HABERLER>GÜNCEL
24 Şubat 2021 Çarşamba - 14:21

Rıza Bey’de kriz! Ailelerden ‘yeniden apartman yapılsın’ talebi

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrası park yapılması konusunda sosyal medya üzerinden kampanya başlatılan Rıza Bey Apartmanı için mülk sahipleri bugün yıkılan apartman önünde bir araya geldi.  Bina altında yer alan dükkanlar ile birlikte 35 hak sahibinin olduğunu belirten apartman sakinleri, 35 kişiden sadece 1 kişinin park istediğini, geri kalan 34 mülk sahibinin de yıkılan apartmanlarının yerine yeniden apartman yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Rıza Bey’de kriz! Ailelerden ‘yeniden apartman yapılsın’ talebi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim günü gerçekleşen 6.6 şiddetindeki depremin ardından yaraları sarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler gerekse Bakanlıklar aracılığı ile hükümet depremzedeler için çözüm üretmeye devam ederken, en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı'nın yerine yeşil alan düzenlemesi yapılması ve depremde hayatını kaybedenlerin hatıralarının yaşatılacağı bir mekan inşa edilmesi için çalışma başlatıldığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum duyurmuştu.

Yaşanan gelişmeler sonrası ise Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden bir grup mülk sahibi yıkılan yapılarının yerine konut yapılmasını istediklerini belirtti. Apartman sakinleri bugün enkazın kaldırıldığı boş alanda eylem yaptı.

BENİ ARAYIP PARA TEKLİFİNDE BULUNDULAR
Rıza Bey Apartmanı enkazından 33 saat sonra kurtarılan ve depremde eşini kaybeden Ahmet Çitim, apartmanda bulunan mülk sahiplerinden birisi hariç tümünün alana konut yapılmasını istediğini söyledi. Çitim, "Burada aynı binada eşimi kaybettim. Ben 33 saat sonra enkazdan yaralı halde çıkarıldım. 8-9 gün boyunca ben yoğun bakımda yattım. Ancak kaderimizde yaşamak varmış ve ben hayata tutunabildim. Biz yaşadığımız yer yeniden evimiz olsun istiyoruz. Ayrıca bir simge olarak Da hayatını kaybedenlerin anılmasını istediğimizi biz park olmasını isteyen arkadaşlarımıza da söyledim. Beni telefonla aradılar ve yanlış  yaptıklarını söyledim. Fatma Hanım da, bakan yardımcısı da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da buraya bir konut yapacağını ve sembol içinde ayrıca bir şey yapılacağını belirtti.  Ancak bunlar neden park olsun diye itiraz ettiklerini anlamıyorum. Bana gece 23'de telefon edip bu arkadaşlarımız para teklifinde de bulundular. Bizim yerimizin kıymetli olduğunu, bu kıymetli olan yerde hissemize 600 bin TL gibi bir ücret düşeceğini söylediler. Ancak ben bunları kabul etmedim ve olmaz böyle bir şey dedim. Biz apartmanımızın yerine yeniden evimizi istiyoruz, boş olan müsait bir yere de simge olarak bir anıt yapılabileceğini söylüyoruz. Biz buranın park olmasını istemiyoruz. Apartmanda yaşayan sadece 1 kişi buranın park olmasını istiyor.31 kişi evimizin yerinde olmasını istiyoruz. Bizim  düşüncemiz alınmadan 1 kişinin isteği ile buranın park olması durumunda 31 kişinin Anayasal Mülkiyet Hakkı ne olacak? Bu bizim hakkımız. Devlet bizim yerine ev yapsınlar biz anılarımız ile yaşayalım. Ben eşimin ismini görmek istemez miyim burada? Benim eşim 28 yıllık öğretmen emeklisi, o benim 45 yıllık arkadaşımdı. Ben 70 yaşına geldi ve zor durumdayım" dedi.

PARK YAPILMASINI İSTEMİYORUZ
Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden Bülent Gökhan ise, yetkililerden alan ile ilgili net bir bilgi almak istediklerini belirtti. Gökhan, "Eniştemi, annemi kaybettim burada. Burada hemen hemen her daire sahibi neredeyse 1 yakınının kaybetmiş durumda. Yakınını kaybetmese bile belki komşusunu belki komsusunun yakınını kaybetti. Hepimizin acısı çok büyük gerçekten... Bu durumun düzelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projesi ile buraya ev yapılmasını beklerken, yine  acısı olan bir ailenin başlattığı ve sosyal medyayı arkasına alarak başlattığı kampanya ile buraya park yapılması gündeme geldi. Fakat sadece 1 kat malikinin isteği bu. Biz diğer kat sahipleri olarak böyle bir park yapılması taraftarı değiliz. Öyle bir yansıtıldı ki, sanki burada oturan herkes buraya park yapılmasını istiyor gibi bir algı oluştu.  Biz burada 1 kişi dışında park istemediğini belirtiyoruz.  Ölülerin üzerine park yapılır mı diyorlar. Arkadaşlar burada şu an ölü yok. Biz ölülerimizi toprağa verdik ve burada sadece bir arazi var ve bu arazi üzerinde yapılabilecek tek şey bizim evlerimizin geriden yapılması. Biz hepimiz çok zor durumdayız. Burada sadece 1 evi olup tek bir emekli maaşı ile yaşayan  birçok insanımız var. Başka  bir yerde ev tutamayacak insanlar var. Devlet bize bir yere kadar katkıda bulundu. Fakat şu anda daha ne olacağı belli değil. 4 ay geçti, kimileri diyor ki evet park olacak ancak biz istemiyoruz ki  park yapılmasın. Biz evimizin yerinde yapılmasını istiyoruz. Bizim şu an en büyük problemimiz bu. Ölülerimiz yine analım ancak koca arazinin park olmasını biz istemiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşüldü, kendisi sağ olsun bizzat bizle görüştü. İlk onun beyanı olmuştu Rıza Bey Apartmanı park olacak diye. Biz bunu sorduk kendisine ve zannedersem kendisinin bu karardan dönmüş olduğu yönünde bir intiba uyandı bizde. Hayır dedi böyle bir şey yok, biz böyle bir şey dedik ancak medyada yanlış yansıtıldı gibi yorumlarda bulunuldu. Fakat daha sonra biz medyadaki yayınlanan haberlerden bu kararlardan dönülmemiş hala park yapılması isteniyor gibi durumdayız biz. Burada oturan hiç kimse 1 kişinin başlattığı kampanya ve  burada hak sahibi olamayan sosyal medyadaki insanların burada park olsun demesi söz konusu olamaz. Burada 35 mülkiyet sahibi var ve sadece 1 kişi istiyor diye buraya park yapılamaz. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Yürütülen kampanyanın  asla dikkate alınmamasını istiyoruz. Biz net bir bilgi istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BU EV BENİM HAKKIM
Rıza Bey Apartmanı enkazından sağ olarak kurtarılan İnci Okan ise, "Burası benim doğup büyüdüğüm ev. Evet anlıyorum herkesin vefatı var bunu kabul ediyorum. Bende ailemden 2 kişiyi kaybettim ancak ben demiyorum ki buraya park dikilsin. Tabii ki onları ancak bir anıt bende istiyorum ancak aynı zamanda hakkım olan evimi de istiyorum. Ben bundan sonraki hayatımı da burada devam ettirmek istiyorum. Bende mağdurum ancak mağduriyetimi hakkımı savunarak yerine getirmek istiyorum. Çünkü bu ev benim hakkım" diye konuştu.

ARKADAŞLARIMIN HATIRALARI İLE YAŞAMAK İSTİYORUM
Deprem enkazında kalan ve yetkililer tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonrası enkazdan sağ halde kurtarılan 14 yaşındaki Fatma Okay ise, "Burada benim arkadaşlarım öldü ve burada benim arkadaşlarımın hatıraları ile yaşamak istiyorum. Onların hatıraları ile bu evde  yaşamak istiyorum. Burası park olmasın ev olsun. Ben 4-5 saatte enkazdan kurtuldum. Enkazda kalmak o kadar kötü bir şey ki çaresizlik duygusunu öğrendim. Burası park olmasın apartman olsun" dedi.

 
Büyükşehir’den Bergama'ya iki adet otobüs
 
Ege’de korkutan deprem!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Depremin Duygusallığı 24 Şubat 2021 Çarşamba 22:29

Ailemi 99 depreminde kaybetmiş biri olarak burada tamamiyle maddi kaygılar güderek böyle konuştuklarını düşünüyorum. Babamın cenazesine ulaşılamadı bile... ve annemle abimin mezarları oldu o bina. Ben o deprem sonrası izmir'e bornovaya taşındım. Çok büyük bir travma. ama bölgenin gökdelen bölgesi ile cephe olması kendilerinde hala maddi açıdan 0 binaların yapılması ve değerlerinin de yükselecek olmasını düşünüyor gibiler... YAZIKKK!!! Orası kimsenin gözünün yaşına bakmadan bir anıt parka dönüştürülmeli, hatta mümkün olduğunca manavkuyunun her yeri.

Yorumu oyla      5      3  
Brv 24 Şubat 2021 Çarşamba 21:29

Kesinlikle ev yapılmaması gereken bir alan 38 kişi hayatını kaybetti. Nasıl rahat oturacaklar vicdansızlık...

Yorumu oyla      5      3  
fırsatçı hukumet 24 Şubat 2021 Çarşamba 20:02

peki siz hukumetın o arsaları hazıneye devrettiğini biliyormusunuz

Yorumu oyla      2      6  
zfg 24 Şubat 2021 Çarşamba 17:00

Mevcut bınanın önünde bir yer ayrılıp anıt yapılır.Arkasına da mevcut konutlar biraz küçültülerek hak sahiplerının ısteklerı yerıne getirilebilir.

Yorumu oyla      3      7  
ibrahim 24 Şubat 2021 Çarşamba 16:41

Bir yanlışlık var. Burada hak sahipleri diledikleri gibi konut yapabilirler buna engel bir durum yok. ancak yeni rezerv alanında yapılacak konutlardan alırlarsa maliyeti kendileri için çok düşük olacak. Kendileri yapmak isterlerse de inşaat maliyetlerinin tamamını kendileri karşılar. Ayrıca bu alanın park olarak yapılıp yapılmaması da tüm arsa sahiplerinin kendi bilecekleri bir durum. Ortak karar alınmadan zaten olmaz.

Yorumu oyla      2      7  
mert 24 Şubat 2021 Çarşamba 16:36

TLG YE KATILIYORUM BEN BU YIKILAN MAHALLEDE OTURUYORUM DEĞİL AYNI YERDE MUHİTİMDE BİLE OTURMAK İSTEMİYORUM.BUNLARIN AMACI CAN DEĞİL MAL.ÖDESİN DASK LARINI EVDE VERMEYİN.PARK OLSUN PARK OLSUN...

Yorumu oyla      7      5  
24 Şubat 2021 Çarşamba 15:28

Nasıl yani? Koskoca devlet, o 1 kişiyi mi dinleyip temel attı geçen gün?

Yorumu oyla      3      4  
TLG 24 Şubat 2021 Çarşamba 15:04

arkadaşların derdi tamamen duygusal gibi geldi bana .. şahsen benim evim depremde yıkılsa ailem den ve çevremden insanlar orada ölse kesinlikle oradan yeniden yapılan apartmanda oturmak istemezdim.

Yorumu oyla      15      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anneden akıl almaz tehdit! 'Bu çocuğu öldürürüm'
Antalya'nın Manavgat ilçesinde trafik kazası sonrasında yaşananlar pes ...
20 pozitif, 70 temaslı: Bir beldede karantina!
Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Beyendik beldesi, mutant virüs vakası ...
Meclis Başkanı açıkladı: 33 fezleke Meclis'e ulaştı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop "Dün akşam 33 fezleke Meclis'e ulaştı. İçinde ...
 
Telefon siparişi verdi, kutudan bisküvi çıktı
İstanbul Bakırköy'de internetten telefon siparişi veren Yasin Ayar isimli ...
Rıza Bey'de buruk sevinç... 'Burada anıları yaşayacak'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İzmir depreminde çöken Rıza ...
Siyanürlü caninin cezasına 'takdiri indirim'
İzmir'in Bayraklı ilçesinde siyanürlü suyu içirdiği anne ve babasını öldürdüğü, ...
 
Havacılıkta yeni dönem: Dijital Seyahat Kartı!
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital Covid Seyahat Kartı’nın ...
Sayıştay 'adrese teslim kadro' uyarısı yaptı, Polat gündeme taşıdı: İKÇÜ'de neler oluyor?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde yapılan personel alımları tartışmalara ...
Öğretmenlere aşılama başladı
Öğretmenlerin aşılanma süreci bugün itibarıyla başladı. İlk aşıyı Milli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva