Elektrik fabrikasını verilmemesi meselesi. Bu benim inanılmaz üzdü. 5 yıl önce mazbatayı aldığımda çok heyecanlanmıştım 35 milyon TL verdik ancak iptal edildi. Bir belediye başkanına zarar vermek için bir şehre bu kadar zarar vermeyi nasıl göze alabilirsiniz? Buna nasıl vicdanları el verdi çok üzgünüm. Bu benim için ilk büyük şok olmuştur. 

 
Aliağa Futbol 10 gollü galibiyetle zirvede
 
Seçime 1 gün kala yine İzmir’e geliyor!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bahtıkara İzmir 27 Mart 2024 Çarşamba 01:10

Bende,başka konuya değineyim!!!!Sahilde balonlara saçma attıranlara,çay kahve satanları,lahmacun,pilav satanlar hakkında önünüze hiç bilgi geldimi? Kayıtdışı çalışmalar hakkında ne yaptınız?Hâlâ patlayan balonlar denizde kirlilik yaratmakta biz denize girmeyi güneşlenmeyi beklerken körfez kokudan geçilmiyor yazın.....Kordon boyu raylı sistemi kimler kullanıyor?Kemeraltı''nın eksik olan alt yapısına harcansaydı,hem esnaf,hem vatandaş alışverişi temiz temiz yapsaydı,esnaf her yağmurda yüreği ağzında dükkâna gelseydi,Kordonboyu içinde aynı düşüncedeyim..yahu millet dalga geçti soyer İzmir''i venediğe benzetti adam çok çalışıyor çok diye...5 milyona yakın nüfusu olan İzmir''e yapılan yatırımlar her kesim için düşünülerek yapılmadığını düşünüyorum,İZBAN neden otogar yerine ,neden menderes içinden değilde havaalanı içinden(Güvenlik tehdidi yok mu?)Belli bir zümre için değil tüm kent için hizmet düşünülmeli,yapılmalı diye düşünüyorum..Biz varoş dediğiniz mahallelerde ikamet ediyoruz(size göre 2.sınıf vatandaş)otogarada,havalimanınada İZBAN çalışsaydı düşünün nasıl bir kent olurdu İzmir..Ceketimi koysam kazanırım devri bitti artık maaş alıyorsan işini yapacaksın,işi hakkıyla yaptıracaksın ,şanslı tarafınız millet 5 sene dolmadan kovamıyor ne uazık ki!!!!Bunada bir düzenleme yapılsa kanunlaşsa herkes işini sahiplenir...

Yorumu oyla      0      0  
Erdal 26 Mart 2024 Salı 12:16

Türkiyenin en pahalı suyunu kullandırdığınız için verdiğim oyu helal etmiyorum size ve iyikide gidiyorsunuz gitmeseydiniz sizin yüzünüzden sandığa gitmeyecektim.

Yorumu oyla      0      0  
BÜLENT sAYDAM 26 Mart 2024 Salı 09:26

sen İzsu'ya ihityacı olmadığı halde su fauraları geliri karşılığı yüksek montanlı kredi kullandırıp aldığın krediyi belediyenin başka kuruluşlarına aktarıp onların sorununu çözüp,ödenmesi gereken kredi fizlerinide İZSU'nun üzerine yıkarsan su faturalarının yüksek olması kaçınılmazdır.Böyle yaparak halkın cebindeki parayı bankalara vedirmek ne kadar ahlaki ve demokrat bir durumdur.nsannlar hadi farkınd adeğilde parti büyükleri neden bu konuya eğilip Türkiye'de en pahalı su kullanan İzmir'in sorununu çözmezler

Yorumu oyla      0      0  
Doğrucu Davut. 25 Mart 2024 Pazartesi 22:41

Chp nin de yok. Mütemadiyen manevi ortak değerlerimizden bi haber hatta düşmanlık ettiği için her türlü yozlaşmanın ahlaki çöküntünün odağı olduğu için önce halk nezdinden sonra anayasanın verdiği yetkiler ile yargılanması gerek.

Yorumu oyla      1      0  
Yurtdışı gezileri 25 Mart 2024 Pazartesi 21:16

17 Şubat 2024 tarihinde Gündoğdu Meydanında 120 dakika ücretsiz aktarma hakkı müjdesinin yasal dayanağı oluyorda , Suda indirim yapılmasının yasal dayanağı neden olmuyor . Neymiş İzmir’de ücretsiz ulaşım için çalışmalar tamamlanmak üzeriymiş , ancak aday gösterilmediği için bir başka zaman olurmuş inşallah . Asıl ücretsiz ulaşım için belediyenin yetkisi yok . Bayramlarda bile bakanlık izin vermezse , belediyeler ücretsiz ulaşım sağlayamıyor . Basmane çukuru içinde 538 Milletvekili ve Bakanlar Kurulu Üyelerine Mektup gönderseydiniz .

Yorumu oyla      0      0  
VATANDAŞ 25 Mart 2024 Pazartesi 15:16

Sayın "izmir" rumuzlu yorumcu; madem su konusunda Sayın DAĞ' a güveniyorsun, neden MAZOT ve ET fiyatlarında aynı kabadayılığı yapmasını istemiyor ve de beklemiyorsun Sayın DAĞ'dan?

Yorumu oyla      8      1  
izmir 25 Mart 2024 Pazartesi 13:54

DAĞ kazandığı zaman görürsünüz

Yorumu oyla      0      9  
Tırt 25 Mart 2024 Pazartesi 13:50

Siz eşinizle iftihar edebilirsiniz. Ancak biz aynı düşüncede değiliz belediye personeli olarak. Sizin bu duruma düşmenizin baş nedenlerinden biridir eşinizin sizden daha hırslı olması. Belediyenin yatırımlarından, çalışmalarından tutun da çalışanların sosyal medyada kimi beğenmesine kadar her şeye karışıp, personelin başka birimlere sürülmesine kadar karışmadığı yer kalmadı kıymetli eşinizin. İkinci neden de iş bilmez (ki sizi bile ilk fırsatta sattılar) ekibiniz tabi ki.

Yorumu oyla      6      5  
dsee 25 Mart 2024 Pazartesi 13:44

Türkiyenin en pahalını suyunu İzmirliye reva görmek yasal ve hak o zaman Tunç Bey?

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer çifti ‘Şato’ya veda etti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Varyant’ta bulunan ve konut ...
‘Genel başkanlığa aday mısınız?’ sorusuna yanıt: Bunların hepsi olabilir ancak…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada “Bundan ...
Dönüşüm Ideathonu’nda fikirler yarışacak!
Bölgedeki girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunmak ...
 
Bornova’da basın toplantısında gerginlik!
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un gerçekleştirdiği basın toplantısına ...
Çerçioğlu'ndan emekliye bir destek daha!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından başlatılan ...
İsabey'de Mart’ın Sonu Bahar Şenliği düzenlendi
İsabey Mahallesi’ “Mart’ın Sonu Bahar Şenliği” ile baharı büyük bir coşkuyla ...
 
Çandarlı’da Düğün Salonu açıldı
20 Ekim 2023 tarihinde temeli atılıp yapımı tamamlanan Dikili Belediyesi ...
Çerçioğlu’ndan sağlık alanında bir büyük proje daha: İmplant, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Geçtiğimiz günlerde Aydın’da yapacakları Göz Hastanesi projesini açıklayan ...
Çerçioğlu, Efeler Pazar Pazarı'nda vatandaşlara fide dağıttı
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ata Tohumlarından üretilen ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva