HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Nisan 2022 Cumartesi - 14:48

Selçuk'ta mübadele söyleşileri devam ediyor

“Yüzüncü Yılına Yaklaşırken Her Yönüyle Mübadele” söyleşi serisi Selçuk Efes Kent Belleği’nde devam ediyor.  “Mutfak ve Yemek Kültürü- Girit Ot Kültürü”  bölümü ile devam eden söyleşi serisi Semra Yeşil ve Kadri Dallı moderatörlüğünde Aybala Yentürk ve Nejat Yentürk’ün katılımları ile gerçekleşti.

Selçuk ta mübadele söyleşileri devam ediyor

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Semra Yeşil söyleşi başlığına değinerek; “Toplumları birbirinden ayıran en önemli özellik kültürdür. Kültürün en önemli unsurlarından biri olan yemek ve mutfak kültürü, toplumların tarihiyle doğrudan ilişkili olması açısından çok önemlidir” dedi.

Araştırmacı, Koleksiyoncu ve Yazar Aybala Yentürk yaptığı çalışmalarda Giritlilerin yabani ot kültürünü formüle etmeye çalıştığını belirterek; “Mutfak kültürünü belirleyen en önemli şey coğrafyadır. Girit mutfağını biçimlendiren de adanın bitki örtüsüdür. Anadolu ot yemeklerini Giritlilerden öğrenmiş denilir. Aslında Anadolu’nun binlerce yıla dayanan kadim bir ot kültürü var.  Giritlilerin yabani otlarla ilişkisinin püf noktası ise gerek çiğ, gerekse haşlanmış yabani ot tüketiminin çeşitliliği ve çokluğudur. Anadolu’da ot tüketimi daha çok kırsala ait. Giritlilerde ise yabani otlar kent sofrasının da baştacı. Girit mutfağının karakteristik özelliklerden biri de otların kavrulması yerine haşlanarak salata olarak tüketilmesi ve haşlanırken otların renginin asla kaybetmemesine ve ince doğranmamasına dikkat edilmesidir.  Girit sofrası sadedir, çok baharatlı ve çok bileşenli yemekler tüketilmez.  Batı Anadolu’ya yerleşen Giritler bu kültürü devam ettirmektedirler. Giritlilerin mutfak kültürlerine sadık olması bu mutfak kültürünün mübadeleden bu yana korunmasını sağlamıştır” dedi.

Söyleşinin bir diğer konuğu Koleksiyoncu Araştırmacı Nejat Yentürk ise dünya genelinde yüzyıllar içerisinde birçok olayla farklı kültürlerin mutfaklarının birbirinden etkilendiğini belirterek; “İnsanlığın yarattığı en önemli kültür öğesi bence dildir. Onun dışında müziği de örnek verebiliriz. Hem dile hem de müziğe eş değer olan bir başka kültür öğesi de yemektir. Şu ana kadar Türkiye’de mübadillerin mutfağı konuşuldu. Ama ben bu çerçevenin dışına çıkmak istiyorum. Akdeniz Havzası, Balkanları, Kırım’ı, Orta Asya’yı ekleyerek bu çerçevedeki bir coğrafyanın aslında bize kültürel olarak bir katkıda bulunan kavimlerin getirdikleri ve bizim onlara kattıklarımızı düşündüğümüz zaman bir ulus mutfağının ne derece altının ne kadar zayıf olduğunu fark ediyoruz. Safkan bir mutfaktan söz etmek mümkün değil. Azerbaycan’da gördüğünüz bir tarifi Tunus’ta görüyorsunuz. Norveç’te Orta Asya’da açılan yufkayı görüyorsunuz. Polonya’da Moğol Tatar akınlarıyla taşınmış mantıyı görüyorsunuz.  Mutfak sadece kitlesel göçlerle değil savaşlarla, ticaretle, akınlarla da hareket eden bir şeydir”

 
Milli Saraylar'ın bilet fiyatlarına yeni düzenleme
 
Mücevherin hammaddesi... Sadece Muğla'da çıkıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’ta bayram temizliği
Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Ramazan Bayramı öncesi ilçenin ...
İZSU’dan Aliağa’ya bayram müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, ağırlaşan ekonomik koşullara ...
Pako Sokak Hayvanları Yaşam Kampüsü açıldı... Soyer: Son nefesimize kadar kavga edeceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Bornova'da hayata geçirilen Pako ...
 
Metro ve tramvayda sefer planı değişti
İzmir metrosu ile Konak ve Karşıyaka tramvaylarında bayram tatili süresince ...
Feribotlara araç binişinde kredi kartı kolaylığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi araba vapurlarına araç binişlerinde nakit ...
Büyükşehir'den 53 milyon liralık ramazan dayanışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dayanışma geleneğini kutsal Ramazan ayı süresince ...
 
Bornova’da kursiyerlerin resimleri göz kamaştırdı
Bornova Belediyesi’nin Hobi ve Beceri Edindirme Kursları bünyesinde resim ...
Başkan Gümrükçü Kılıçdaroğlu'nu o ekiple görüştürdü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iklim değişikliğine dikkat çekmek ...
Başkan Kılıç mesai arkadaşlarıyla bayramlaştı
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Ramazan Bayramı öncesinde mesai arkadaşlarıyla ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mahalle çok karıştı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Evli evine köylü köyüne!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva