HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2023 Cuma - 08:54

Sokağın nabzı… Kuru-pilav en az 120 lira!

İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, lokantacı esnafının et yemeklerinden sonra sebze yemeklerine fiyat verirken akla karayı seçtiğini söyledi. Kılıç, “Bamya, taze fasulye 100 lira. Bu yemekleri biz kaç liraya satarsak para kazanırız diye hesap yapmaktan yorulduk. Zam yapmaktan utanıyoruz. Gariban yemeği kuru fasulye – pilav ikilisi bile en ucuz mahalle arasındaki lokantada 120 lira” dedi.

Sokağın nabzı… Kuru-pilav en az 120 lira!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Et fiyatlarındaki yüksek artış sonrası et yemeği çıkarmayarak eylem yapan lokantacı esnafı, bu kez sebze fiyatlarındaki anormal yükseliş nedeniyle ne yapacağını şaşırmış durumda.

Pazarda bamyanın, taze fasulyenin 100, börülcenin 80, barbunyanın 100 liradan satıldığını, bu fiyatlarla alınan sebzelerden yapılan yemeklerin fiyatlarını da artırmak zorunda kaldıklarını belirten İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Lokantacı esnafı, çaresizlik içinde. Garibanın en ucuz yemek olarak bildiği kuru fasulye ile pilav, mahalle arasındaki lokantada bile 120 lira. İnsanlar lokantaya gidip yemek yiyemiyor, lokantacı yaptığı yemekten para kazanıyor” ifadelerini kullandı.

SEBZE FİYATLARINDAKİ ARTIŞA YETİŞEMİYORUZ
Yemeklere zam yapmaktan utandıklarını, para kazanmak değil, çarkı çevirebilmek için fiyatlara zam yapmak zorunda olduklarını anlatan Başkan Doğan Kılıç, “Domates 35 lira, 25 lira. Biz domatesten para kazanmıyoruz ki. Yemekte kullanıyoruz, müşterilerimize ikram ediyoruz” dedi. Et yemeği yapmaya çekindiklerini, çünkü olması gereken fiyattan satamadıklarını belirten Başkan Kılıç, “Artık sebze yemeği yapmaya da çekinir olduk. Çünkü sebze yemeklerinin fiyatları, maliyeti bile kurtarmaz oldu” diye konuştu.

Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İyi ki taze fasulyeyi üreten bir bölgede yaşıyoruz. Burada fasulyenin kilosunu 100 lira değil, 20 lira, bilemediniz 30 lira olmalı. Rokayı toptan alıyoruz, demedi 5 lira. Sebze fiyatlarına yetişemiyoruz. Lokantacı artık neredeyse her gün zam yapıyor! Niye yapıyor? Çünkü her şeyi çok pahalıya alıyor. Bir ürünü, iki defa üst üste aynı fiyata alamıyor. Fiyatlar kontrolden çıkmış durumda. Fiyat tarifesi yetiştiremiyoruz. Girdi maliyetleri her gün artınca, lokantacı esnafı da maliyet hesabına göre bir fiyat belirliyor, o fiyattan satıyor. Biz de oda olarak, neden bu fiyata satıyorsun kardeşim, diyemiyoruz; çünkü adam haklı. Pek çoğu kazanç sağlamadan yemek satıyor.”

80 LİRAYA SATILAN ÇORBA, 65 LİRAYA DÜŞÜYOR… NASIL MI?
Lokantacı esnafının kendi fiyatını kendisi belirler hale geldiğini belirten İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Keşke başka çıkar bir yol olsaydı” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir kase çorba 80 lira. Müşteri, bunu kredi kartıyla ödüyor; yüzde 10 komisyon kesiliyor, yani 8 lira. Bir ekmek, 7 lira. Müşteri geliyor, bir kase çorbayla bir ekmek tüketiyor, karnını anca doyuruyor. Etti mi, 15 lira? Bizim çorba 65 liraya düşüyor. Bunun yanında limonunu, yeşilliğini veriyorsun, onları saymıyorum!  Hal böyle olunca, lokantacı esnafı da kendi fiyatını kendisi belirler oldu. Keşke başka çıkar bir yol olsaydı! Garibanın vazgeçilmez yemeği, en ucuz olanı kuru fasulye ve pilav, 120 lira oldu. Mahalle arasındaki bir lokantada bu fiyata anca yiyebiliyorsun, kuru fasulyeyle pilavı.  Kuru fasulye ve pilav bile lüks oldu. İşler düzelecek diye önümüzdeki günler için umut da yok.”

 
Mehmet KARABEL yazdı... Çölde açan çiçek gibi bir mucize!
 
8 Süper Lig kulübüne para cezası!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hayriye göl 21 Ağustos 2023 Pazartesi 12:50

Koftecideyim Kemeraltı da 851sokaktayim müşteriden utanıyoruz para istemeye gelen zamlardan her gün fiyat değişiyor yarım ekmeyi yiyemiyor vadandas sadece ödenecek porclar var Allah yardım etsin esnafa

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 18 Ağustos 2023 Cuma 09:38

Göztepe'de yarı fiyatınaymış

Yorumu oyla      2      3  
18 Ağustos 2023 Cuma 09:37

verin oyları akepeye görün etkiyi. oyları akepeye verenler zamları cehape yapıyor zannediyor. bu kafa ile açlıktan ölürüz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsada 9 haftalık seri sona erdi
Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 101 milyon dolarlık hisse senedi ...
Hükümetin memura ikinci zam teklifi belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin ...
TÜİK açıkladı... İşsizlik rakamları belli oldu!
Türkiye'de işsizlik oranı yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe ...
 
Araç sahiplerine müjde... Motorine indirim yolda!
Akaryakıt piyasasından gelen bilgilere göre, Cuma gece yarısından geçerli ...
Yurt ücretleri cep yakıyor… İzmir’de öğrencilerin barınma sınavı!
İzmir’de geçen yıl 35 bin ile 70 bin lira arasında değişen özel yurt fiyatları, ...
Gözler kritik görüşmede: Zam pazarlığı sürüyor!
Yaklaşık 6 buçuk milyon memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı devam ...
 
İzmir'de organik incir hasadı başladı
İzmir'de organik olarak üretilen incirde Ödemiş ilçesindeki bahçelerde ilk hasat gerçekleştirildi.
Ankara- İzmir YHT hattında önemli ilerleme
Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük, ...
Egeli ihracatçı isyan etti… 290 milyon dolarlık sektör çatırdadı!
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva