HABERLER>SAĞLIK
24 Eylül 2022 Cumartesi - 13:46

SGK'nın ödemediği kanser ilacı için yargı kararı!

Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi, akciğer kanseri olan H.G.'nin (70) tedavide kullanması gereken ancak geri ödeme listesinde bulunmayan ve kürü 1300 euro olan ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karışlanmasına hükmetti.

SGK nın ödemediği kanser ilacı için yargı kararı!

Emekli H.G.'ye, kaldırıldığı Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde akciğer kanseri teşhisi konuldu. Yapılan testler sonrası hastalığın ileri derecede olduğu, kemoterapi ve radyoterapinin sonuç vermeyeceği, tedavi için ‘lenvatinib’ etken maddeli ‘Lenvima’ adlı ilacın kullanılacağı belirtildi. H.G., yurt dışından getirilen ve kürü 1300 euro olan ilacı karşılayamayacağı gerekçesiyle SGK'ya başvurdu. SGK ise ilacın Sağlık Uygulama Tebliği ve ek şartlarına uymadığı, geri ödeme listesinde bulunmadığı gerekçesiyle karşılanamayacağı yönünde cevap verdi.

YARGIYA BAŞVURDU
H.G., avukatı Eliz Atlı aracılığıyla Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını ve bir an önce tedaviye başlanması için ilacın SGK tarafından karşılanması talebinde bulundu. Dilekçede, "İlacın SGK tarafından karşılanmaması, müvekkilin tedaviye ulaşmasını engelleyecek ve müvekkili her geçen gün ölüme bir adım daha yaklaştıracaktır. Bundan dolayı sayın mahkemeden talep ettiğimiz teminatsız yürütmenin durdurulması müvekkil bakımından hayati önemi haizdir. Karar verilmemesi halinde, müvekkilin tedavisinin devamı için çok önemli olan ilacın parası karşılanamayacak ve sağlığı bakımından telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkması gündeme gelecektir" denildi.

Dilekçede, daha önce verilen benzer kararlar ile birlikte hastane raporları da sunuldu.

MAHKEME: SGK KARŞILASIN
Başvuruyu değerlendiren Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi ise 7 gün içinde karar vererek SGK’nın kararı ile ilgili yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Kararda; dava konusu işlemin, davacının yaşam hakkıyla ilgili olduğu belirtilerek, ilacın davalı idarenin savunması alınıncaya ya da savunma süresi geçtikten sonra yeniden karar verilinceye kadar SGK tarafından karşılanmasına hükmedildi. Ayrıca dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının aslı veya onaylı örneğinin savunma ile birlikte mahkemeye gönderilmesi istendi.

'KARAR NİHAİ DEĞİL'
Kararı değerlendiren avukat Eliz Atlı, "Türkiye Cumhuriyeti bir sosyal devlettir ve müvekkil söz konusu bu ilacı tedavisinden fayda gördüğü müddetçe kullanmak zorundadır. Bundan dolayı ilgili tedavinin müvekkil bünyesinde ne kadar süre uygulanacağı belli değildir. Bu taleplerle SGK’ya başvurduğunda talebi Sağlık Uygulama Tebliği'nin ilgili geri ödeme şartlarını sağlamadığı için reddedilmiştir. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ‘Lenvima’nın kullanılmasına onay vermiştir. Bu hukuki yolun amacı, devletin iki kurumu olan SGK ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu arasında meydana gelen görüş ihtilafını önlemek ve hastaları 'tek çare' olarak adlandırılan tedavi yöntemine kavuşturmaktır. Mahkemece yapılan ilk inceleme sonucunda yürütmenin durdurulması talebimiz haklı bulundu ve müvekkil, mahkeme nihai karar çıkıncaya kadar SGK’nın ilacı karşılamasına karar verdi. Mahkeme kararında, hukuka aykırı olarak iddia ettiğimiz işlemin yaşam hakkına yönelik olduğunu, işlemin uygulanması halinde sağlık açısından telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını belirtti. İlgili karar bir nihai karar değil ara karar niteliğindedir" dedi. (DHA)

 
Eşini doğrama tahtasıyla öldüren öğretmen tutuklandı
 
Bunu söyleyen parti başkanı: İmam, erkek erkeğe nikah kıyıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çalışmalar başladı: KKKA aşısında 'müjde' yolda!
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet ...
Türk bilim insanları yeni bir genetik hastalığı tanımladı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesinde görevli bilim insanları, 19 yıldır ...
Uzmanından ebeveynlere 'okula dönüş' tavsiyeleri
Yaz tatilinin sona ermesine sayılı günler kala her yeni başlangıcın oluşturduğu ...
 
Stres zeka gelişimini olumsuz etkiliyor
 Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, zekanın daha işlevsel hale gelmesini sağlayan ...
Bu tutum çocuklarda sosyal fobiye yol açıyor
Psikiyatrist Dr. Öğr. Üyesi Yasin Genç, "Aşırı korumacı anne-baba tutumu, ...
Sağlık Bakanlığı'ndan atama duyurusu!
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ...
 
Planlar askıda... Karşıyaka'ya tam tekmil sağlık kampüsü!
Bakırçay Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve ...
Baş boyun kanserlerinde bunlara dikkat!
Türkiye Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, ...
Mucize bebek... Anne karnında verilen kanla hayata tutundu!
Aydın'da kan uyuşmazlığı nedeniyle anne karnında 5 kez kan nakli gerçekleşen bebek, hayata tutundu.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva