HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Kasım 2023 Perşembe - 11:59

Sayıştay'dan Büyükşehir'e kooperatif ambargosu!

Sayıştay kararı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflerden ürün alımının durdurulduğu ortaya çıktı. Sayıştay’ın küçük üreticiden ihale ile alım yapması gerektiğinin belirtilmesine tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz. Umurumda değil. İstedikleri bedeli ödetsinler. Sizi enflasyona ezdirmeyeceğiz, yoksulluğa mahkum etmeyeceğiz. Ürünün karşılığını alması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiçbirinizin endişesi olmasın” diye konuştu.

Sayıştay dan Büyükşehir e kooperatif ambargosu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki üretici kooperatiflerinin temsilcileri ile bir araya geldi. 

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kooperatiflerden ürün alımının Sayıştay kararı ile durdurulduğunu açıkladı.  Soyer, Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı için hazırladığı raporda kooperatiflerden yapılan doğrudan alımlara dikkat çekerken alımların ihale usulü ile yapılması gerektiğinin vurgulanmasına tepki gösterdi.

ÜZÜCÜ BİR GELİŞME İLE SİZLERLEYİZ
Sözlerine 'kötü haber' ile bir araya gelindiğini belirterek başlayan Başkan Soyer, “Biz hep güzel haberler ve müjdelerle sizlerle buluşmak istedik ancak bugün sizlerle üzücü bir gelişmeyi paylaşmak için buradayız. Sayıştay Başkanlığı 2022’de belediyemizde yaptığı denetleme sonucu bir denetim rapor düzenledi ve bu rapor İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Bu raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kooperatif mal alımlarının kamu ihale kanunun 3-a başlıklı kapsamında olmadığı rekabet, eşit muamele, kamu denetimi gibi ilkelerle ihale usulü ile yapılmasını tarafımıza bildirmiştir. Bu kapsamda kooperatiflerden işlenmiş ürün alımı gerçekleştirmeyeceğiz, 4734 sayılı kanun açık ihale ile mal alımı gerçekleştirileceği görünmektedir. 2015-2018 yılları arasında 15 kooperatiften 438 milyon TL'lik alım gerçekleştirmişiz” dedi.

SAYIŞTAY 'İHALE İLE AL' DİYOR 
Sayıştay Raporu’na ateş püsküren Soyer, “Biz bu ürünleri sizlerden satın alırken ürünlerin elde kalmasını, dökülmesini engellemek istiyoruz. Hem ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile buluşturuyoruz. Şimdi diyor ki sen ürününü sadece dökme olarak satabilirsin. Yani sütünü bidonla, yağını varille satarsın.Biz dedik ki ürünü işlemek lazım. Dalından toplanan ürün para etmiyor. Mandalinayı o yüzden kuruttuk, domatesin o yüzden salçası yapılır. Ürünü işlemedikten sonra üreticiye para kazandırmaz. Ancak bize diyor ki ürünü işleme. Ne olacak bu kadar yatırım? Kooperatifler tesisler kurdu. Şimdi bu tesisileri çalıştırma diyor. Çünkü piyasa seviyesindeki büyük şirketlerle rekabete gir diyor. Büyük şirketlerle rekabet etmenin imkanı olmadığını herkes biliyor. Sen ihaleye gireceksin, büyük şirket gelecek ve ihalede üstünden geçip gidecek. Peki bunu niye yapıyor? Niye bu noktaya geldik? Hikayenin arka planında bir iz var. 2006 yılında yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkardılar.  2016 yılında 16 bin köyü kapattılar. Neden? Çünkü diyorlar ki tarım küçük çiftçinin işi değildir. Tarım büyük ölçekli sanayi firmalarının işidir. Siz bırakın köyünüzü işinizi, gidin şehirde gecekonduda oturun, ucuz işgücü olun diyorlar. Bırakmayacağız. Sizi yalnız bırakmayacağız!  5 yıldır İzmir’de ilmek ilmek ördüğümüz başka bir tarım politikasına darbe yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

ASLA BUNDAN VAZGEÇMEYEĞİZ
Hükümetin kararına rest çeken Soyer, “Biz asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Belediyenin kooperatiflerden alarak yoksul mahallelerinden dağıttığı süt kuzusu Sayıştay eli ile durdulmuştur. Ancak göreceksiniz ki buna teslim olmayacağız. Kanunların meşrutiyeti kamu vicdanından geçer. Kimsenin kamu vicdanını zedeleyecek kanunu yorumlanmasına izin veremeyiz. Kamu vicdanı yaralanmıştır. Buna izin vermeyeceğiz. Ne çocuklarımızı sütsüz, ne de kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Süt Kuzusu projesinde diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğiz. Ben gücümü halktan ve haktan alıyorum. Yok öyle yağma. Ben sizin alın terinizden ve emeğinizden asla vazgeçmem. Siz bu memleketin geleceğisiniz. Yeni bir yol bulmaksa bulacağız, yeni bir yol açmaksa açacağız. Bir bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz. Umurumda değil. İstedikleri bedeli ödetsinler. Sizi enflasyona ezdirmeyeceğiz, yoksulluğa mahkum etmeyeceğiz. Ürünün karşılığını alması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiçbirinizin endişesi olmasın. Ne kadar vahim bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu en iyi sizler biliyorsunuz. Trilyoner olmadılar ancak yüzlerce köylüsünün karnını doyuracak kooperatifçiliği yıllardır yürütüyorlar. Sayatış’ın yaptığı denetimde kamu zararı tespit edilmemiş.  Kanunlar meşruiyetlerini kamu vicdanından alırlar. Kanun böyle yorumlanamaz. Kanun yorumunda başka bir bakış açısına ihtiyaç var. Birileri bu bozukluğu görmeyebilir ancak biz göstereceğiz. Biz sonuna kadar bu mücadeleyi vereceğiz. Hazır mısınız? Ben önünüze düşmeye varım, sonuna kadar bu yolu takip etmeye varım, ancak arkamdan gelecek misiniz? Yolumuz çetrefilli olabilir. Hazır mısınız? Ben sonuna kadar sizinle hazırım. dedi.

ÇOK KIZGINIZ
Böyle bir raporun çıkmasından dolayı üzgün olduğunu belirten Soyer, “Çok üzgünüz. Çok kızgınız. Yani hakikaten çok üzücü. Yani bu üretici nasıl çıkacak. Büyük şirketlerle nasıl o ihaleye girip o sütünü satmayı başaracak? Yani mümkün değil. Olmaz böyle bir şey. Bir de üstelik işleme diyoruz yani. O ürünü işleme diyor. Ya olabilir mi? Biz tam tersine aman ürünü işlesin. Katma değerini yükseltsin. İşte zeytinyağı çıksın, domateste salçasını yapsın diyoruz. Katma değerini büyütecek işler yapmıştır. O da diyor ki işleme. Yani ya akıl alacak gibi değil” diye konuştu.

ASLA YILMAM
Soruşturmaların ardından böyle bir kararın alınmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulmasına yanıt veren Soyer, “Onlara buradan net söyleyelim. Asla vazgeçmem. Asla yılmam. Asla korkmam. Benim o yanımı pek bilmiyorlar. Asla vazgeçmem. Onu net söyleyeyim” dedi.

NEPTÜN SOYER: BEN ALKIŞLAMIYORUM
Köykoop Başkanı Neptün Soyer, “Dökme yapalım diye böyle bir Sayıştay kararı aslında projeyi çok da kıymetli bularak, ama ihaleye çıkmamız gerektiğini söyleyen bu hükümet buğday üretiminde ithalat yapıp makarna üreterek dünya piyasasındaki en büyük payı aldığını iddia ediyor. Sen kendin büyük firmalara buğdayı ithal ettireceksin, bana da ürettirmeyeceksin, sonra o firmaların makarna yaparak ‘ne kadar kazandı’ ile alkış alacaksın. Ben seni alkışlamıyorum!” diye konuştu.

 

 
BOTAŞ duyurdu: Aralık'ta doğal gaza zam yok
 
Kritik görüşme sonrası açıklama: Karar Pazartesi!
YORUMLAR
Toplam 24 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin 1 Aralık 2023 Cuma 22:32

Seçim öncesi köylüyü kaldırabilirsiniz.Sayıştaya kafa tutma ,kanuna uygun iş yap.Siz ayrı bir devletin kurumu musunuz?

Yorumu oyla      2      3  
Gerçek chp li 1 Aralık 2023 Cuma 11:37

Adı Başkan... olan kişiye sormak isterim diyorsunuz ya büyükşehire ve köykoopa iftira atmak büyük haksızlıktır diye. Peki söylermisiniz İzmir Buca Kaynaklarda bulunan sebze meyve halinde yıllardır sabit olan dükkanlara ek olarak belediyenin personelini belediyenin malzemesini ve tüm imkanlarını kullanarak iki adet bedavadan dükkan ilave kim yaptı sonra bu dükkanları başka isimler adı altında kooperatif gibi gösterilip köy koopun hizmetine kim sundu sonrada milyonlar alınarak kimlere peşkeş çekildi bu alınan paralar nereye gitti belediyenin kasasına mı bunları bi zahmet açıklarmısın..Bunlar malesefki acı gerçeklerimiz daha devede kulak bile değil bu olanlar ben gerçek bir Cmhuriyet Halk Partiliyim ve utanıyorum bu olanlardan 1 kilo domatese 1 kilo limona bile tenezzül kim ediyor bi bakın bakalım insafiniz kurusun..

Yorumu oyla      2      3  
RANT 1 Aralık 2023 Cuma 10:42

EN İYİSİ CHP KAPATILSIN RANT RANT RANT

Yorumu oyla      2      3  
yorumcu 30 Kasım 2023 Perşembe 21:47

Benim anlamadığım Neptün soyerin kurduğu kooperatif dışında bir sürü kooperatif var, firma var, şahıs var neden onlar ihaleye giremiyor, teklif veremiyor ? Onlarda köylüden almıyor mu, onlar brezilya köylüsünden mi ürün alıyor.

Yorumu oyla      10      5  
Vatandas 30 Kasım 2023 Perşembe 20:55

Bu ülkenin sorunu büyük küçük siyasilerin kanunlara yada kanunları uygulamakla yükümlü kurumlara saygı göstermemesi her sorunu siyasi zemine oturması kanun tanımaz siyasetten ve siyasetçilerden bu ülke yıldı bu tavırlarla AKP den ne farkınız kalıyor üstelik eşiniz belediye işlerinde ne sıfatla söz sahibi oluyor izmir babanızın çiftliği mi Aziz Kocaoglu Tunç Soyerin adaylığına boşuna itiraz etmemiş

Yorumu oyla      10      5  
Başkan.... 30 Kasım 2023 Perşembe 18:55

Biz küçük kooperatifler ihale kanunun ilgili Maddelerine uygun olarak açık ihaleye girmeden belediyemizin şartnamesine uygun olarak Belediyemize teklif veriyoruz...Teklifimiz uygun bulunduğu takdirde belediyemiz bizden istenilen evsafta,kalitede,miktarda ve fiatta ürün için alım sözleşmesi imzalarız...Sözleşmeye veya şartnameye uygun olarak ürünlerimizi Belediyemize teslim ederiz. Burada hiçbir suistimal haksızlık veya yanlış bir işlem yoktur....KöyKoop ile ilgili çok büyük haksızlık yapılıyor.....KöyKoop kooperatiflere destek olmaya yol göstermeye çalışan gayret eden iyiniyetle çalışan mücadele eden bir birliktir ..Bunun üzerinden Buyuksehir Belediyemize ve Köykoopa iftira atmak yüklenmek büyük bir haksızlık....

Yorumu oyla      6      5  
Vatandaşa 30 Kasım 2023 Perşembe 16:55

Devlet ıhale kanunu tüm resmî kurumlarında uygulanması gerekir,isteyen istediği yerden alım yapamaz,açık şeffaf olan bir ihalede kolay kolay yanlışlık olmaz...

Yorumu oyla      6      3  
Bülent Işık 30 Kasım 2023 Perşembe 16:18

altan dalton(avarel) bir kerede doğru dürüst yorum yap.Haklısın 1300 dolar emekli maaşımı 650 dolar yapanlardan 170 dolar ikramiyemi aldım.

Yorumu oyla      6      5  
Bilge 30 Kasım 2023 Perşembe 16:06

Kooperatiflerden üreticiden ürün almak her CHP linin Şanındadır, sonuna kadar savunulmalıdır . Aliagalıya cevap Aziz Kocaoğlu nun tekrar aday gösterilmemesi Buğra Gökçe nin yanlış icraatları sonucu olmuştur. Buğra Gökçe ile çalışan tüm belediye başkanlarının ikinçi dönemi olmamıştır.

Yorumu oyla      8      8  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 30 Kasım 2023 Perşembe 16:05

Bülent Işık çok haklısınız ,onlara da karşıyım . Lakin başkalarının yanlış yapması sizinde yanlış yapacağınız anlamına gelmez.Siz büyükşehir belediye başkanının eşinin başkanı olduğu koop. milyonlarca liralık alım yaptığını onaylıyormusunuz.doğru mu buluyorsunuz. herkes kendi evinin önünü temizleyecek.yoksa ne farkımız kalır onlardan .

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdereli miniklerden büyük başarı!
İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun organize ettiği U-12 Şenlik ...
Karşıyaka, taziye evi ve kütüphanesine kavuşuyor!
Karşıyaka Belediyesi tarafından yapımına başlanan taziye evi ve kütüphane ...
İZSU'dan Güzelbahçe mesaisi... Taşkınlara set!
Sel ve taşkın tedbirleri kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde yatırımlarını ...
 
İzmir Mizah Festivali Onur Ödülleri açıklandı
11 Aralık’ta başlayacak 7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nin üç yıldır ...
Buca’nın Antika ve 2.El Pazarı için ön kayıtlar başladı
Buca Belediyesi,  Betontaş Kapalı Pazaryeri’nde hayata geçirilecek olan ...
Bayraklı'dan içleri ısıtan dayanışma
Soğuk havaların kendini hissettirmesiyle, Başkan Serdar Sandal’ın talimatıyla ...
 
Menemenli kadınlar Türkiye'yi geziyor
Menemen Belediyesi; Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında kültür gezileri ...
İzmirli judocular Avrupa’ya yolcusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Judo Takımı, 2024 yılında ...
Selçuk'ta mesleki sertifika heyecanı!
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Eğitimi tamamlandı.
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
57 yıllık gururun şerefine!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva