HABERLER>GÜNCEL
20 Kasım 2021 Cumartesi - 10:22

Pandemi döneminde korkutan tablo... Çocuğa yönelik cinsel suçlar 4 kat arttı!

İzmir Barosu’nun zorunlu müdafilik görevlendirmelerinden elde ettiği verilere göre pandemi döneminde çocuğa karşı işlenen cinsel suçlarda dört kat artış yaşandı. Egedesonsöz’e değerlendirmede bulunan İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nden sorumlu yönetim kurulu üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot “Pandemi süreci çocukların adalete erişimi noktasında büyük sıkıntılara yol açtı” dedi.

Pandemi döneminde korkutan tablo... Çocuğa yönelik cinsel suçlar 4 kat arttı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kabul edildi. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü ülkelerde yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’’ imzalandı. Bildirge esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konulara odaklanıyor.

Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahip. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermekte. 

İzmir Barosu’nun Çocuk Hakları Merkezi’nden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Elçin Kılınçer Ot ile 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne çocukların hangi koşullarda girdiğini ve pandeminin çocuklar haklarına yönelik etkilerini sorduk. 

‘HAKLARINA ERİŞTİKLERİNİ SÖYLEMEK OLDUKÇA ZOR’
Tarih boyunca her felaketten önce ve en fazla etkilenenler çocuklar olduğunu dile getiren Kılınçer Ot “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne de özellikle eğitim ve katılım hakkından uzak; oyun hakkı ve psiko-sosyal gelişimi olumsuz etkilenmiş; ev içinde yaşanan şiddet ve suça maruz kalma ihtimali artmış; adalete erişimi noktasında büyük sıkıntılar yaşar halde giriyor. Tarihte en çok devlet tarafından onaylanan ve çocukların ekonomik, sosyal, kültürel, medeni ve siyasi tüm hakların korunması ve desteklenmesine yönelik mekanizmaları devreye sokan BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ne taraf olmamıza rağmen çocukların, haklarına hedeflendiği şekilde eriştiğini söylemek oldukça zor.” dedi. 

‘CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLAR ÖNE ÇIKTI’
Çocuk Hakları Merkezi’ne yapılan başvurular hakkında bilgi veren Kılınçer Ot “İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezimize yapılan ve CMK görevlendirmeleri ile koordine ettiğimiz üzere, başvurular daha çok reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz ve çocukların cinsel istismarı suçları kapsamında. Maalesef cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar öne çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

‘İHLALLER PANDEMİDE ARTTI’
BM’nin, bu sene Dünya Çocuk Hakları Günü için belirlediği temanın “Pandemide Çocuk Olmak” olduğunu hatırlatan Kılınçer Ot şunları söyledi “Türkiye tarafından 2 Eylül 1990 tarihinde imzalanan ve 27 Ocak 1995 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin imzalanmasından bu yana, Çocuk Koruma Kanunu’nun uygulanması noktasında, çocukların adalet sistemiyle temas ettikleri çeşitli durumlarda maruz kaldıkları hak ihlallerine ve hukuka aykırı uygulamalara ilişkin sorunlar halen devam etmekte; hatta bu sorunlar pandemi sürecinde artış göstermiştir” 

‘PANDEMİDE DAHA ÇOK ÇABA GÖSTERİLMELİ’
İzmir Barosu’nun yapılan zorunlu müdafilik görevlendirmelerinden elde edilen verilere göre pandemi döneminde çocuğa karşı işlenen cinsel suçlarda dört kat artış yaşandığı ifade eden Kılınçer Ot “Bunun dışında, pandemi süreci çocukların adalete erişimi noktasında büyük sıkıntılara yol açtı. Özellikle tam kapanma dönemlerinde, okulların da kapalı ve çocukların evde olması istismarın ortaya çıkmasına engel oldu. Bu nedenle, çocukları her türlü riskten korumaya, haklarının ihlal edilmesini engellemeye, korunma hakları çiğnenmiş olanları desteklemeye yönelik çalışmalar; sosyal hizmetler, güvenlik, yargı, eğitim, sağlık ve diğer alanlardaki yetkili merciler tarafından çocuk odaklı,  hak temelli, disiplinlerarası ve bütüncül bir yaklaşımla ve kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak yapılmalı, denetlenmeli ve özellikle pandemi sürecinde mekanizmaların güçlendirilmesi için daha çok çaba gösterilmelidir.” dedi.

 
CHP'li Bakan: Toplumun yüzde 60’ı erken seçim istiyor!
 
Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevden alındı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliği Özel Temsilcisi ...
İzmir’de enerji nakil hatları için kamulaştırma
İzmir'in Ödemiş ve Kiraz ilçesindeki bazı taşınmazlar için kamulaştırılmasına ...
İzmir açıklarında 68 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Çeşme ve Dikili ilçeleri açıklarında, yasa dışı yollarla Yunanistan’a ...
 
Acil serviste kadın doktora saldırı!
İstanbul Pendik'te, alkollü olduğu iddia edilen kadın, acil serviste görevli ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ölümden acıdır 'yalnız' ölmek!
Mehmet KARABEL yazdı... Ölümden acıdır 'yalnız' ölmek!
Tam 30 yıl sonra kulübüne döndü... Kaptanıydı aşçısı oldu!
İzmirspor'un eski yıldız futbolcularından Bülent Dalkılıç, 1991 yılında ...
 
Ege Üniversitesi'nde ikinci 'Budak' dönemi
Yayınlanan Resmi Gazete kararına göre Prof. Dr. Necdet Budak, ikinci kez ...
Afrin'e füze saldırısı: 3 can kaybı
Terör örgütü PKK/YPG, Afrin kent merkezine füze saldırısı düzenledi. Saldırıda ...
Diyanet'ten 8 cami açılışı birden
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Bingöl'de 8 caminin açılış törenine ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva