HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Kasım 2022 Cumartesi - 13:54

Sayıştay’dan Büyükşehir’in şirketine ‘huzur hakkı’ uyarısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden Egeşehir Yapı'nın Sayıştay raporunda 'aktif faaliyette bulunmayan' şirketin 11 yönetim kurulu üyesi için 5 yılda 2 milyon 324 bin 584 lira ödeme yapıldığı bilgisi verildi. Raporda yönetim kurulu üyelerinin şirkete mali yük olmayacak şekilde mevzuata uygun olarak daha az sayıda belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Sayıştay’dan Büyükşehir’in şirketine ‘huzur hakkı’ uyarısı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji’nin de 2021 yılı Sayıştay Denetim Rapor’u açıklandı. Mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varıldığının belirtildiği raporda tek bir bulgu yer aldı.

Raporda Şirketin 2000-2021 yılları arasında aktif olarak faaliyet göstermemesi ve sürekli zarar etmesine rağmen Şirkette 11 yönetim kurulu üyesi görevlendirildiği ve bunlara huzur hakkı ödendiği belirtildi. Raporda son 5 yılda kadar yönetim kurulu üyelerine 2 milyon 324 bin 584 lira ödendiği bilgisi verildi.

Yine raporda yer alan bilgilere göre şirket 2021’de 5 milyon 150 bin 919 olmak üzere 2017’den bu yana 11 milyon 767 bin 666 lira zarar etmiş. Yine raporda 6102 sayılı Kanun’a göre şirket yönetiminin 1 kişiden bile oluşabileceği ifade edilirken Raporda yönetim kurulu üye sayısının şirkete mali yük olmayacak şekilde kanuna uygun olarak daha az sayıda belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Yapılan incelemede, Şirketin 90’lı yıllarda EVKA-1(Ev Kazandırma Projesi), EVKA2, EVKA-3, EVKA-4 ve Olimpiyat Köyü gibi büyük konut projeleri gerçekleştirdiği ancak 2000 yılından sonra faaliyetlerinin durma noktasına geldiği, yalnızca sahip olunan taşınmazlara ilişkin mülkiyet ve kiracılık işlem ve davalarının takip edildiği tespit edilmiştir. 2021 yılına kadar personel sayısı 4’e kadar düşen şirketin, bu yıl içinde riskli yapı tespiti ve imar planına esas jeolijik-jeoteknik ve mikro bölgeleme etüt çalışmalarına yönelik laboratuvar kurduğu ve bu çerçevede personel sayısını 21’e kadar çıkararak şirketi tekrar aktif hale getirmeye çalıştığı görülmüştür.

Son 5 yıla ait şirket yönetim kurulu üye sayıları, yönetim kurulu yıllık giderleri ve şirket zararları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Uzun yıllar faaliyette bulunmayan ve sürekli zarar eden ve bu zararları düzenli olarak sermaye artırımı yapmak suretiyle karşılayan Şirkette 6102 sayılı Kanun’a göre minimum 1 kişiden bile oluşabilecek yönetim kurulu için 11 yönetim kurulu üyesinin görevlendirildiği ve bu üyelere 2017 yılından itibaren toplam 2.324.584,52 Türk lirası yönetim kurulu ücreti ödendiği görülmüştür.

Şirket tarafından, riskli yapıların tespiti ile imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüd raporlarıyla mikrobölgeleme etüd raporlarına yönelik laboratuvar hizmetleri verilebilmesi amacıyla Egeşehir Laboratuvarı kurulduğu, konut projeleri hazırlıkları olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan şirketlerin yapmakta olduğu inşaatların danışmanlık ve kontrollük hizmet işleri yürütüldüğü ifade edilerek faaliyetlerinin arttırılacağı belirtilmiştir. Ancak geçmiş 5 yılda faaliyetleri durma noktasına gelen Şirket bünyesinde 11 yönetim kurulu üyesi bulunması ve üyelere huzur hakkı vb. ödeme yapılması kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmamasına neden olmaktadır.

Sonuç olarak, yıllar itibariyle faaliyetleri azalan ve zarar eden Şirkette yönetim kurulu üye sayısının şirkete mali yük olmayacak şekilde Kanun’a uygun olarak daha az sayıda belirlenmesi gerekmektedir.

 
Tarım alanında işbirliği protokolü!
 
MİT'ten operasyon: Firari FETÖ'cü yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca IMSEF'de ödül töreni heyecanı
Buca Belediyesi’nin bilim üssü Buca Bilim ve Sanat Merkezi (BSM) tarafından ...
İzmirli Langlois anısına ödül
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “İzmir ...
İnciraltı Kent Ormanı’ndaki karavanlar kaldırıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İnciraltı Kent Ormanı’nda uzun zamandır park ...
 
Karşıyaka'da okur-yazarlık kursları.... 20 kadın hayallerine kavuştu!
Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ve Roman Toplumu Gençlik ...
Yeni araçlar Karabağlar sokaklarında... Asfalt seferberliği tam gaz!
Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü asfalt ekipleri, çalışmalarını ...
Selçuk'ta 'Herakleitos' günleri!
Herakleitos Felsefe Günleri “Niçin Felsefe?” teması ve “Geçmişi Hisset ...
 
Gürbüz’ün yargılandığı davada kritik gelişme... Savcı karara itiraz etti!
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün bir esnafı bacağından vurdurttuğu ...
Bayındır'da ağaç dikim etkinliği yapıldı
Ülkemizde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan ...
'Benim Naçiz Vücudum' prömiyerini yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yeni sezonda merakla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva