HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2022 Salı - 11:30

Petrol fiyatlarında son durum!

G7'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulamaya söz vermesinin ardından brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 112,86 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarında son durum!

Dün 116,08 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 110,98 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 10.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,7 artışla 112,86 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 111,37 dolardan alıcı buldu.

Fiyatların yükselişinde, Almanya'da düzenlenen ve dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi'nde, Rusya'nın gelirlerinin kısılması için ortaya konan yeni yaptırım taahhütleri etkili oldu. G7 ülkeleri, Ukrayna'ya "gerektiği sürece" mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verirken, Rus petrolüne yönelik yeni yaptırımlar uygulanacağına yönelik taahhütte bulundu.

Değerlendirilen yaptırım kararları arasında Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması bulunuyor. Liderler, Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımlara karşı ülkenin hala ciddi petrol gelirine sahip olmasının önüne geçmek istiyor. Savaşın başladığı tarihten itibaren Rusya'nın petrol üretimi yüzde 8 düşmesine rağmen petrol fiyatlarının artışıyla hükümetin hala sabit bir petrol gelirine sahip olduğu tahmin ediliyor.

G7 liderleri tarafından masaya yatırılan planın detayları hala devam eden zirve çerçevesinde ele alınırken, liderler aynı zamanda piyasaların yeterli tedarike sahip olmasını garantileyerek petrol fiyatlarının yükselişinin kısıtlanmasını istiyor.

Uzmanlar, özellikle Çin ve Hindistan, Rus petrolünün en büyük alıcıları haline gelmişken Rus petrolünün alım ve satımında tavan fiyat uygulanmasının hayata geçirilmesinin oldukça zor olacağını savunuyor. Öte yandan tavan fiyat uygulamasının, Rus petrolünün taşınmasında yer alan Batılı bankacılık, sigortacılık ve nakliyat şirketlerine baskı uygulanarak hayata geçirilebileceği düşünülüyor.

Ayrıca, söz konusu yaptırım kararının alınması karşısında Rusya'yı G7 ekonomilerine karşı petrol ve rafineri ürünleri ihracatını durdurmaktan alıkoyan herhangi bir sınırlamanın olmayacağı belirtiliyor.

Piyasalar OPEC+ toplantısına odaklandı
Öte yandan, piyasalar Suudi Arabistan'ın başı çektiği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun perşembe günü gerçekleştireceği toplantıya odaklandı. OPEC+ grubunun ağustosta da hızlandırılmış üretim artışı kararına bağlı kalması bekleniyor. Grubun bu karara bağlı kalması küresel arz daralması endişelerine neden olarak fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

Öte yandan OPEC üyesi Libya, Sirte Körfezi'nden yapılan ihracatın, üretimi olumsuz etkileyen gösteriler nedeniyle 72 saat içinde durdurulabileceğini duyurdu. Ekvador'un da hükümet karşıtı protestolar nedeniyle 48 saat içinde petrol üretimini tamamıyla durdurabileceğini açıklaması arz tarafında yaşanan endişeleri artırıyor.

Brent petrolde teknik olarak 113,18 ile 113,49 dolar aralığı direnç, 112,32 ile 111,77 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebilecek.

 
Zelenski ile Stoltenberg telefonda görüştü
 
Bahçeli'den idam mesajı: Destek vermeye hazırız
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram tatili planlayanlara kötü haber… Biletler uçtu!
Ramazan Bayramı’ndan Kurban Bayramı’na otobüs biletlerine yüzde 30 dolayında ...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Tarım mı, sanayi mi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Tarım mı, sanayi mi?
Asgari Ücret Komisyonu toplanıyor
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin ...
 
Hisarcıklıoğlu İzmir’e müjdeyi verdi: 7 ilçeye 7 okul!
Haziran ayı EBSO olağan meclis oturumuna katılan Türkiye Odalar ve Borsalar ...
Komisyondan geçti... İzmir'de ekmeğe büyük zam!
İzmir'de, ekmek fiyatlarında artış talebi için ilgili kurumlardan oluşturulan ...
Bakanlık BDDK kararlarına olumlu yaklaştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde BDDK tarafından alınan kararların ...
 
Petrol fiyatlarında son durum!
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 109,07 dolardan işlem görüyor.
Çam fıstığında ihracat grafiği yükseliyor!
10 yıldır çözülemeyen böcek sorunu ve iklim değişikliği gibi sebeplerle ...
Rusya yüz yıldır ilk kez temerrüde düştü
Rusya 1918'den bu yana ilk kez bir borç ödemesinde temerrüde düştü. Ülkenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva