HABERLER>SAĞLIK
26 Mayıs 2022 Perşembe - 10:41

Prof. Dr. Şener’den ‘maymun çiçeği’ uyarısı: Vaka yok ama…

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,  bakanlığın elinde şüpheli ya da tanısı konmuş bir maymun çiçeği vakası olmadığının altını çizerken, ciltte döküntü sorunu yaşayan vatandaşların bir hekime görünmelerini tavsiye etti. Erken tanının önemine dikkat çeken Prof. Şener, Bilim Kurulu’nda bu konuyu da konuştuklarını dile getirdi

Prof. Dr. Şener’den ‘maymun çiçeği’ uyarısı: Vaka yok ama…

EGEDESONSÖZ – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, SON SÖZ TV’de tıp dilinde ‘Monkeypox’ denilen, halk dilinde ‘maymun çiçeği’ olarak da adlandırılan yeni virüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Şener, Türkiye’de maymun çiçeği vakası olmadığını açıkladı.

BU VİRÜS, PANDEMİYE DÖNER Mİ, SORU İŞARETİ!
Maymun çiçeği virüsü ile ilgili belirtileri açıklayan Şener, bu virüsün, covid 19 gibi büyük bir salgına dönüşme ihtimali olup olmayacağı ve bulaşıcılığı konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Maymun çiçeği virüsü ile veziküler döküntü, zonadan daha büyük döküntüdür. Monkeypox, ilk kez 1950de görülmüş bir virüs. Hayvandan insana geçiyor. İnsandan insana bulaşı azdır. Korku hakim oldu. Çünkü bir anda üç farklı kıtada çıktı. Afrika’nın dışında Avustralya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da görüldü. Vaka sayısı giderek yükseliyor. Bize yakın ülkelerde de görülmeye başlandı, İtalya, İspanya gibi... 2018 yılında Nijerya’da ailede görülüyor. Bu virüs, pandemiye döner mi, soru işareti.

Endemik olduğu ülkelerde bildirim başlayacak olursa, biz de bu tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz. Cilt temasıyla bulaşıyor. Kapalı ortamda değil, yakın temasla görülüyor. Dikkat etmeliyiz. Mesela ciltte şüpheli döküntü olan kişilerle yakın temasta bulunmayacağız. El bile sıkışmayacağız. Cansız yüzeyden temaslı bulaşı da var. Saunayla ilgili denetim yapılabilir. Maymun çiçeği virüslü birisinin kullandığı havlu, çarşaf, 60 derecede ve geçerli deterjanla yıkanmadıysa, o ürünü kullanan diğer şahıslara geçebilir. Spor salonlarında bir tehlike var. Virüslü birinin kullandığı aletlerden size geçebilir. Sıyrık ve çatlaklardan geçiyor. Umumi tuvaletler riskli yerler. Kloraklı yüzeyler 3 saatten uzun süre kalmaz. Buna dikkat etmek lazım.”

EĞER ÖYLE BİR SIKINTI VARSA, DOKTORA GÖRÜNMEK LAZIM
Maymun çiçeği virüsüne ilişkin olası risklerde önlemleri sıralayan Alper Şener, Türkiye’de bu hastalıkla ilgili herhangi bir vakaya rastlanmadığının altını çizdi:

“Normalde hijyen önlemleri kamuoyuna açıklanır, döküntüsü olan kişiler sağlık merkezlerine yollanır, çiçek aşısına yönelik bu tür korumalar yapılabilir. İlaçlar network ile hazırlanmalı. Burada önemli olan erken tanıdır. Dışarıdan gelmesini beklemek çok akılcı değil. Bilim kurulu olarak toplanıyoruz. Haftalık günlük toplantılar, durağan faza girdi. Kurulda maymun çiçeğini de bilim insanları olarak konuşuyoruz. Burada bildiğimiz şey, yakın temasla bulaşıyor olması. Şu andaki olgularda insandan insana bulaşması soru işareti. Verilere bakıp temkinli olmak lazım. Türkiye üzerinde bilinenlerin üzerinde çalışıyoruz. Sağlık çalışanlarında çiçek aşısı olanların sayısına bakılmalı. Çiçek aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı koruduğu belli. Covid 19’dan biliyoruz, aşı temini ve planlama gerekiyor. Vatandaşlarımız müsterih olsun elimizde aşı var. Bunun için özel bir aşı gerekmiyor. Ciltteki döküntüler kafa karıştırabilir. Örneğin zona döküntüleriyle karıştırılabilir. Böyle bir sıkıntı varsa, doktora görünmek lazım. Yaygınlaşmadan tanı koymalıyız. İngiltere mesela 21 gün karantinaya alıyor. Biz de böyle bir uygulama yapabiliriz. Ancak şu anda Sağlık Bakanlığının elinde şüpheli ya da tanısı konulmuş vaka yok.”

 
Aleyna Tilki'den Demet Akalın’a gönderme!
 
TRT bandrol ücretinde değişikliğe gidildi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adsde 26 Mayıs 2022 Perşembe 13:30

Pandemi başladığında sağlık bakanı ortaya çıkıp Türkiye'de vaka yok dediğinde 2 ay öncesinden coronanın ülkeye girdiği sonradan öğrenildi. Her türlü mültecinin cirit attğı bu ülkede olmaması mümkün mü?

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'den beyaz miting çağrısı: Sağlık alarm veriyor!
29 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak beyaz miting öncesi, İzmir'de sağlık emek ...
'Türkiye'de maymun çiçeği vakası görülmedi'
Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'de maymun çiçeği vakasının görülmediğini açıkladı. ...
Kılıç, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını meclise taşıdı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
 
İzmir’in kuzeyine dev yatırım!
Ekol Sağlık Grubu yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Ekol Sağlık ...
Korku tüm dünyayı sardı... Uzmanlar çiçek aşısına yeşil ışık yaktı!
İngiltere'de başlayıp Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde hızla yayılan ...
Salgında günün bilançosu: 6 vefat, bin 304 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre Türkiye'de ...
 
Maymun çiçeği Slovenya'da da görüldü
Slovenya’da ilk maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Virüsün Kanarya Adaları’ndan ...
Toplu taşımada maske kalkacak mı?
Türkiye, 26 Nisan’daki son Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından bu ...
Bakanlığa tabip, diş tabibi ve eczacı atanacak
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva