HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Aralık 2021 Cuma - 10:45

Sayıştay'ın Büyükşehir raporu belli oldu: Dikkat çeken detay!

Sayıştay müfettişlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi için hazırladığı 2020 denetim raporu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı borçlanma ile bütçe denkliği sağladığı belirtilen raporda, dikkat çeken konular ise Bornova Belediyesi Meclis Üyesi'nin sahibi olduğu şirketten ESHOT'a yapılan alım, Selçuk Belediyesi tarafından Büyükşehir'e devredilmesi gerekirken kamulaştırılan otogar ve Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesindeki taşınmazların 'kullanım şekilleri' dikkat çekti.

Sayıştay ın Büyükşehir raporu belli oldu: Dikkat çeken detay!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Sayıştay müfettişlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi için hazırladığı 2020 denetim raporu açıkladı.

Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı gelir bütçesinin 6 milyar 375 milyar 141 milyon 187 bin lira, gider bütçesinin ise 7 milyar 951 milyon 525 bin lira olarak den bir bütçe gerçekleştirildiği belirtilirken, gelir ve gider arasındaki 1 milyar 576 milyon liralık farkın da borçlanma yöntemi ile sağlandığı vurgulandı.

"KAMU KAYNAĞI VERİMSİZ KULLANILDI"
Denetim Raporu'nda ayrıca,  bir vakıf lehine verilen intifa hakkının amacına yönelik bir girişimde bulunulmamasına rağmen Büyükşehir Belediyesi tarafından intifa hakkının iptal edilmemesine dikkat çekildi.  Raporda, "Bir Vakıf Lehine Verilen İntifa Hakkının Amacına Yönelik Bir Girişimde Bulunulmamasına Rağmen Büyükşehir Belediyesi Tarafından İntifa Hakkının İptal Edilmemesi Büyükşehir Belediyesi tarafından Güzelbahçe İlçesi Yaka Mahallesi 1963 parsel 2 paftada bulunan 32.984,38 m2 lik taşınmaz üzerinde 21.09.1993 tarihinde bir vakfa hastane inşa edilmesi amacıyla 49 yıllık intifa hakkı tesis edilmiştir." ifadelerine yer verilirken; 

"Bir vakıf lehine verilen intifa hakkının amacına yönelik bir girişimde bulunulmamasına rağmen Büyükşehir Belediyesi tarafından intifa hakkının iptal edilmemesi ve sonuç olarak İdare tarafından söz konusu intifa hakkının sonlandırılması için dava sürecinin işletilmesi gerekmekte olup ilgili hakkın sonlandırılarak 32.984,38 metrekarelik bir kamu kaynağının verimsiz kullanımı sonlandırılmalıdır" ibareleri kullanıldı.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAYDALANMALI"
İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine ait Aydın’da bulunan taşınmazların kurum kayıtlarında yer almaması da raporda yer alan başka bir madde oldu. Buna göre raporda yer alan bilgiye istinaden, "Yapılan incelemelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine bulunan Aydın İli Didim İlçesi Akyeniköy Mahallesinde 625 ada 1 parsel 327,44 metrekarelik, 682 ada 2 parsel 52.493,53 metrekare ( 5/2400 hisse) iki adet taşınmazın kurum kayıtlarında yer almadığı görülmüştür" ifadelerine yer aldı.

Konuyla ilgili sonuç bölümünde ise, "Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan ve farklı bir ilde bulunan bu taşınmazın kayıtlarda yer almadığı ve İdarenin bu taşınmaz üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmadığı görülmüştür. Sonuç olarak kamu kaynağı olan bu taşınmaz üzerindeki verimsiz kullanım sonlandırılarak taşınmazın değerinden ve mülkiyetinden Büyükşehir Belediyesince faydalanılması gerekmektedir" denildi.

"KAMU KAYNAKLARI ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR TARAFINDAN KULLANILMIŞTIR"
İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine ait İstanbul'da bulunan taşınmazın üçüncü şahıslar tarafından kullanıldığı da belirtilen raporda, "Yapılan incelemelerde, 1959 yılında satın alınan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine bulunan İstanbul İli Beyoğlu İlçesi Sururi Mahallesi 853 ada 17 parsel 697 m2 arsanın üçüncü şahıslar tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir" denildi.

1959 yılında satın alınıp Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine kazandırılan konum ve değer açısından çok değerli bu taşınmazın Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaması ve üçüncü şahıslarca üzerine çay bahçesi ve yiyecek satışlarının yapıldığı imarsız dükkanların inşa edilerek işletilmesi kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli olarak kullanılmadığı belirtilirken, sonuç kısmında ise, "2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda da belirtildiği üzere kamu kaynağı olan bu taşınmaz üzerindeki üçüncü şahısların kullanımı sonlandırılarak taşınmazın değerinden ve mülkiyetinden Büyükşehir Belediyesince faydalanılması gerekmektedir" denildi.

İzbeton A.Ş’nin Bayındır İlçesi Zeytinova Mahalli 3816 nolu parsel ile Bergama İlçesi İslamsaray Mahallesi 1123 ada 1 nolu parselde asfalt, beton parke ile bordür imalatı tesisinin bulunduğu görülmüştür. Bu taşınmazların Büyükşehir Belediyesi tarafından şirketine ihalesiz ve herhangi bir bedel alınmadan tahsis edilmesi mevzuat çerçevesinde mümkün değildir.

"MECLİS ÜYESİNİN ŞİRKETİNDEN 664 BİN TL'LİK ALIM YAPILDI"
Büyükşehir Belediye Meclis Üyesinin ortağı olduğu şirketten ESHOT'un alım yapıldığı da raporlara yansırken, "Yapılan incelemelerde Büyükşehir Belediye Meclis üyesinin ortağı olduğu şirketten hem Büyükşehir Belediyesi hem de Büyükşehir Belediyesi bağlı idaresi olan ESHOT tarafından alım yapıldığı görülmüştür. Yapılan incelemelerde Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesinin sahip olduğu bir şirketten 2019-2020 yıllarında Büyükşehir Belediyesi 33.358,60 TL; Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu ESHOT tarafından 2020 yılında 664.908,63 TL alım yapıldığı görülmüştür. Sonuç olarak büyükşehir belediyesi meclis üyesinin ortağı olduğu şirketten 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun hükümlerinde belirtilen yükümlülüklere aykırı olarak alım yapılmıştır" ifadeleri yer aldı.

DEVREDİLMESİ GEREKEN BİNA KAMULAŞTIRILMIŞ
Büyükşehir Belediyesine devredilmesi gereken ilçe belediye otogar alanının Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmasına da dikkat çekilen raporda;

 "Yapılan incelemelerde, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin sınırlarına dahil olan Selçuk Belediyesinin otogar olarak kullandığı taşınmazın Büyükşehir Belediyesi tarafından 21.000.000,00 TL bedelle ilçe belediyesinden kamulaştırıldığı görülmüştür. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Ek 2’nci maddesi yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde yolcu terminallerinin bina, tesis, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine yönelik yatırım, alacak ve borçları büyükşehir belediyesi devri gerekmektedir. Ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından bu taşınmaz devralınmamış olup belirtilen tarihte şehrin içinde kalması sebebiyle ilgili belediye tarafından gösterilen yere oto terminal binası yapımı ve bu bina için bazı arsa kamulaştırmaları yine Büyükşehir Belediyesince yaptırılmıştır. Eski terminal taşınmazı ise büyükşehir belediyesi tarafından devralınmadığı gibi belediye hizmet alanı olarak kamulaştırılmış ve ilgili belediyeye kamulaştırma bedeli ödenmiştir. Yani İdare tarafından kendine devredilmesi gereken bir taşınmaz için kamulaştırma yapıp ödeme yapmış ayrıca yine ilçeye terminal yapılması adına arsa kamulaştırması ile terminal binası yatırımı yaptırılmıştır" denildi.

 
Savcılıktan 'nice ass' demeye takipsizlik kararı... Bunun anlamını herkes bilir!
 
Kalem kalem açıklama! Sayıştay’ın Konak raporunda neler var?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 3 Aralık 2021 Cuma 19:35

İşe alımlarındaki uygunsuzluklarıda tespit edilsin , keyfe kedere yapılan alımlar , yetkinlik olmayan görevlere getirilmesi , hak hukuk adelet gerçekten gelsin artık.

Yorumu oyla      3      3  
Selçuklu 3 Aralık 2021 Cuma 12:42

Selçuk ta bir garaj yapıldı maalesef tam açılacak sırada terk edilip deve güreşlerinde develere misafirhane kullanıldı,daha sonra yağmalandı yıkıldı gitti,şimdi bir süre önce yeni garaj yapılmaya başlandı,ne olduysa oldu garaj inşaatı durdu,şimdi tekrar başladı deniyor,bakalım bekliyoruz,ayrıca otoban açıldıktan Selçuk şehirler arası yolcu taşıma trafiği yok denecek kadar azdır,insanlar genellikle ızbanı tercih ediyor ama çok sağlıklı ve başarılı değil,belediyeler anlaşıyor,alım satımı kendi aralarında yapıyor,halka hizmet olmuş mu olmamış önemli değil önemli olan başkanlar sosyal medyada olan başarılı görünümleri sergilesin yeter,SELÇUK devlet hastanesi sanki terk edilmiş gibi ama yine oradaki doktor ve sağlık personeli öz verili şekilde hizmetleri veriyor,belki bu yerel idareleri bağlamıyor ama nedense Selçuk ta ne zaman hakın dört dörtlük bir hizmet alacağı günler gelecek mi? Acaba...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Travel Turkey’de Karaburun rüzgârı
Karaburun Belediyesi, Türkiye’nin en büyük turizm platformlarından biri ...
Başkan Sengel Çiğli ’de kadının siyasetteki yerini anlattı
Çiğli Belediyesi tarafından Atatürk’ün Türk Kadınına Seçme ve Seçilme ...
Seferihisar Belediyesi fuarda yerini aldı
Fuarın A holünde hazırlanan İzmir Sokakları adlı özel bölümde yerini alan ...
 
Güzelbahçe Belediyesi standına büyük ilgi
Travel Turkey İzmir 15. Uluslararası Turizm Fuar’ında Güzelbahçe Belediyesi ...
Seferihisar'da bilim şenliği başladı
Seferihisar Belediyesi’nin Tübitak işbirliği ile 4 gün boyunca devam edecek ...
TTI Outdoor’la ‘Doğadaki yerini keşfet!'
15. Travel Turkey İzmir Fuarı ile eş zamanlı olarak ilk kez düzenlenecek ...
 
Büyükşehir sıkı denetimde... Firma kurala uymadı, 17 binlik oldu!
Piyasada yaşanan haksız kazançların önüne geçmek için denetimlerini sürdüren ...
Fuar'da Aydın farkı... Hedef yıl boyunca turizm
2-4 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşen 15. Travel Turkey İzmir ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi ata tohumuna sahip çıktı: Kışlık fide dağıttı
Tarımsal üretimde Ata Tohumlarının gelecek nesillere aktarılmasına ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva