HABERLER>GÜNCEL
14 Mart 2023 Salı - 09:07

Otellere yerleştirilmişlerdi… Depremzedeler için yarın son gün!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sahil bandındaki otellere AFAD tarafından 1,5 aylığına yerleştirilen depremzedelerin otellerden ayrılması için yarın son gün… Afetzedelerin yerleştiği günden bu yana otelcilerin devletten bir kuruş para almadıklarını, büyük fedakarlıklar yaptığını söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler “Gidecek yeri olmayanların süresi uzatılıyor. 15 Mart hedef olarak konmuştu. AFAD ile koordinatlı olarak 30 Mart’a kadar uzatılabiliyor” dedi.

Otellere yerleştirilmişlerdi… Depremzedeler için yarın son gün!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye, 48 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Afetzede vatandaşların önemli bir bölümü ise can havli ile Türkiye’nin birçok noktasına göç etmiş durumda… Felaketten etkilenen vatandaşların geçici olarak konaklaması için sahil bandındaki oteller AFAD aracılığı ile 1,5 aylığına depremzedelere açılmıştı.

Otellere yerleştirilen depremzedeler için ise yarın son gün… Afet mağdurları, AFAD aracılığı ile kendilerine gösterilen tesis, konteyner ve çadır kentlere yönlendirilmeye başlandı. Çeşme bölgesinde bulunan depremzedeler ise Çanakkale’ye yönlendirilmeye başlandığı duyurulmuştu.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede gidecek yeri olmayan vatandaşlar için sürenin 15 gün daha uzatılabileceğini söyledi.

OTELLER, DEVLETE SOLUK PAYI VERDİ
Süreç içerisinde devletten bir kuruş destek almadıklarını ve büyük fedakarlıklar yapıldığını kaydeden İşler, “Takribi 1,5 aya tekabül eden bu sürede depremzede misafirlerimizin mağduriyetini gidermek için, yeme, içme ihtiyaçlarının karşılanıp devletin yaraları sararak kendisini yeni bir organizasyona doğru yönlendirmesi için bir soluk payı gerekiyordu. Bu soluk payını da oteller verdi. Otelciler Federasyonu’na bağlı olan tüm otelciler, AFAD’a oda stoklarını iletti. Herkes verebileceği oda stoklarını bildirdi. AFAD da 15 Mart’a kadar olan süre içerisinde dağıtımlar yaptı. Dolayısıyla bir tek lira almaksızın, yemelerini, ısınmalarını, çamaşırlarının yıkanmalarını ve genel ihtiyaçlarını turizmciler karşıladı. Böylesi bir acı tablonun olduğu yerde, kötü günde vatandaşlarımızın yanında olurken hiçbir çıkar gözetmeksizin devletten de bir tek lira almadan AFAD ile koordineli bir şekilde bu işlemler yapıldı. Süre 15 Mart’a kadardı. Çünkü Nisan’dan itibaren Antalya’ya, Nisan sonundan itibaren de Ege’ye turistler gelmeye başlayacak. Onun için odaların boyanması, tamir tadilat, boya bakımları var” dedi. 

İZMİR’DE ÇOK AZ ODA KALDI
Depremin vurduğu 11 ilde konteyner, hızlı prefabrik ve kalıcı evler yapılmaya başlandığını açıklayan İşler,  “Aynı zamanda da depremzedelerin bir kısmını devlet, kendisine ait olan konuk evleri ve kamplarda ve üniversitelerdeki yurtları da uzaktan öğrenime çevirdiği için bu alanları depremzedelere açtı. Süre içerisinde de 15 Mart’a gelmeden hepsini çekti ve hemen hemen İzmir’de çok az oda kaldı. Depremzedeler AFAD’ın koordinasyonunda çekilmiş oldu. Gidecek yeri olmayanların süresi uzatılıyor. 15 Mart hedef olarak konmuştu. AFAD ile koordinatlı olarak 30 Mart’a kadar uzatılabiliyor” ifadelerini kullandı.

DEVLET TARAFINDAN SİMÜLASYON HAZIRLANDI
Demografik yapının bozulmaması adına bölgeden gelen afetzedelerin kentlerine dönmesi için alt yapının hazırlanmasına da dikkat çeken İşler şunları söyledi:

"Daha başka önemli bir şey var, tarımın yüzde 15’i o bölgeden sağlanıyor. İhracatın da takribinin yüzde 10’u sağlanıyor, trikoseksüyon olduğu için fabrikalar orada sağlam, yıkılmadı, çalışır vaziyette. Fakat burada iş güç lazım. Eğer Biz burada vatandaşlarımızı kalıcı olarak tutuyor olsak, bu durumda oradaki toprak sürülmeyecek, tarım yapılmayacak ve Türkiye için, Türkiye ekonomisi açısından hepimizin tarımdan, sebze ve meyve ye ulaşımı çok daha pahalı ve zor olacak. Bunu bilen devlet kendi yaptığı simülasyonunda, bu kişilerin bir an önce kendi bulundukları yerlere yerleştirilmesini böylece aynı zamanda o alanda da bir demografik yapının da değişmesine izin vermemek üzere yola çıktı ve hızlı bir şekilde orada onların tekrardan konuşlanabileceği koşulları yaratmaya başladı. Bu koşulları yaratan devlet depremzedeleri şu anda tekrar bulunduğu yerlere ve deprem olduğu yerlere, deprem olsa dahi prefabrik ve konteynerlerle oranın normal dönüşmesini sağlamak istiyor. Bu yüzden devlet, onları buralardan çok uzun süre tutmak ve kalıcı yapmak istemiyor. Bu projenin içerisinde tekrar kendi atalarının olduğu yerlere katma değer sağlayacağı için yaşamlarına oradan devam etmeleri gerekiyor. Çünkü kökleri orada. Bu yüzden dolayı da insanların çok uzun bir süre buralarda tutulması bu proje dâhilinde uygun olmayacağı için ve devlet bunu hızlı bir şekilde yaptığından 15 Mart’a gelmeden otellerden koordinasyonlu olarak teker teker çekiliyorlar"

 
Sevindiren haber... Motorine indirim geliyor!
 
Kınık'ta eğitime destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ/PDY soruşturması: 22 gözaltı kararı
Ankara'da, kapatılan Polis Koleji'nden ilişiği kesilen öğrenciler ile ...
Sünnet için götürüldü... Bademcikleri alındı!
Diyarbakır Ergani'de akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Ailesi ...
Haluk Bilginer'den kötü haber... Hastaneye kaldırıldı!
Kadıköy, Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahne alan usta oyuncu Haluk Bilginer, ...
 
İzmir'deki kaynana cinayetinde yeni gelişme
İzmir'in Karabağlar ilçesinde sokakta tartıştığı eski kayınvalidesi Aysel ...
Kökünü Kurutma Operasyonu: 161 gözaltı
İstanbul'da sabaha karşı gerçekleştirilen "Kökünü Kurutma Operasyonu"nda ...
Seçim takvimi Resmi Gazete'de yayımlandı
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... 'Bir parmak boyanın güveni!'
Muhittin AKBEL yazdı... 'Bir parmak boyanın güveni!'
Mehmet KARABEL yazdı... 'Kabristan'dan gelmesin oylar!'
Mehmet KARABEL yazdı... 'Kabristan'dan gelmesin oylar!'
89 kişiye mezar olmuştu... İzin belgesi de yokmuş!
Diyarbakır'da 89 kişiye mezar olan Galeria Sitesi ile ilgili dikkat çeken ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva