HABERLER>DÜNYADAN
4 Şubat 2021 Perşembe - 22:28

Rus Büyükelçiliği'nden PKK açıklaması!

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı, Rusya Kültür ve Bilim Merkezi Başkanı Aleksandr Sotniçenko, terör örgütü YPG/PKK'nın Moskova'da ofisi olmadığını söyledi.

Rus Büyükelçiliği nden PKK açıklaması!

Stratejik Düşünce Enstitüsünün (SDE),"Soğuk Savaş Sonrası Rusya'nın Dış Politikası" isimli paneline katılan Sotniçenko, Suriye ile Libya ekseninde Rus dış politikasının öncelikleri ve Türkiye-Rusya ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Sotniçenko, Soğuk Savaş'ın bitmesinin ardından "umut dönemi" olarak nitelendirdiği 1989-1994 yılları arasında, Rusya'nın Batı sistemine entegre olmak için çaba sarf ettiğini belirterek, "Dönemin Rusya Devlet Başkanı Gorbaçov, Rusya'nın Avrupa'dan çekilmesiyle ABD'nin de bu bölgeden çekileceğini düşündü ancak böyle olmadı. Böylece bu umut dönemi sona erdi." ifadelerini kullandı.

Batılı devletlerin Rusya'yı dışlamasının ardından 1994-2006 yılları arasındaki süreci "pragmatist dönem" olarak tanımlayan Sotriçenko, bu dönemde Rusya'nın Batı ile iş birliğini geliştirip çatışmalardan kaçınarak, kendi ulus devletini güçlendirme yoluna gittiğini dile getirdi.

Sotniçenko, Rusya'nın 2001'de ABD'nin Afganistan harekatına ulaşım ikmal konusunda destek olduğunu belirterek, "Ama ABD'nin terörizmle savaşmak üzere Afganistan'a girmesinin ardından bölgede uyuşturucu üretimi olağanüstü artış gösterdi. Bu uyuşturucu sınır yakınlığı nedeniyle Rusya ve Çin'e gitti. Bunun sonucundan kötü etkilendik." dedi.

Batılı devletlerin o dönem Rusya'nın uluslararası ticaret sistemine entegre olmasında da güçlükler çıkardığını söyleyen Sotniçenko, bunun üzerine Rusya'nın 2006'dan itibaren liberal sisteme entegre olmaktan vazgeçerek devletin güçlenmesi sürecine girdiğini belirtti.

Sotniçenko, Rusya'nın Suriye politikasına da değinerek, ülkesinin Suriye'de yaşanan iç savaşa terör örgütü DEAŞ ile mücadele etmek üzere müdahale ettiğini kaydetti.

ABD'nin yaşadığı iç sorunlar nedeniyle Orta Doğu'dan çekilmeye başladığını öne süren Sotniçenko, "Şimdi Avrasya'da büyük bir güç vakumu var. Bu, Rusya ve Türkiye için büyük bir şanstır." dedi.

Türkiye ile Rusya'nın terörizme karşı barış için iş birliği yapması gerektiğine vurgu yapan Sotniçenko, "Suriye ve Libya'da farklı tarafları destekliyoruz ama sınırlarının yakındaki bir savaşı ne Türkiye ne de Rusya istiyor. ABD belki isteyebilir çünkü onlar uzakta, sonuçta teröristler oraya kadar gitmeyecek." ifadelerini kullandı.

Sotniçenko, ABD'nin Suriye'de pay sahibi olmak için YPG/PKK'ya para ve silah yardımı yaptığını söyledi.

Rusya'nın Suriye'de tek bir devlet istediğinin altını çizen Sotniçenko, "Terör örgütü YPG/PKK ile ayrılıkçı tutumları nedeniyle iyi bir diyaloğumuz yok." dedi.

Sotniçenko, YPG/PKK'nın 2015'te Moskova'da ofis açması konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

"2015 yılında Rus uçağı düşürülmüş, iki pilotumuz öldürülmüş, Türkiye-Rusya ilişkileri çok gerilmişti. Kimin aklına geldi bilmiyorum ama Moskova'da bazı insanlar yaptırım için Türkiye'nin düşmanlarını da destekleme kararı aldılar. YPG/PKK'nın Moskova ofisini televizyon için açtılar. Moskova'ya gittiğimde ofisi ziyaret etmek istedim ama bulamadım. Yüzde yüz söylüyorum böyle bir ofis yok. Bu tamamen siyasi bir aksiyondu."

Rusya'nın, Suriye'de demokrasinin tesisi için çabaları desteklediğini ifade eden Sotniçenko, "Bu süreç zor bir süreç. Biz buna Astana'da başladık. İnşallah bu süreç devam edecek." ifadelerini kullandı.

Sotniçenko Türkiye ile Rusya'nın Suriye konusunda Astana sürecinde iş birliği içinde olduğunu hatırlatarak, "Astana tecrübesini inşallah başka alanlarda da kullanacağız." dedi.

Rusya'nın Libya politikasına da değinen Sotniçenko, Moskova'nın Libya'nın bütünlüğünü savunduğunu dile getirerek, "Biz Libya'da bütün tarafları bir masaya oturtmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Sotniçenko, başta enerji şirketleri olmak üzere bazı Rus şirketlerin Libya'da faaliyet göstermeye istekli olduğunu ifade ederek, "Savaş bittikten sonra orada çalışmaya başlayacağız. Bunun için bölgede ekonomik istikrar lazım." diye konuştu. (AA)

 
Başkanvekili Pehlivan'dan iddialara yanıt: 'Bir tek personeli bile işten çıkarmadık'
 
Sanatçı Hüner Coşkuner hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD, Suudi Arabistan'a Yemen'de verdiği askeri desteği sonlandıracak
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ülkesinin Yemen'de Suudi ...
Türkiye-Yunanistan arasında NATO'nun görevi belli
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan'ın değerli ...
Denizin köpürdüğünü gören sahile hücum etti
Arjantin’in Mar del Plata kentinde sahile vuran deniz köpüğü, görenleri ...
 
Güney Kore’de kediler ve köpekler de karantinaya alınacak
Güney Koreli yetkililer Kovid-19 semptomu gösteren kedi ve köpeklerin ...
İnsan beynini bilgisayara bağlayacak
Elon Musk, Twitter üzerinden Neuralink hakkında yeni açıklamalarda bulundu. ...
İtalya’nın yeni başbakanı 'Süper Mario' Draghi oldu
İtalya’da geçtiğimiz günlerde Başbakan Giuseppe Conti’nin istifasının ...
 
THY'den o ülkeye gideceklere uyarı
THY, Suudi Arabistan'ın, bazı ülkelerde son 14 gün içerisinde bulunan ...
ABD'de saldırı: 5'i çocuk 6 ölü
ABD'nin Oklahoma eyaletine bağlı Muskogee kasabasında bir evde meydana ...
'ABD İran'ın tesislerini vurmaz, o iş bize kalır'
İsrail Yerleşim Birimleri Bakanı Tzachi Hanegbi, "ABD, asla İran'daki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva