HABERLER>GÜNCEL
11 Nisan 2022 Pazartesi - 13:37

Şehir Plancıları’ndan çağrı: İhale iptal edilmeli!

Aralarında İzmir’in de bulunduğu 61 ilde ilan edilen yeni maden sahaları ile ilgili yazılı açıklama yayınlayan Şehir Plancıları, tarım ve mera alanlarının madenciliğe açılmasının akıl dışı ve kamusal sorumlulukla bağdaşmayan bir uygulama olduğunu vurguladı. Oda ihalelerin iptal edilmesini istedi.

Şehir Plancıları’ndan çağrı: İhale iptal edilmeli!

EGEDESONSÖZ- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) Türkiye'nin 61 ilindeki 344 maden sahası ihalesine ilişkin ilanı, 26 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış, ihale ile birlikte İzmir’de orman, tarım, zeytinlik alanlardaki 5 parsel daha maden şirketlerinin kullanımına açılmıştı.

İhale ile ilgili açıklama yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası iptal çağrısında bulundu. İklim, su ve gıda krizleri tüm dünyanın öncelikli ve ortak sorunu haline geldiğinin belirtildiği açıklamada “Bu krizlerle başa çıkabilmenin yegane yolunun yutak alanların, sulak alanların, tarım topraklarının, biyoçeşitliliğin korunması olduğu açıktır. Dünyada birçok ülkede bu konuda ivedi şekilde yasal yönetsel düzenlemelere ve iyi uygulamalara yer verilirken; ülkemizde ne yazık ki her geçen gün daha fazla olumsuz gelişme yaşanmaktadır. Ülkemizde planlı ve akılcı bir iktisadi gelişim politikası olmamakla birlikte özellikle inşaat, maden, ulaşım ve lojistik, sanayi, turizm gibi farklı sektörlere sağlanan akıl dışı ayrıcalıklarla birlikte ekolojik bir yıkım yaşanmaktadır.” denildi.

Odanın açıklaması şu şekilde:

26 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ilan ile 61 ilde; orman, tarım ve mera alanlarında 344 yeni maden sahasının ihalesinin yapılacağı duyurulmuştur. Böylece hiçbir bütüncül iktisadi programa ve planlı gelişim öngörüsüne dayandırılmaksızın, ruhsatlandırma süreçleri ile başlayan,  tüm canlılara nefes veren ormanlarımız, tarım ve mera alanlarımız ile canlı yaşamının biricik koşulu su havzalarımızı yok eden sahalara yüzlerce yeni saha eklenmiştir.

Yasalaştığı dönemden bu yana yirmiden fazla defa değişikliğe uğrayan 3213 sayılı Maden Kanunu yoluyla ülke coğrafyamız ve doğal varlıklarımız hızla yok olmaktadır. Buna bağlı olarak doğal varlıklarımızı koruyan mevzuatta yapılan benzer değişikliklerle tarım alanları, mera alanları, su havzaları, sulak alanlar, ormanlar ve koruma statülerine sahip çeşitli alanlarda madencilik yapılmasının önü koşulsuz olarak açılmıştır. 

İklim dengesinin kurulması, biyolojik çeşitliliğin korunması, ekosistemin devamlılığı ve tüm canlıların sağlığı için korunması gereken hassas alanlarda her türlü madencilik faaliyeti yasaklanmalı, sürdürülebilirliği tartışılmayacak zirai üretim yerine,  söz konusu sürdürülemez ihaleler iptal edilmelidir.

Tarım ürünü fiyatlarının sürekli arttığı ve gıda krizinin her geçen gün kendini şiddetli biçimde hatırlattığı ülkemizde sayısı görece ne kadar az olursa olsun tarım ve mera alanlarının madenciliğe açılması akıldışı ve kamusal sorumlulukla bağdaşmayan bir uygulamadır.

Bu çerçevede, ilgili idareleri ülkemizin içerisinde bulunduğu koşulları düşünerek bahse konu ihaleleri iptal etmeye çağırıyoruz.

 
Kendisi gibi Parkinson hastalarına moral oluyor!
 
3 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Resat 11 Nisan 2022 Pazartesi 19:03

Sehirplancilari yapma diyorsa kesinlikle yapılması lazim hayırlı işlere karşı çıkarlar

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alerjisi olanlar dikkat! İzmir'de çanlar sizin için çalıyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen ...
İftar saatinde para dolu kasayı çalmışlardı... Tutuklandılar!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde iftar saatinde kapalı olan fırına girip, ...
İESOB Başkanı Mutlu: Cezaevi alanına AVM beklemiyoruz
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ...
 
Tramvay seferlerine bisiklet turu ayarı
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndan dolayı Karşıyaka Tramvayı, yarın ...
Nisa bebeğin annesi için istenen ceza belli oldu!
Pendik'te 'Nisa Mihriban' bebeği sokağa terk eden Ebru S. hakkında 3 aydan ...
Sanal köle pazarı İzmir'de!
İnternet ve sosyal medyada 'Köle Aranıyor' ilanlarıyla, sadist ve mazoşist ...
 
Eski Başsavcı hayatını kaybetti!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde de bulunan HSK Yargıtay Cumhuriyet ...
Minibüs devrildi: 4 mülteci hayatını kaybetti
Bitlis'te mültecilerinn taşındığı minibüsün toprak yığınına çarparak, ...
Ailesi elektrik direğine bağladı... Bekçiler kurtardı!
Adana'da akli dengesi yerinde olmadığı ve evdekilere saldırdığı iddiasıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva