HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mart 2023 Cumartesi - 17:57

Prof. Dr. Akçiğit: Beyin göçü meselesini beyin gücüne dönüştürebiliriz

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan Chicago Üniversitesi öğretim üyesi iktisatçı Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Türkiye ekonomisinin sorunları ve çözüm önerilerini rakamlarla açıkladı. Akçiğit, “Yurt dışına giden insanlara vatan haini gözüyle bakarsak onları anlamamız ve faydalanmamız mümkün değil. Biz beyin göçü meselesini beyin gücüne dönüştürebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Akçiğit: Beyin göçü meselesini beyin gücüne dönüştürebiliriz

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında Chicago Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, “Geçmişten Geleceğe Türkiye’nin Ekonomisi” başlıklı bir sunum yaptı. Türkiye’nin büyüme karnesinden bahseden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, “Türkiye’nin büyümesi 2013 yılında düşüşe geçerek şu an 1960’lar seviyesine geriledi. Coğrafya tabii ki bir kader ama uyguladığınız ekonomik politikalar kader değil. Başarılı olabilmek mümkün ama nasıl başarılı olabileceğiniz size bağlı. Bizden fakir olan ülkeler zamanla bizden daha zengin hale gelmiş durumda. Sizin başınız ağrıyabilir ama ağrının nereden kaynaklandığını anlamak için birbirinize bağıramazsınız. Ben daha iyi biliyorum diyemezsiniz. Verileri baz almanız lazım.  Enflasyonu kontrol altına almak faiz artırmak sizin ekonominizi büyütmez. Büyümeyi sağlayabilmeniz için teknolojiyi büyütmeniz, geliştirmeniz şart” şeklinde konuştu.

“Beyin göçü meselesini beyin gücüne dönüştürebiliriz”
Türkiye’nin düzenli büyüyememesinde eğitim, yetkin insan, gelir adaletsizliği, kaynakların kullanımı, ayrımcılık, beyin göçü gibi sorunların olduğunu anlatan Akçiğit, “Biz sadece para politikasını konuşursak başarıya ulaşamayız. Eğitim politikalarını düzeltmemiz bugünü düzeltmeyecek ama 10 yıl sonrasını düzeltecektir. Eğitim kurumlarınız eğer iyi çalışmıyorsa başarılı olamazsınız. Üniversiteler toplumda konuşulmayan konuları konuşmak zorunda. Üniversiteler uluslararası kurumlarla rekabet etmek zorunda. Eğer sizin doğru yetişmiş insanınız yoksa başarılı olamazsınız. Bizim beyin göçüyle yurt dışına giden akademisyenlerimiz en verimli akademisyenlerimiz. Yurt dışına giden insanlara vatan haini gözüyle bakarsak onları anlamamız ve faydalanmamız mümkün değil. Biz beyin göçü meselesini beyin gücüne dönüştürebiliriz. Gidenlerin hala ülkelerine fayda sağlayacak şekilde çalışmalarını sağlayabiliriz. Rakamlar yurt dışına çıkan akademisyenlerin verimliliğinin arttığını net bir şekilde gösteriyor” diye konuştu.

“Herkes bir işin ucundan tutmak istiyor”
Akçiğit, Türkiye ekonomisi için çözüm önerilerini şu sözlerle açıkladı: “Bu ülkeyi ayağa kaldırmak sadece Sanayi Bakanlığı’nın, Eğitim Bakanlığı’nın görevi değil. Ortak bir koordinasyonu asla unutmamak gerekiyor. Eğer doğru politikalar yürütülmezse 60 yıl sonra hala yüzde 20’de kalırız. Eğitimde gelir adaletsizliğinin etkisini azaltmamız gerekiyor, eğitimde ayrımcılığı azaltmamız gerekiyor. Üniversitelerin kalitesini artırmamız gerekiyor. Özel sektörde rekabeti artırmamız gerekiyor. Teşviklerde niteliğe bakılması gerekiyor. Teşviklerin üniversiteler üzerinden verilmesi gerekiyor. Nitelikli iş gücüne uygun iş olanakları ve yüksek maaş vermemiz gerekiyor. Rekabeti yavaşlatıcı değil, tetikleyici hale getirmemiz gerekiyor. Yurt dışındaki yeteneklerle köprü kurmamız gerekiyor. Bakanlıklar arası koordinasyonun artması gerekiyor. Ekonomi koordinasyon gerektirir. Beklentiler ise güvenli verilerle şekillenir. En önce doğru veriler toplanmalı ve halkla paylaşılmalı. Bu işi yapmanın tek yolu var, verilere bakmak. Biz akademisyenler olarak hazırız. Herkes bir işin ucundan tutmak istiyor. Yeter ki bilim ışığında bir şeyler yapmak isteyelim.”

 
Terör örgütü PKK/KCK baskını: 13 gözaltı
 
Beton deposu alev alev yandı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 19 Mart 2023 Pazar 08:46

Bu profesörün geliş gidiş ve diğer masraflarına yapılan harcamalar ile yüzlerce gence harçlık kısaca sabahları bir tas çorba içebilir tok şekilde derslere girebilirdi,bizim bilmediğimiz bir şeyler vardır mutlaka izmir için ne katkıları olacaktır göreceğiz,belki Basmane çukuruna bir çare olur yoksa yaz geliyor kurbağalar kırıma uğrar...

Yorumu oyla      4      3  
Kentli 18 Mart 2023 Cumartesi 19:54

Önce siz gelin Anadolu'da bir üniversitede görev alınız kürsüden atmak kolaydır...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İktisatçı Murat Kubilay: Gençler yurt dışına göç ediyor
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde konuşan Genç İşsizler Platformu Kurucusu ...
Dr. Güven Eken: 50 yılda bir gelen bir lider İzmir'i yönetiyor
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dördüncü gününde konuşan İzmir Büyükşehir ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi ‘18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Şehitleri Anma Günü’nde helva hayrı gerçekleştirdi
Aydın Büyükşehir Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma ...
 
Büyükşehir Belediyesi’nden İzmirli şehitlerin anısına vefa
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü’nde İzmir’in ...
Aliağa'da Çanakkale Zaferi unutulmadı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü yurt ...
Karabağlar, Çanakkale şehitlerini andı
Karabağlar Belediyesi, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Yıldönümünü coşkuyla ...
 
Konak'ta Çanakkale Deniz Zaferi töreni!
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Konak ...
İktisat Kongresi’nde gündem deprem… Prof. Dr. Görür’den İzmir’e 6 maddelik reçete!
İzmir’in depreme hazırlığı konusunda yürütülen çalışmalar hakkında öneriler ...
Başkan Sandal’dan AK Partili Nasır’a: Rezerv alandaki akaryakıt istasyonunu hangi firma satın aldı?
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, AK Parti İzmir Milletvekili Necip ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva