HABERLER>SAĞLIK
15 Aralık 2015 Salı - 11:56

Sendika kapatılan hastaneleri sordu: Neden sadece İzmir?

YÖK’ün kararı doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı operasyonla İzmir’deki 2 üniversitenin 11 tesisi için tahliye işlemi başlatılırken tepkiler de sürüyor. Bir açıklama da Sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan geldi. Sendika uygulamanın neden sadece İzmir’de hayata geçirildiğini sordu.

Sendika kapatılan hastaneleri sordu: Neden sadece İzmir?

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’nın üniversiteler bünyesinde faaliyet gösteren ve eğitim hizmeti vermeyen tıp merkezi, poliklinik gibi yerlerin kapatılması kararıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Şifa Üniversitesi’nin kent genelinde 9, Başkent Hastanesi’nin Karşıyaka’daki 2 tesisi için başlatılan tahliye işlemi tepkilere neden olurken bir açıklama da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan geldi.
 
Açıklamada kararının, devlet ve vakıf üniversiteleri dahil tüm kamu ve özel sağlık kurumlarını ilgilendirmesine rağmen Türkiye'de sadece İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Valiliği tarafından uygulamaya konulmuş olmasına dikkat çekildi.

İŞTE O AÇIKLAMA
 
Yüksek Öğretim Kurulu aldığı karar gereği,  Vakıf Üniversitelerin Tıp/Diş Hekimliği Fakültelerine bağlı semt polikliniklerinin kapatılacağını belirtilmektedir. Yıllardır faaliyet göstermesine göz yumulan (!) bu sağlık kuruluşlarının şimdi neden kapatılmak istendiği ve kamuoyunda ‘’yasaya aykırı’’ algısı yaratıldığı ile ilgili gerçekleri kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Sağlık otoritesi tarafından dayatılan sağlık politikası, tıbbi hizmeti değersizleştiren, hastaları ‘puan ve ilave ücrete dönüştüren ücretlendirme modeli ile daha çok hasta muayene etmeyi, daha fazla ameliyat ve girişimsel işlem yapmayı bilimsel bir gelişme olarak sunmaktadır.
Hastane işletmeleri, gelirlerini artırmak amacıyla son yıllarda müşteri (!) potansiyelinin yoğun olduğu bölgelerde Devlet ve Vakıf Üniversiteleri dâhil kamu ve özel sağlık kurumlarına bağlı semt polikliniklerini pıtrak gibi hükümetin teşvikiyle açmaya başladılar.

Kapatılma gerekçesi;10 yıl sonra akıllarına gelen lisans ve uzmanlık eğitimi!
İzmir il sağlık müdürlüğü tarafından Başkent ve Şifa Üniversitesine bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine gönderilen yazıda özetle ’’Yüksek Öğretim Kurulunun aldığı karar gereği, Tıp/Diş Hekimliği Fakülteleri hastanelerinde mevcut olmayan klinik eğitimin ( lisans ve uzmanlık eğitimleri) aynı il sınırları içerisinde bulunmak ve Yükseköğrenim Kurulundan izin almak kaydıyla, ek hizmet binalarında ilgili öğretim üyeleri nezaretinde verilebileceği,  semt polikliniklerinin lisans ve uzmanlık eğitimleri vermediği yalnızca sağlık hizmeti sunumuna yönelik faaliyetlerde bulunması nedeniyle kapatılacağı' belirtilmektedir.

Politik alanda olduğu gibi sağlık alanında da fikri takip önemlidir
10.10.2013 tarihinde SGK sitesinde yetkili kurum amiri imzası olmadan yayımlanan ve 6 saat sonra kurum sitesinden kaldırılan duyuru yazısında; “Yükseköğretim kurumlarının semt polikliniği ve ek hizmet binası açmalarının uygun olmadığı yönündeki görüşüne istinaden, Kurumumuzla protokol/sözleşmesi bulunan üniversiteler, kendilerine bağlı semt polikliniği ve ek hizmet binalarında sağlık hizmeti üretemeyeceklerinden, 01.11.2013 tarihinden itibaren Kurumumuza fatura gönderemeyecektir. Bilgilerinizi rica ederim” denilmiştir.
 
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu imzasıyla SGK Başkanlığına 1.11.2013 tarihinde gönderilen sağlık tesislerinin ruhsatlandırılması konulu resmi yazıda ise özetle;
“Devlet ve Vakıf Üniversiteleri dâhil kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının faturalarının kabul edilebilmesi için Bakanlığımızca düzenlenmiş ön izin belgesi ve ruhsat belgeleri yok ise işlem yapılmaması hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”  denilmiştir.
 
Semt polikliniklerinin kapatılma nedeni gerçekten de eğitim mi?
YÖK Yürütme Kurulu bu kararının, Devlet ve Vakıf Üniversiteleri dâhil kamu ve özel sağlık kurumlarının tümünü ilgilendirmiş olmasına rağmen Türkiye'de sadece İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Valiliği tarafından uygulamaya konulmuş olması dikkat çekicidir. 
Bir hukuk devletinde alınan kararlar kurumlara ve kişilere göre farklı uygulanamayacağına göre bu konuda sağlık otoritesi olan Bakanlığın öncelikle kamuoyuna konu hakkında bilimsel gerekçelere dayanan bir açıklama yapması gerekmektedir. Siyasetçilerin de ancak bu bilimsel açıklanmalardan sonra durumu değerlendirmeleri anlamlı olur…
 
Sonuç olarak; Artık açıkça görülmektedir ki  sağlık ticarileştirilmesi ve piyasalaştırılmasının yanı sıra  siyaset kurumunun açık müdahale aracına dönüştürülmektedir. Sağlık hizmeti niteliği gereği siyasi hesaplaşmaların bir aracı olarak engellenebilecek ve durdurulabilecek bir hizmet değildir. Süreç, faturanın sağlık hizmeti sunan çalışanlara ve buralardan sağlık hizmeti alan hastalara kesileceğine işaret etmektedir.


- Devlet ve Vakıf Üniversiteleri dâhil kamu ve özel sağlık kurumlarına bağlı yüzlerce semt polikliniği mevcuttur.
 
- Kamu dâhil hiçbir semt polikliniği lisans ve uzmanlık eğitimi için açılmamıştır.

- Hastane işletmeleri gelirlerini artırmak amacıyla müşteri (!) potansiyelinin yoğun olduğu mahalle ve semtlerde Bakanlığın izni ve denetimi ile bu kuruluşları açmışlardır.

- Semt polikliniklerinin çoğu faturalandırma işlemlerinde üniversite hastanelerine SGK tarafından verilen yaklaşık yüzde 10 eğitim teşvikinden haksız yere faydalanmışlardır.

- YÖK Yürütme Kurulunun aldığı karar kurumlara ve kişilere göre farklı uygulanmaz. Sağlık kurumları arasında ayrımcılık yapılamaz.

- Semt polikliniklerinin kapatılmasıyla yüzlerce hekim ve sağlık çalışanın işsiz kalması söz konusudur.

- Çözüm olarak semt poliklinikleri kurumlarına bağlı olarak Sağlık Bakanlığı  denetiminde sağlık hizmeti verebilmeli, ancak SGK faturalandırma işlemleri üniversiteye göre değil ikinci basamak sağlık hizmetlerine göre yapılmalıdır.
 
- Hekim ve sağlık çalışanları, piyasaya düşürülmüş siyasetin ‘oyuncusu’ değil, topluma adanmış mesleğin onurlu üyeleri olarak görevlerini performans, ciro,  siyasi baskı ve gelecek kaygısı duymadan yapmak istemektedirler.”

 
Davutoğlu: Cizre ve Silopi özgürlük alanı olacak!
 
AYM’den memura harcırah müjdesi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
xyz 15 Aralık 2015 Salı 22:18

Neden sadece İzmir sorusunun cevabını biraz düşünürseniz rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yorumu oyla      16      5  
Merkez 15 Aralık 2015 Salı 22:09

Doğru bir karar

Yorumu oyla      11      10  
karşıyakalı 7 15 Aralık 2015 Salı 14:17

Kainat adamının merkezi burada değilmiydi bekleyin sırada "yağcı" kralı var

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni paket: Aile hekimlikleri butik hastane oluyor
Önümüzdeki 3 ay içinde tamamlanıp Meclis’e gönderilecek ‘sağlık paketi’nin ...
Oda başkanından kritik çıkış: 300 ilaç bulunamıyor!
Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, kanser ilaçlarının da ...
Gürcü minik Andria İzmir’de hayata döndü
Gürcü Catherine ve Giorgi Khupenia çiftinin, daha 6 aylık olmadan ciddi ...
 
Uzmanından uyarı: Her şeye kaygılanmayın..
Denizil Devlet Hastanesi psikiyatri uzmanı Dr. Özgür Kalkancı, yaygın ...
Nobelli Sancar: Kanseri önlemek için...
2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar kendisine Nobel kazandıran ...
Yasaklı bölgelerde sağlıkçıya bir hafta nöbet!
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgelerdeki ...
 
Şifa’dan kapatılma kararı sonrası en detaylı açıklama: Adli değil idari!
Şifa Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı basın açıklamasıyla, üniversiteler ...
Sağlık müdürlüğünden ‘YÖK’ harekatı: O hastaneler kapanacak mı?
İzmir Sağlık Müdürlüğü Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) yazısına dayanarak ...
SGK’dan şok eden rapor: İl Sağlık Müdürü’nün kocası…
Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir’de özel hastanelerde göz doktoru olarak çalışan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva