HABERLER>EKONOMİ
28 Şubat 2016 Pazar - 10:44

Patates üreticisinden kamuya çağrı!

Ülkenin patates ambarlarından Ödemiş'te çiftçiler, geçen yıl kilosu 5 liraya çıkan ürünün bu yıl 35- 40 kuruşa bile alıcı bulamaması yüzünden alın terinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. İhracatın artırılmasının yanı sıra kamuda patates tüketiminin arttırılması çağrısı yaptı.

Patates üreticisinden kamuya çağrı!

Ülkenin önemli patates üretim merkezlerinden Ödemiş'teki üreticiler, geçen yıl kilosu 5 lirayı bulan ürünün tarlada çuvallanan kilosunun 35- 40 kuruşa kadar düşmesinden dert yandı. Çeşitli öneriler sunan üreticiler, ihracatın arttırılması ya da kamu kuruluşlarının menülerinde patates yemeklerine ağırlık verilerek çiftçilerin ürünü satmasına olanak sağlanması için çağrı yaptı.

TALEP YOK
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, "Bozdağ'da, Gölcük yaylalarında ve ovamızda yetişen patatesler, depolarda duruyor. Depolara giriş nedeni de, patatesin fiyatının çok düşük olması ve talep bulamayışıdır. Nevşehir ve Niğde bölgelerinde yer altı şehirlerinde ve depolarında çok stok var. Çünkü üreticimiz, patatesin iç piyasada tüketilmemesi sebebiyle panik içinde. Nevşehir ve Niğde depolarının dolu oluşu, tüketimin olmayışı üreticimizi tedirgin ediyor. Patatesin dış ülkelere de gitmeyişi nedeniyle, üreticimiz burada sıkışmış vaziyette, zorlanıyor ve talep az" dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_02/2016_02_27/c22f99cb5561d212a3ada9388210243a.jpg

YA İHRACAT YA İÇ TÜKETİM ARTMALI
Nisan sonunda Adana'da bir ay sonra da Ödemiş'te bahar hasadının başlayacağını söyleyen Kocaağa, "Üç aylık zaman dilimi içinde ya ihracatın önünün açılması veya kamu kurumlarındaki yemek menülerinin patatese biraz daha ağırlıklı verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizin bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Tüketimde patates ağırlıklı olursa, üreticimizin malı değerlenir diye düşünüyorum. Üreticinin kilosu 35-40 kuruşa sattığı patates, semt pazarlarında 1- 2 lira arasında satılmaktadır. Tatmin edici bir fiyat değil. Olmadığı gibi talep de yok. Talebi çoğaltmamız gerekiyor" dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_02/2016_02_27/a89fbb98649bc8f2f35abbdae45e0818.jpg

'ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA'
Ödemişli patates üreticilerinden Selim Türker, "Ürünlerimiz para etmiyor, istikrar yok. Bu yüzden çiftçi olarak sıkıntı çekiyoruz. Zamanında, üretimin az olduğu yıllarda, dışarıdan patates getirip, fiyatların geri çekilmesini istediler. Şuanda üretim fazlası patatesimiz var. Bunu ihraç etmek için herhangibir çaba sarf edilmiyor. Çiftçi zor durumda. Eskisi bitmeden yeni çıkan ürünü nasıl pazarlayacağımızı düşünüyoruz. Yetkililerden, elimizde depolarda bulunan ürünün bir an önce kaldırılması konusunda yardım bekliyoruz" dedi.

'ÜRETİMİ PAZARLAYACAK YERLERİMİZ YOK'
Üreticilerden Zeki Turan ise "Ödemiş'te yılda iki kez patates ekiliyor. Son hasat patatesin para etmemesi, üreticiyi zor durumda bıraktı. Girdiler çok yüksek. Mazot, gübre, tohum, elektrik girdileri çok yüksek. Elektrik parası daha önce 3 ayda bir alınıyordu, şimdi aydan aya alıyor. Üreticinin eline de her ay para geçmiyor. Ödeyemiyor ve elektriği kesiliyor. Bu kez sağdan soldan borç para, faizli para bulup elektriği açtırıyor. Yani çiftçimiz, zor durumda. Depolar ağzına kadar patates dolu. Üretim fazlalığı var. Üretimi pazarlayacak yerlerimiz yok. Herkesin ürettiği malı satması gerekiyor. Türkiye genelinde patates bölgeleri zor durumda. Tek kurtuluş ihracat. Devletten destek ve yardım bekliyoruz" diye konuştu.(dha)

 
CHP’li başkanlar Buca’da demokrasiyi anlattı
 
Dilek fenerleri Aylan bebekler için uçtu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adalet 28 Şubat 2016 Pazar 11:42

herkez emeğinin hakkını almalı ama 5 liradan stokcular yüzünden yedik patatesi .devlet bu simsarlara dur desin .halkımız zaten patates ve makarnadan başka ne yiyor ki.afiyet olsun

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan İzmir’de 2 şirkete ‘belge’ cezası!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Aliağa ve Urla’daki ...
İzmir’de sardalya bolluğu: Kilosu…
İzmir’de hava sıcaklıklarının artması ve deniz şartlarının düzelmesiyle ...
15 bin liralık konut yardımının tüm detayları
Konutu olmayanların konut alımlarında devlet katkısından yararlanmalarının ...
 
Yeni AVM yönetmeliğine esnaf bakışı: Yetersiz!
Bakanlığın yeni AVM düzenlemesinde yer alan yüzde 5 kotasında ayrılan ...
Göztepe Başkanı Sepil ‘enerjisini’ sıfırladı!
Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Kuzey Irak’ta petrol yatırımları yapan, ...
Flaş! Fitch Türkiye notunu açıkladı
Fitch, Türkiye'nin BBB - kredi notu ve durağan görünümünü teyit etti.
 
Ve Yaşar Holding Dyo’yu Toyo Holding’e devretti
Yaşar Holding bünyesinde 1968’den beri sektörde hizmet veren Dyo Matbaa’nın ...
BMC raporu: Taşınma kararı sektörü nasıl etkileyecek?
BMC’nin Sakarya’ya taşıma kararının İzmir’e yansımalarını Ege Otomobilciler ...
Erdoğan: Faiz sistemi adil değil, acımasız!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Faiz sistemi adil değildir ve acımasızdır. Eğer ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva