HABERLER>GÜNCEL
4 Mart 2023 Cumartesi - 13:54

Rektör Hotar: Afet dirençli şehirler için bilim şart

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı’nın Dolmabahçe Ofisi’nde düzenlenen; bakanların, bürokratların ve bilim insanlarının hazır bulunduğu programa katılan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Afet dirençli şehirler için bilim şart" dedi.

Rektör Hotar: Afet dirençli şehirler için bilim şart

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından, vatandaşın yaralarını sarmak ve bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar aralıksız sürerken; devletin en üst kurumları da yeni döneme ilişkin yol haritasını belirliyor. Bu kapsamda şehirlerin depreme ve afete karşı hazırlıklı olması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı’nın Dolmabahçe Ofisi’nde bakanların, bürokratların ve bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen programda, depremden etkilenen şehirlerde yürütülecek çalışmalar ile deprem riski yüksek olan illerdeki afet anı ve sonrasında atılacak adımlar ele alındı. 

Toplantıya davet edilen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise yaptığı sunumda, güvenli ve dayanıklı şehirlerin inşa edilmesi için aklın ve bilimin yolundan çıkılmaması gerektiğini söyledi. Yeni model ve hazırlıklarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Hotar, “Türkiye’nin afetlere hazırlanmasına ilişkin yeni yol haritasını açıklayan Muhterem Cumhurbaşkanımızın sözlerini dikkatle dinledik. Ülke olarak büyük acı yaşadığımız bu dönemde; Cumhurbaşkanımızın kentlerin geleceğine ilişkin yapıcı ve kucaklayıcı açıklamaları; insan odaklı vizyonu son derece değerliydi. Bugün ve sonrasında atılacak her adımın kararlılıkla atılacağını; kamu kurum ve kuruluşlarının yeni işbirliklerini tesis edeceğini gördük. Bu bağlamda Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ni yeni plan, proje ve hazırlıkların yapılması açısından son derece doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

ÇÖZÜM SUNUYORUZ
Toplantıda DEÜ’nün bölgeden topladığı verileri ve yaptıklarını ilgili kurumlarla paylaşma fırsatı bulduklarını da belirten Rektör Hotar, “Üniversite olarak, Kahramanmaraş’taki deprem felaketinin yaralarını sarmak için ilk günden itibaren ekiplerimizi bölgeye sevk etmeye başladık. Sağlık hizmetlerini sunan,  arama-kurtarma çalışmalarına destek veren, temel ihtiyaç malzemelerini bölgeye ulaştıran ekiplerimiz, olağanüstü şekilde çalıştılar. Bu noktada yardımların ulaştırılması kadar bölgedeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yerel çözümler sunmaya da gayret gösterdik. Şu anda Üniversitemize bağlı tesislerde ağırladığımız misafirlerimize de en iyi hizmeti sunmak için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.   

RİSK DOĞRU OKUNMALI
Bilim insanlarından oluşan ve bölgeye intikal eden ekiplerin son derece kritik verilere ulaştığını aktaran Rektör Hotar, “Bölgedeki mevcut yapı stokunun durumuna ilişkin tespitlerde bulunan hocalarımız, deprem riski ve senaryoları üzerine değerlendirme yaptılar. Özellikle 2000 yılından önce yapılan ve son depremde yıkılan ya da ağır hasar alan binalarla ilgili ciddi sonuçlara ulaşıldı. Bölgede, akıl ve vicdandan uzak; bilimsel olarak da açıklanması mümkün olmayan bir anlayış ile binaların inşa edildiği anlaşıldı. Zaten ortaya çıkan tablo da, buradaki sorumsuzluktan ve duyarsızlıktan kaynaklandı” ifadesinde bulundu.

Rektör Hotar, deprem riskin doğru okunması gerektiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Üniversite olarak, mevcut tabloyu saha çalışmaları yaparak ortaya çıkardık. Hazırladığımız raporlara dayanarak da bu toplantıda, hem çözüm önerimizi paylaştık hem de afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık. Önümüzdeki dönemde de bu yeni modele katkı sağlayacak şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Bu yeni modeli ortaya koyan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Araştırma üniversitesi olarak bu süreçte yer alarak, ülkemize destek olmaya ve milletimizin yaralarını sarmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadesinde bulundu. 

 
Artçılar sürüyor... Bir ayda 13 bin sarsıntı!
 
Enkazdan çıktı.... Yeni yuvasına kavuştu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Artçılar sürüyor... Bir ayda 13 bin sarsıntı!
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye ve yakın çevresinde ...
İzmir'deki 'şantaj' operasyonunda 24 tutuklama
İzmir'de iş insanlarına şantajla haksız kazanç sağlayan ve çok sayıda ...
İzmir'de büyük endişe!
Mevsim itibarıyla ekili alanlarında ağırlıklı olarak tahıl bulunan İzmir'de, ...
 
3 bin 109 kişi ölmüştü... İskenderun'da son durum!
Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği İskenderun'daki son durum havadan ...
5 milyon liralık ilaç vurgunu: 5 kişi gözaltında
İstanbul'da bir hastaneden kanser ilaçları çalınması olayına ilişkin bir ...
Bankada şok hırsızlık... La Casa De Papel İzmir!
İzmir'de, emekli astsubay Halil Güler (72) ve eşi Saadet Güler (65), banka ...
 
Kazı çalışmalarından tarih çıktı!
Urla’da arkeolojik SİT alanının yanı başında elektrik hattı kazı çalışmaları ...
Başkan Önalan'dan kritik deprem uyarısı: Torbalı’yı yıkacak
Torbalı Ticaret Odası’nın düzenlediği ve STK, dernek, muhtar ile birçok ...
Adıyaman'da artçılar sürüyor... 4,4 büyüklüğünde deprem!
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva